在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:返工定做ftm好呀?好困擾我呀。(長篇)

呢個情況,我寧願自己湊,阿媽自己返工,喺家用上盡慳,比少少家用父母作心意好過,坦白講一份文員工得幾千蚊做完之後得咁少落袋,賺左尊嚴冇左小朋友嘅童年

大宅

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+14-06-17+發表

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-17 發表
全中…
我可以放棄朋友,但唔可以放棄對仔女同家庭…
老公可以負擔,但正如我所講,佢只會俾到岩岩好,唔會 ...
樓主,你老公真係識計數,唔比多餘錢你過手,你老公同你計每日開支?咁你日常開支要給單據他睇,計返條數出來,咁你咪唔使慳得咁辛苦,另外,你老公工作穩定嗎?你住宿係唔係問題?否則我贊成你自己湊,因自己湊的仔女才是最幸福,我自己都計劃緊放棄分高薪福利好的工作!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-17 發表

原帖由 vincelo29 於 14-06-17 發表
樓主,你老公真係識計數,唔比多餘錢你過手,你老公同你計每日開支?咁你日常開支要給單據他睇,計返條數出 ...
我地住宿無問題,老公收入算叫穩定,有時候唔同老細,佢四圍走,萬一呢個老細無地盤開,佢就搵第2個老細,近呢幾年每年返足360日都有啦,唔計有時要開夜…

至於佢交得俾我佢唔會睇我洗幾多,係有時洗多左問佢拎,佢實問,咁我唔可以再問啦。所以依家開始要mark底每日買左咩…
會keep單據…

到時候慳到係自己嘅,慳唔到問佢拎都拎得出證據呀!!

不過我覺得咁好似幫老細打工,買過咩,支出收入都要mark,係屋企嘅私人會計…

每朝會去格左park佳有無平野先,再到惠康,再唔係到街市格下價先買。

尋日差d買左本慳錢煮食書,諗諗下偷偷影左去,慳返30幾蚊
覺得自己面皮厚左,唔怕俾人望…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+14-06-17+發表

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-18 發表
我地住宿無問題,老公收入算叫穩定,有時候唔同老細,佢四圍走,萬一呢個老細無地盤開,佢就搵第2個老細, ...
其實咁樣都好大壓力,有時老婆咁辛苦比多的當獎勵,何必要樣樣計到實,做ftm都係為頭家,為的仔女,做丈夫真係唔識做!所以點解香港的女人叻唔使結婚睇男人面色!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-18 發表

原帖由 vincelo29 於 14-06-18 發表
其實咁樣都好大壓力,有時老婆咁辛苦比多的當獎勵,何必要樣樣計到實,做ftm都係為頭家,為的仔女,做丈夫 ...
有能力有實力有得做女強人,得閒拍下拖,唔結婚唔洗睇男人面色,得閒約班朋友去下旅行,又陪下父母,養狗仔…仲要有強勁人際關係,呢d女強人我都想做…下世要勤力讀書先得…

無的話,我只可以認命,繼續湊大2個小朋友,等佢地做強人…唔係強國人…

依家只好慳d啦…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

引用:Quote:原帖由+vincelo29+於+14-06-18+發表

有能力有實力有得做女強人,得閒拍下拖,唔結婚唔洗睇男人面色,得閒約班朋友去下旅行,又陪下父母,養狗仔 ...
慳一定要慳,不過慳之餘要讓另一半知道老婆湊小孩都唔易,唔好下下計實晒,洗人要知人辛苦,照顧小孩唔係易事,只係要讓他明白!咁又唔使等下世,要活得開心,日子才活得有意義!

大宅

畀面勳章

vincelo29 發表於 14-6-18 15:34
慳一定要慳,不過慳之餘要讓另一半知道老婆湊小孩都唔易,唔好下下計實晒,洗人要知人辛苦,照顧小孩唔係易 ...
呢個好難啦... 佢只係想要我知道佢返工辛苦...之前我要返工, 放工放假都係自己湊, 一個人做2份工咁濟... 佢仲覺得係理所當然...
覺得我做人阿媽就唔好怨湊仔辛苦~ 但我都係想搵個人傾下呻下就算~
唔期望佢完全理解同埋體諒, 只求佢知道我嘅難處~

但可惜...佢性格堅過石堅... 凡係佢認為係咁就一定係咁...
否則都唔會樣樣叫要商量...到商量時就大狀上身, 乜都推翻...

所以愈來愈唔想同佢講野, 甚至商量, 好多時都收收埋埋, 自己解決到就自己搞...
佢地返邊間學校, 返咩興趣班, 同佢商量就叫我地自己決定...唔好煩佢...
但佢又頂加把口講呢樣唔得果樣唔得... 但佢一樣都無親身參與...

2個細路似係得婆婆同埋媽咪...無爸爸...
我唔明白... 幾辛苦都唔可以係拒絕同細路玩嘅藉口... 但女人辛苦就唔可以拒絕任何野...

咩世界呀!!! 我果個太大男人啦~ 但係唔顧人感受嘅大男人...

大宅

引用:Quote:vincelo29+發表於+14-6-18+15:34+慳

呢個好難啦... 佢只係想要我知道佢返工辛苦...之前我要返工, 放工放假都係自己湊, 一個人做2份工咁濟... 佢 ...
聽你咁講又真係好無助,要搵同路人傾下,分享下,我好認同你所講,女人放工回家照顧小孩家務,真係好疲勞,我自己都係放工放假就在家開工照顧2個孩子,家務,不過我好的有個菲姐協助,不過我堅持做得幾多就自己做,自己才會專心,愛護小孩,唔可以假手於工人!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:vincelo29 發表於 14-6-18 15:34 慳

呢個好難啦... 佢只係想要我知道佢返工辛苦...之前我要返工, 放工放假都係自己湊, 一個人做2份工咁濟... 佢 ...
咁你仲話佢錫對子女。。。

大宅

引用:Quote:原帖由+F.T@FAMILY+於+14-06-18+發表

原帖由 sbux 於 14-06-18 發表
咁你仲話佢錫對子女。。。
其實你老公唔只大男人,仲好似對頭家莫不關心!

大宅

回覆:vincelo29 的帖子

樓主字裡行間,其實透露問題的核心不是錢,是你們兩夫妻的協調。

其實兩個方法各有好有唔好,兩個人目標是一樣,就是為頭家著想,所以其實係要搵個大家可接受的方式,唔一定係a or b, 可能仲有 c d e ...唔同方案都啱用呢...

此外,始終頭家係你倆一起建立的,所以夫妻關係係最重要,你地二人同心,小孩才有好日子過。如果你倆互相信任,事情自然好辦好多,其實樓主先生問你點解使咁多或者點解要再攞,未必係唔同意,可能只係想探討下有冇得再減省,或者第時可以點避免無預期的支出,不過男人講嘢未必識得講得咁正面,因為男人嘅溝通方式係咁。我估下啫,可能唔係,但我覺得應該預期作為爸爸的動機,佢嘅係善良的。

至於講離婚,老實講,好多夫妻無講出口啫,嘈起上來,心裡面有這念頭係唔出奇,因為現代人以為離婚一了百了,其實頭腦上明白只係逃避,而且隨之而來更多痛苦,但就係會有人忍唔住講出口。你唔好俾佢呢啲有毒素的說話影響,要扭轉乾坤,經營好夫妻關係,你倆關係好轉,佢自然唔會咁講,甚至你可以私下同佢約法三章,大家唔好講呢句出口。

大宅

回覆:返工定做ftm好呀?好困擾我呀。(長篇)

如你媽都肯湊,我一定出去返工,第一,你話你媽同你方向差唔多,應該唔會中壞,第二,我睇咁耐覺得你老公唔愛個家囉,唔好以為個個月準時比家用就係好爸爸,連食飯都唔一家人食?寧願打機,我真係睇唔倒佢有幾錫對仔女,第三,問佢攞就質疑你,如佢都想你做ftm就要信任你,我有能力做嘢都唔想咁樣問佢攞錢囉,佢估ftm真係唔洗做

我老公雖然未去到問佢攞錢就質疑我,但我知佢覺得我唔做嘢就冇佢咁有用咁,有時好難受,我出去打工睇人面色我覺得應份,因為我有糧出,但ftm點解要睇你面色,我冇人工架,仲要全天候咁做,我唔望佢要幫手,但唔好覺得我冇付出,sorry!借咗你個位發勞so

大宅

回覆:返工定做ftm好呀

係呀,有時大家發下勞so個人會舒服的,其實爸爸應該要多謝我們,我們為頭家,為小孩,放棄左好多,最重要大家明白對方,站在對方角度去想,自然大家相處會開心的!

大宅

畀面勳章

vincelo29 發表於 14-6-18 22:42
其實你老公唔只大男人,仲好似對頭家莫不關心!
其實我唔識點講...佢唔係莫不關心~係無咩事都唔好煩佢, 佢唔想家嘈屋閉, 影響返工心情~
佢返工受老細氣, 又要跟D細嘅手尾, 成個場俾晒佢睇...
佢壓力好大~ 所以佢講過屋企無刎特別野都唔好煩佢, 佢交足錢就得...

但我想講...當年我媽返2份工, 爸爸由帛朝到晚都返工...
媽咪仲要照顧我地... 但佢唔會因為受氣而唔理我地, 同埋爸爸唔理, 做女人一定要理..
久而久之我地同爸爸都唔親近...
依家爸爸老啦...佢先來怨點解3個仔女都唔跟佢, 唔同佢傾計...
我想講係我地細個時你無理到我地... 做野還做野... 家還家...

所以第時老公似我爸爸咁怨的話... 我相信係一個循環...

但到我有事想同老公商量時, 佢永遠叩我自己決定, 決定錯左又係我負責...

根本無一個人可以分擔下...

大宅

畀面勳章

sylvianyiuchun 發表於 14-6-18 23:49
樓主字裡行間,其實透露問題的核心不是錢,是你們兩夫妻的協調。

其實兩個方法各有好有唔好,兩個人目標是 ...
你唔識佢...佢就算今日講好左咁做, 聽日佢都可以講下次先, 或者改變主意, 我唔係話唔到事...而係萬一無問過佢, 倒頭來吃虧係我...

協調唔係唔得... 但佢做得到先得...
我媽有時上來我度煮飯, 佢可以因為病左好攰而坐係梳化打機, 大家食晒飯佢先坐上來食...
永遠唔會幫手做家務, 好聲叩佢幫手佢會講呢D係女人做... 點解叫我做, 到佢真係做又會講, 下次記住佢有幫手架,,,

救命... 自己做水電呢行都懶得換壞左嘅水龍頭...
間屋到依家成年, 我買左D燈佢又未裝, 話轉牆, 要我買左吸塵機先裝, 唔係會搞到成屋塵...
大佬呀, 屋企無位放吸塵機, 又唔會成日用, 買來做乜...呢D又係家用扣...

我想知... 我之前性格好和善, 唔會大聲鬧人, 唔會嬲人...爸爸話以前俾人鬧都唔出聲, 做乜依家樣樣都唔順心要鬧人...
依家樣樣都要大聲, 樣樣都要我理, 以前唔洗理就梗係好啦~ 係呢種環境, 我將自己改變到幾極端, 有無人知呀...
咪又係佢搞到我咁... 如果大家分擔下感受, 多句多謝, 多句感恩有大家係身邊, 唔會成日講無左邊個唔得... 2個細路跟我唔得... 但係我同我媽一手一腳湊大架...

有好多好多原因搞到咁, 最大問題係我唔出聲, 佢又估估下... 我出聲佢又覺煩, 我搞到家嘈屋閉...

乜都係我搞成?? 一隻手拍唔響囉...

算啦~ 去到邊都怨, 我唔鍾意呀!!!
我會諗辦法慳到錢再賺錢...
男人靠唔住, 我就靠自己...

大宅

畀面勳章

meimeitse 發表於 14-6-19 00:37
如你媽都肯湊,我一定出去返工,第一,你話你媽同你方向差唔多,應該唔會中壞,第二,我睇咁耐覺得你老公唔 ...
唔緊要,,,你講嘅野同我想講嘅一樣...

我有做野佢都覺得我要靠佢先養大到2個細路, 咁細路佢無份架??
咩叫靠佢呀? 佢無我, 佢可以搞掂2個細路咩??
做人父母一開始計呢樣計果樣... 點可以照顧人呀...

有得計較就唔係父母啦...

做FTM真係無糧出, 頂多有飯食有屋住, 間唔中慳到少少當TIPS...
乜都無囉...叫做湊大小朋友, 佢地成功就係我成功...

依家連最基本嘅愛都無俾, 佢可以俾D咩我...
我只可以係2個細路身上發掘愛...

複式洋房

回覆:返工定做ftm好呀

好無奈……但你媽湊3個……如果乖就個啫……有時睇唔到咁多架喎……

大宅

畀面勳章

引用:好無奈……但你媽湊3個……如果乖就個啫…

原帖由 要乖哦 於 14-06-21 發表
好無奈……但你媽湊3個……如果乖就個啫……有時睇唔到咁多架喎……
我媽湊我2個小朋友姐~
我果2個唔算百厭,但肯定唔係乖果隻…

乖唔乖都唔係問題,我媽覺得幫我地湊好人壓力…
第一…始終佢係幫手湊,教唔好佢都有責任,佢認為幫個女湊就要幫手教好…佢無信心再教…當然我媽真係教得好好…個個都讚佢地叻~
第二,想我唔做野,有多d時間可以教佢地,陪佢地,如果我返工就無呢個時間精神去教佢地,而且返工嘅家庭主婦唔易做。
第三,又想幫我繼續湊,因為驚我返左工後又要照顧佢地,好辛苦,因為佢試過…
始終佢都係我媽,乜都諗左我先…

尋日我同佢講,叫佢唔好理我先,諗下對自己最大好處嘅做法係乜先,諗下邊樣最就到自己先,我再配合就得,我咁大個人,就算老公點都好,要離婚又好,佢始終要俾家用我洗,我又有手有腳都可以養大2個…依家先得30歲…我大把人請,我仲年輕…

真係有時覺得媽咪太錫我,搞到我乜都依靠佢多過自己老公…

所以媽咪永遠是最好的。

複式洋房

回覆:F.T@FAMILY 的帖子

如果你媽唔帮人湊多件就ok.
當然是返工好,起碼有自己的生活圈子,努力做野人,工慢慢加上去,第时可能会鬆动d

大宅

畀面勳章

引用:如果你媽唔帮人湊多件就ok.當然是返工好,

原帖由 要乖哦 於 14-06-21 發表
如果你媽唔帮人湊多件就ok.
當然是返工好,起碼有自己的生活圈子,努力做野人,工慢慢加上去,第时可能会鬆 ...
返工都唔一定會好,有時遇上d麻煩同事or上司,咁就會愈做愈唔開心…
影響自己又影響家庭…

如果可以自己湊,可以養埋家人,生活唔成問題就好啦…

首頁

尾頁

跳至