自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-06+發表IVE+

原帖由 toyocat 於 14-07-06 發表
Thx! 我個女有2個HD, 2個Asso有Con. Offer,但佢决定到時交1個HD嘅留位費。現在最担心係中文唔知攞5攞到gra ...
Sorry, 我女都係今年dse,見到你咁講我有問題吾明,
點解ASSO同HD都有offer, 你會揀HD都吾揀ASSO 交留位費?

不求失,不求得,但求開心得唔得。

子爵府

講下我女兩年前經驗,因為係第一屆dse, 所以我地兩公婆都有陪佢番學校, 學校開放地下小食亭地方俾家長等候, 當年阿女成績係責界, 計過分聯招機會一半半, 因為係第一年, 個個都係估估下, 而佢都有英國大學offer, dse成績達到要求, 只係我地都係想等埋hk聯招結果, 佢之前都有apply 樹仁學位, 所以即日去樹仁交成績, 當時佢見已經不少人已交成績等後備位. 在聯招放榜後,入唔到心儀學系, 已打算去英國入學, 點知兩日後就收到樹仁收取電話, 決定在港升學.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

複式洋房

回覆:請教一下,DSE 放榜當日要有咩準備?

第一年全4,甚至33222都入到u。
第2年有4有5都入唔到u。
今年我諗全4都未必會收。

考得未如理想。。

1,影印定中4至中6成績表,dse成績,中學拎過既證書

2,帶定幾千蚊現金,去邊度叩門,不論asso,hd填申請表多數收200-500

3,如果之前有in過asso,hd等,而分數又合符資格,當收到sms,email通知後,就考慮要唔要交留位費,每間平均收5000蚊。

4,諗清楚想讀咩,唔好因為個名好聽就諗填去讀自資asso,hd。

vivi2008  thanks  發表於 14-7-6 18:13

複式洋房

引用:第一年全4,甚至33222都入到u。第2年有4有5

原帖由 charles503 於 14-07-06 發表
仲有身份證,證件相/學生相。

水晶宮

引用:第一年全4,甚至33222都入到u。第2年有4有5

唔係呀,第1屆33222都入到U?

天空之城, 快樂之地

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kitty+於+14-07-06+發表學到

原帖由 khmama 於 14-07-06 發表
IVE收生成績higher diploma係5科2級,包括中英文,Degree要中、英、數、通識有3322,另加一科2級成績。

...
其實如果係早係5,6月面左試既學生

Ive係會sd email話比你知你面試有幾分。
而呢個學料你仲要幾分先可以入讀
佢有寫個學科總共要你成績加埋幾分先讀到,
例如AS~17分咁樣。

複式洋房

回覆:PCCW2319 的帖子

係,所以第一年做白老鼠好好彩,因為第一年,所有學校都未經歷過,好鬆手。

子爵府

charles503 發表於 14-7-6 14:45
係,所以第一年做白老鼠好好彩,因為第一年,所有學校都未經歷過,好鬆手。

...
33222 就算第1年都無機會入到u
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-06+發表IVE

其實如果係早係5,6月面左試既學生

Ive係會sd email話比你知你面試有幾分。
IVE有send email通知阿女取錄結果,冇面試分數,只有取錄要求分數。阿女報咗一個HD,一個degree,兩科都有offer. HD只要5科10分,degree只要5科12分。最特別係HD阿女冇去in都照收。

BB200200  甘好既,阿女有得 in都無 offer  發表於 14-7-8 17:57

大宅

引用:Quote:charles503+發表於+14-7-6+14:45+係

原帖由 fitceo 於 14-07-06 發表
33222 就算第1年都無機會入到u
睇下咩U啦,8大應該冇乜機會。

子爵府

khmama 發表於 14-7-6 15:00
我女嗰年, 明德係第1年收生, 咁33222有機會明德收左的. 8 大聯招就無可能了.

水晶宮

引用:Quote:原帖由 fitceo 於 14-07-06 發表3322

講緊係12分喎? 8大一定無可能。其他自資大要,我唔敢講。不過我覺得機會唔大囉。收13分學生讀 degree 課程,5盞將自己學校大大降級, 我係大學,寧願收少學生都唔收12分學生,因應該校譽,影響深遠。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

引用:Quote:原帖由 toyocat 於 14-07-06 發表Thx

原帖由 PCCW2319 於 14-07-06 發表
我仔都係擔心呢科。
noelching39  我幫你打氣  發表於 2014-07-06 15:32:33

多謝呀,學友! 明年我幫你仔打氣。

天空之城, 快樂之地

大宅

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-06+發表睇下

原帖由 PCCW2319 於 14-07-06 發表
講緊係12分喎? 8大一定無可能。其他自資大要,我唔敢講。不過我覺得機會唔大囉。收13分學生讀 degree 課程 ...
VTC 比阿女嘅自資degree offer只要12分. 常常覺得自資course係一盤生意,總會有人幫襯,學生畢業後嘅前程就none of his business.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cox 發表於 14-7-6 13:57
Sorry, 我女都係今年dse,見到你咁講我有問題吾明,
點解ASSO同HD都有offer, 你會揀HD都吾揀ASSO 交留位費 ...

其實係我個女自己上網做research之後決定的,包括認受性,評語,及有冇機會上返degree讀而去選擇。因為學位嘅嘢我都唔係好熟,衰D講只係知負責比錢。

複式洋房

回覆:toyocat 的帖子

asso可以上返本地u既機會好少微,通常都係asso去top up

水晶宮

引用:Quote:原帖由 PCCW2319 於 14-07-06 發表講

VTC 比阿女嘅自資degree offer只要12分. 常常覺得自資course係一盤生意,總會有人幫襯,學生畢業後嘅前程就 ...
真係估唔到12分可以讀 degree 課程喎。

天空之城, 快樂之地

大宅

引用:舊年我去IVE排定隊,細佬返學校取成績,排

原帖由 JOYCENGYW 於 14-07-05 發表
舊年我去IVE排定隊,細佬返學校取成績,排得前,即In即收,其他同學比較遲就...,所以做定準備,比較好
...
如果去ive排定隊, 去任何一間都得?
定係要去返心儀學科既上課分校呢?

男爵府

BK Milk勳章

回覆 KT0603 的帖子

等你好消息!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請教一下,DSE 放榜當日要有咩準備?

以前我哋乜都自己攪掂,而家家長要預備晒所有嘢:交通、表格、金錢... 連報名都代排埋隊... 其實... 係喜定係悲呢?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁
12345...6

尾頁

跳至