基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

hkgma 發表於 14-8-8 16:07
我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer
天主給你安排的道路就只係為入U?

複式洋房

珠氏家庭 發表於 14-8-13 15:09
天主給你安排的道路就只係為入U?
唔只 可能叫我唔好讀書 去拎綜援 做廢青

大宅

hkgma 發表於 14-8-8 16:07
我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer
你今年23分入唔到cityu?

幾多科合計23分呀?

如果5科,你報邊個系呀?

你睇下以下個網,23入唔到?你報LAW?

http://www.atu.hk/results/2014/results.html?exam=hkdse&inst=cityu

公爵府

2024年龍年勳章

hkgma 發表於 14-8-13 15:21

大宅

除左重覆話做廢青之外,唔該寫寫你成績睇睇,我想搞清楚點解你同學比你低分入到你報嘅系而你入唔到,仲令你咁嬲。

大宅

hkgma 發表於 14-8-13 13:41
最好就
黃女和未婚夫皆無業,數月前她發現「有咗」,兩人決定組織三口家,影定婚紗相並籌備婚禮及迎接新生命,無奈財力有限,遂向社工求助及申請綜援,黃女疑對未來憂心不已,恐無錢養活嬰兒。

之後點大家都知

同學,你好唔開心,發個帖為發泄,唔祈求人地覆,that's ok。

人地有誠意同你傾,你覺得人地講嘢唔啱聽,覺得人地無聊,that's ok。你同大家講,大家咪唔再應你囉!

不過,同學,就算你好唔開心,咁樣引用人地嘅悲劇,我真係覺得過左火,好涼薄。

子爵府

hkgma 發表於 14-8-13 15:21
同學, 你入得黎基督版,就預左人地同你講耶穌.
你呢句係唔符合真理的.

唔符合真理的既, 唔係由神而來的!

帖後第3章

我們在你們那裏的時候,曾吩咐你們說,若有人不肯做工,就不可吃飯。11因我們聽說,在你們中間有人不按規矩而行,甚麼工都不做,反倒專管閒事。12我們靠主耶穌基督吩咐、勸戒這樣的人,要安靜做工,吃自己的飯13弟兄們,你們行善不可喪志14若有人不聽從我們這信上的話,要記下他,不和他交往,叫他自覺羞愧。15但不要以他為仇人,要勸他如弟兄。

大宅

引用:Quote:珠氏家庭+發表於+14-8-13+15:09+天主

原帖由 hkgma 於 14-08-13 發表
『創世記3章19節』 你必汗流滿面才得糊口,直到你歸了土,因為你是從土而出的。你本是塵土,仍要歸於塵土。

你都唔睇聖經,點樣明白上帝心意?

複式洋房

我們在你們那裏的時候,曾吩咐你們說,若有人不肯做工,就不可吃飯11因我們聽說,在你們中間有人不按規矩而行,甚麼工都不做,反倒專管閒事。12我們靠主耶穌基督吩咐、勸戒這樣的人,要安靜做工,吃自己的飯13弟兄們,你們行善不可喪志14若有人不聽從我們這信上的話,要記下他,不和他交往,叫他自覺羞愧15但不要以他為仇人,要勸他如弟兄。

1.有人不肯做工,就不可吃飯

2.若有人不聽從我們這信上的話,要記下他,不和他交往,叫他自覺羞愧

你地唔好段章取義啦

頭一句話:不肯做工 就不可吃飯 咁拎綜援d人咪餓死??
你可能又話 你話不可吃飯 可以食其他好多野fine??

第2句 唔岩聽就要記低佢 唔同佢玩 得佢知恥 好低b law

你覺得點樣令一個人知恥 又好似弟兄咁?? 而用既行為係唔好同佢交往

現今社會可以叫boycott

你唔好覺得我講歪理 引你地講既聖經講既

睇完聖經 睇到我咁唔知學唔學野?

請回應

複式洋房

jess007 發表於 14-8-13 18:40
『創世記3章19節』 你必汗流滿面才得糊口,直到你歸了土,因為你是從土而出的。你本是塵土,仍要歸於塵土。 ...
佢當中所指既你 唔同我講 好似係同adam 講wor

ok 當佢同你講啦

咁你又有無流滿面才得糊口先??

"你 們 看 那 天 上 的 飛 鳥 , 也 不 種 , 也 不 收 , 也 不 積 蓄 在 倉 裡 , 你 們 的 天 父 尚 且 養 活 他 。 你 們 不 比 飛 鳥 貴 重 得 多 麼 ?"

咁係咪又表示 我唔洗做 日日問亞媽拎錢/大個問政府拎錢 就ok 先??

歡迎理性討論

我覺得聖經係真理 但世人成日曲解佢意思!

複式洋房

回覆 熙媽媽 的帖子

已經 嬲完 過左去 已經無得番轉頭 只怪自己太年輕 閱歷淺 太信過往數據同學校d miss

你地事後講 當然個個係孔明

jess007  係賽後分析,唔係事後   發表於 14-8-14 16:00

大宅

引用:Quote:jess007+發表於+14-8-13+18:40+『創

原帖由 hkgma 於 14-08-14 發表

ok 當佢同你講啦
『馬太福音6章24節』 一個人不能事奉兩個主,不是惡這個愛那個,就是重這個輕那個,你們不能又事奉神,又事奉瑪門。〔瑪門是財利的意思〕
『馬太福音6章25節』 所以我告訴你們,不要為生命憂慮吃什麼,喝什麼;為身體憂慮穿什麼。生命不勝於飲食嗎?身體不勝於衣裳嗎?
『馬太福音6章26節』 你們看那天上的飛鳥,也不種,也不收,也不積蓄在倉裡,你們的天父尚且養活他。你們不比飛鳥貴重得多嗎?
『馬太福音6章27節』 你們那一個能用思慮,使壽數多加一刻呢?〔或作使身量多加一肘呢〕

主耶穌講得好清楚係叫信徒不要為生活憂慮,并不是叫你橋起雙手乜都唔做

聖經係神嘅話語,係絕對嘅真理。讀經要睇上文下理,唔係抽其中一句出嚟斷章取義

gorky  信馬太定信耶穌呀?  發表於 14-8-22 17:49

大宅

引用:回覆+熙媽媽+的帖子已經+嬲完+過左去+已經

回覆 熙媽媽 的帖子

已經 嬲完 過左去 已經無得番轉頭 只怪自己太年輕 閱歷淺 太信過往數據同學校d miss
姊妹係要幫你賽後分析,唔係事後孔明
失敗一次唔緊要,最緊要吸收教訓,唔好一錯再錯。

大宅

引用:Quote:jess007+發表於+14-8-13+18:40+『創

ok 當佢同你講啦
明白嗎?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

gorky  那信心應是什麼呢?  發表於 14-8-22 17:57
熙媽媽    發表於 14-8-14 16:23

大宅

hkgma 發表於 14-8-14 15:50
回覆 熙媽媽 的帖子

嬲完就好啦!

不過我想講講,如果你過去「教育王國」個「高中教育」睇,一開始大家已睇數據,一開始已經講緊HEAVIER WEIGHTING,唔係而家先講,所以唔構成事後孔明。

另外,我比你睇第一個POST,你2012,2013 CITYU 資料,另有2014學友社資料,呢D資料,就算學校無派,互聯網上都好易搵到。作為一個中六學生,係有責任自己睇多d資料。

到而家我仲係唔明點解你23分無offer。

大宅

知你而家心情好差&覺得好唔公平,可能你覺得只有大學一條路,但神為你所預備既又點會得一條路,你可以唔開心,你可以同神講你覺得佢好唔公平,但係神一定已經會為你預備一條好適合你既路,發吓睥氣好喇,神仲係你天上既爸爸,你係佢既兒女,佢會比最好既野你架。

大宅

fsforth 發表於 14-8-11 14:28
看過你的大作之後,我相信神是公平公正公義的。
你講得最到位。

禁止訪問

伯爵府

hkgma 發表於 14-8-14 15:40
請回應
只要信不許問,幾時見過羊問牧羊人問題! 

複式洋房

gorky 發表於 14-8-21 17:22
只要信不許問,幾時見過羊問牧羊人問題! 
你真心定假膠

係咪要乜都唔知先岩

女子無才便是德

首頁
12345...6

尾頁

跳至