自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

好媽媽勳章

譚心

男爵府

環保接龍勳章

譚悅懿(花名會係:悅耳)
或者
譚懿悅(花名會係:二月)

唔洗揀,幾好!

公爵府

hashtag影視迷勳章

譚姿

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 我的小豬 於 07-11-16 14:19 發表
囡囡10日25日生的,姓譚,以下三個單家名, 你地覺得邊個好?
比啲忘意見吖!有其他提議都歡迎啊!!!
(囡囡英文名叫Audrey。屋企小名叫gigi。)

1.譚悅
2.譚懿
(原本係1st choice, 但發覺話比人聽10居其8吾識寫或讀, 又好難 ...

揀既次序係 312...自己改會係....

譚瑤
譚敏
譚靜
譚欣

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔通我地睇理同一個師父?我睇李承x,你呢?當時佢都係咁講。
原文章由 chubby2688 於 07-11-16 14:47 發表
當年我仔改名, 師父話改名最好用三個字, "譚XX" 比 "譚X"會好d , 因為"姓名論命"分為天格,人格,地格, 就好似人生分為少年,中年,老年, 如果得"譚X", 就會影响人生某 d 階段, 不仿參考吓. ...

複式洋房

I like no. 2

大宅

原文章由 kakiuma 於 07-11-16 17:01 發表
I like no. 2

I will choose No.1
No.2 對小朋友來講, 真係好難寫.......

洋房

我覺得譚悅好d:mrgreen:
我個囡跟我姓都係姓譚:-P
不過個名怪d '' 金晞''

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 火石 於 07-11-16 14:23 發表
譚懿

我會選擇 1-2-3
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

我的小豬,

妳好呀!妳係咪都鍾意聽”試著了解”呀,唔好意思,我眼細睇漏咗妳 ,唔記得同妳呢個知音人give me 5 ,多多見諒:loveliness:

首先,都要恭喜妳呢個新媽咪

而我個人意見呢,我都係鍾意:譚悅 多啲,小啲筆劃嘛,另外moonychan提意嘅:安芝 都唔錯吖,我私人諗多再一個就係:安慈,呢兩個都同Audrey差唔多音嘛:loveliness:

但係妳改咗咩名都好,都通知我哋一聲好喎,話晒我哋個個都咁出腦力:lol

大宅

我當年都係咁呀 !

原文章由 chubby2688 於 07-11-16 14:47 發表
當年我仔改名, 師父話改名最好用三個字, "譚XX" 比 "譚X"會好d , 因為"姓名論命"分為天格,人格,地格, 就好似人生分為少年,中年,老年, 如果得"譚X", 就會影响人生某 d 階段, 不仿參考吓. ...

大宅

原文章由 我的小豬 於 07-11-16 14:19 發表
囡囡10日25日生的,姓譚,以下三個單家名, 你地覺得邊個好?
比啲忘意見吖!有其他提議都歡迎啊!!!
(囡囡英文名叫Audrey。屋企小名叫gigi。)

1.譚悅
2.譚懿
(原本係1st choice, 但發覺話比人聽10居其8吾識寫或讀, 又好難 ...

I think 譚懿 is the best. My sister in law also use 懿 in the middle. I think it is quite special.

複式洋房

我鍾意[悅],因為比人覺得開心小姑娘咁
hi

男爵府

第一個, 順口, 感覺好舒服:-P

[/url]

水晶宮

回覆 #1 我的小豬 的文章

2.譚懿

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公都係姓譚,
佢話個姓已經19劃,所以個名要簡單d,
不過如果單字就可以寫少個,
另外佢話個譚字係尖底,
要有個平底字襯下會好d,
寫起上黎又靚d,
所以我唔會揀譚悅,
但譚雪好娘!
我都會揀譚懿!

有無諗過譚呈(馮呈呈果個呈),
or just 譚心/譚意

別墅

多謝大家意見!

白活啊!多多見諒?言重言重!!!Give me five here!!
果然係知音人, 因為"安芝"" 安慈"都係我一早想過又鐘意的,(不過on my list 係 譚"安之"), 不過幾經取捨還是決定用單字名, 主要係我囝囝用單字,囡囡都係跟哥哥好啲。

不過Audrey呢個名一早鐘意,配單字中字又係有啲難度!
我似乎都傾向譚悅啦...簡簡單單....乾乾淨淨...

懿...其實覺得呢個字好靚意境好, 但在解釋比家人同好友聽邊個懿的時候遇到太多挫折,怕囡囡成日有呢個包服...又加上難寫...

但係bk媽媽好多支持譚懿,又比返好多信心我啊!

一有決定實通知大家!!!

thanks so much!!

原文章由 白活 於 07-11-16 20:55 發表
我的小豬,

妳好呀!妳係咪都鍾意聽”試著了解”呀,唔好意思,我眼細睇漏咗妳 ,唔記得同妳呢個知音人give me 5 ,多多見諒:loveliness:

首先,都要恭喜妳呢個新媽咪

而我個人意見呢,我都係鍾意:譚悅  ...

別墅

譚心 譚晴/澄係我首輪first choice, husband吾中意太文藝"扇情"...後米我都覺佢啱....

anyway, 多謝意見...

原文章由 candietweety 於 07-11-16 21:59 發表
我老公都係姓譚,
佢話個姓已經19劃,所以個名要簡單d,
不過如果單字就可以寫少個,
另外佢話個譚字係尖底,
要有個平底字襯下會好d,
寫起上黎又靚d,
所以我唔會揀譚悅,
但譚雪好娘!
我都會揀譚懿!

有無諗過譚呈(馮呈呈 ...

禁止訪問

首頁