想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

原文章由 legocar 於 08-1-17 02:32 發表
Kkwok183:

你要加油呀..

之前我都好似你咁.. 攪到好似交功課.. 超冇隱.. 其實我都係岩岩先學識"順其自然".. 呢四個字真係好簡單, 但其實好難.. 之後我同我老公講..我地唔可以比呢樣野影響到兩個人既生活..話到底 ...

大家好 !!!
我都是今早先睇到大家的TOP呀 !我同你們差不多,因此好想加入你們。
我由上年新年後已開始造人計畫...開始是日日TEST體溫,後來又買口水測驗排EDD械,又買D仔。一個月一個月過去啦,BB就未有,但同 C6 就好像你們所講次次好像交功課一樣。
後來仲M好唔準,又去睇左醫生,又發現有念珠菌,又要 BOBY CHECK 等等 ... (不過,我未 CHECK 輸卵管等) 。不過上次睇婦科時佢伸條野入去睇又說 OK ... 只是子宮比平常人細 ...
而家,我先學人放鬆 D 順其自然 ~ (都是學習中)
因此,請大家多多指教,互相鼓勵 !!!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

ccmssm & all,

妳哋都要加油呀!

我一初, 都好似妳哋咁, 覺得好似要交差, 仲覺得都幾辛苦架 .
妳知啦, 如果唔係想生b, 以前真係一個星期先1次, 有時最多都係兩星期3次, 所以想生b初期, 真係覺得做密咗已經盡咗力囉...

加上又量體溫, 又買d好貴嘅排卵棒(嗰時唔識d仔), 但一個月一個月過去, 都係唔得, 先知死火. 最衰係我用咗排卵棒同d仔, 都好似check唔到幾時排卵. 我仲要唔細, 妳話唔心急同有壓力就假啦. 不過後來慢慢習慣咗多d做功課, 同老公又有同一個目標, 依家好好多喇, 感情仲好咗添

所以妳哋又後生, 仲一開始就正視喱個問題, 唔會好似我之前咁浪費時間, 妳哋好醒呀! 一定個個好快成功!

原文章由 ccmssm 於 08-1-17 10:19 發表

大家好 !!!
我都是今早先睇到大家的TOP呀 !我同你們差不多,因此好想加入你們。
我由上年新年後已開始造人計畫...開始是日日TEST體溫,後來又買口水測驗排EDD械,又買D仔。一個月一個月過去啦,BB就未有,但同 C6 就好像 ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 16:01 發表
to 朕
我昨夜整了很久才整到上去個profile上面...
你都盡量try下...at first...將張相整細d...(resize)...
大概幾百k...之後係你的profile更新資料...
係低d...有可以加入 "頭像" (相片)..
再係長寬size度試下打入 1 ...

我攪左好耐先整到....我隻衰豬....豆豆吖
可愛嗎?

大宅

HIHI, legocar,

好歡迎你第一次黎到 "我老公叫我順其自然" 依個topic...
從2008年開始左依兩個星期, 有左生bb依個想法,
了0個兩次, 個feeling真係好差勁, 十足"交功課"咁...
我唔要呀...唔可以咁...老公係我依一生最愛既男人...
我唔要再"交功課"...我要享受個過程...放低依個包袱...
一定可以做得到...yeah...yeah...2008萬歲...老公萬歲...

傾下偈先...legocar...一見到你個網名...
就諗起我老公好鐘意玩LEGO...成屋都係LEGO...
佢每日放工番黎...每晚都玩...DIY呀...整SET...好忙咁...

好開心呀...今日下午我去人屋企學整"椰汁年糕"...
上年食過佢整既 "椰汁年糕", 好好食...唔太甜...又香...
我今晚番阿媽度食飯...順便可以送一個比佢試下...
期待整年糕的心情...整得好味D...YEAH...

原文章由 legocar 於 2008/1/17 02:32 發表
你要加油呀..
之前我都好似你咁.. 攪到好似交功課.. 超冇隱.. 其實我都係岩岩先學識"順其自然".. 呢四個字真係好簡單, 但其實好難.. 之後我同我老公講..我地唔可以比呢樣野影響到兩個人既生活..話到底佢都係陪伴我終老既人..
我都岩岩照左輸卵管..好彩冇試.. 所以更加要開開心心生活.. 冇野比健康緊要.. 所以你唔好灰心呀.. enjoy每一日.. 每一次啦.. 可能有意外收穫呢.. (我既中文打得真係好慢呀~~~)

複式洋房

原文章由 legocar 於 08-1-17 02:32 發表
Kkwok183:

你要加油呀..

之前我都好似你咁.. 攪到好似交功課.. 超冇隱.. 其實我都係岩岩先學識"順其自然".. 呢四個字真係好簡單, 但其實好難.. 之後我同我老公講..我地唔可以比呢樣野影響到兩個人既生活..話到底 ...

legocar,
你好呀.
其實我毎年都有做婦科檢查, 醫生一真都話我係ok嘅. 而我同我老公就係兩年前做左個婚前檢查, 大家都係ok.
係2006年12月, 我同我老公開始不設防, 直至2007年6月都未有聲氣, 所以再番去問婦科醫生, 佢話我後生及檢查一直ok, 叫我放心, 係兩個月內一定成功, 如果唔得就番去揾佢. 但到2007年9月到未有, 所以就去睇中醫, 中醫話我一切ok, 比藥我食, 但過左3個月都係未得. 我又番去婦科度睇, 佢話無理由, 重叫我去照輸卵管. 但我老公就唔讚成去照, 因佢覺得檢查會整痛我同埋打啲化學野入去身體裡面, 對我唔知會唔會有壞影响, 所以叫我唔好去.

我睇到你啱啱照完, 可唔可以同我分亨一吓到底照輸卵管係咩一回事, 照嘅時候痛唔痛, 會唔會有其他方法代替? 幫你照果個係咪女醫生黎架?

唔知點好, 為左生仔, 真係好煩, 又要承受痛楚, 好彩有各位嘅意見先無咁擔心咋!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 15:53 發表
hihi, 朕...
第一次係bk同你傾偈...好開心識到你/你地...
真嫁...依兩日dodo...好似有少少因為plan左生bb之後...
覺得dodo時...我和老公都好難投入個種...
尤其是依兩次都係我做主動...
好分心個種...有好多雜念... ...

結左婚後理所當然就係生bb.....2年都無料到.
當時比自己好大壓力,每次m到都好傷心,m未嚟又以為自己有左,又吾去玩,吾飲酒,攪到個人好辛苦.好似發仔溫咁好得人驚.
但上年我開始同自己放鬆,日日講未係時候,吾好成日諗,順其自然啦.
好啦,心情好d既時候,又輪到我老公(飲醉左)好想生bb.
唉....吾好玩我啦!當時好想一巴扯埋去.又令到d壓力又反嚟.
我喊住同拒講你比d壓力我令到我好辛苦.跟住我地唯有暫時吾去諗,交比醫生去處理.因check左大家都無問題.
個時開始我就去搵我呢一至愛....豆豆b.
2個月接拒反嚟,日日對住拒我咩都可以吾做,咩都吾洗諗,因為拒令到我心平靜反,(我老公都係咁,一見到隻衰豬過嚟,心情都好d).
所以張視線轉移去呢一面,可能會好d....你試下啦!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ltangm 於 08-1-17 11:08 發表

legocar,
你好呀.
其實我毎年都有做婦科檢查, 醫生一真都話我係ok嘅. 而我同我老公就係兩年前做左個婚前檢查, 大家都係ok.
係2006年12月, 我同我老公開始不設防, 直至2007年6月都未有聲氣, 所以再番去問婦科醫生, ...

我9號岩岩照完,吾痛喎,係女醫生嚟.

複式洋房

原文章由 kkwok183 於 08-1-16 16:14 發表
hihi, itangm...
你話呢個月都唔成功...就去照輸卵管...:idea:
你已經試左好耐既咩...
anyway, 痛唔痛同出血問題...就唔知/唔清楚...
你如果決定去照一定一定要問清楚d細節野...小心為上...
我...梗係想你呢個 ...

hi kkwok183

唉, 噚日下午m終於黎咗勒, 跟住咪即刻打電話去book照輸卵管囉, 但諗吓諗吓, 比個男醫生照, 又真係好唔放心, 於是就打電話番去霍醫生度問, 可唔可以自行揾女醫生照, 霍醫生話可以, 所以就打去book左個何醫生照囉 (呢個何詠桃醫生係我係呢度睇到啲sisters睇過佢, 話佢好nice), 叫我呢個月24日去照, 其實我自己覺得, 如果真係有問題, 就快啲解決, 如果無就等個天送個bb比我囉, 係完全兩種唔同心情.

係呢度, 見到啲姊妹都有去照, 有啲話會痛, 有啲就話無乜野, 我諗都係因人而異嘅. 希望我唔會咁痛啦. 我打電話去診所book時間果陣, 順便問姑娘整個過程會有咩特別, 佢話同一般婦科檢查差無幾, 但照完就會有小小汾泌, 叫我帶定護墊.

kkwok183, 你就好啦, 唔洗做野, 日頭揾啲堂上吓, 好好呀. 其實我係12月就辭咗職, 因為我個人本身係一個工作狂, 毎天會做到11點幾, 於是, 我老公叫我唔好做, 順便試吓專心做bb囉. 但兩個月過去, 都未有好消息. 攪到我又有揾野做的打算. 唉, 好煩呀.

複式洋房

原文章由 於 08-1-17 11:14 發表

我9號岩岩照完,吾痛喎,係女醫生嚟.

亞朕, would you tell me who is your doctor and tel ? how long would it take ? is it like the normal checking ?
thanks.

要幾耐先排番曬啲藥水出黎呀? 辛唔辛苦架?

[ 本文章最後由 ltangm 於 08-1-17 11:58 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ltangm 於 08-1-17 11:55 發表

亞朕, would you tell me who is your doctor and tel ? how long would it take ? is it like the normal checking ?
thanks.

要幾耐先排番曬啲藥水出黎呀? 辛唔辛苦架?

呢個係醫生寫紙我去照咖$1400,係旺角中心
幾樓同電話吾記得,今晚再覆你吖?

大宅

Hi Itangm,

I got these HSG felmale doctors:-

Dr. Ho Wing To, Iris 何詠桃醫生
Alpha Medical Diagnostic & Laboratory Center 雅博醫學診斷及化驗中心

Suite 836, 8F, One Grand Tower, 639 Nathan Road, Mongkok, Kowloon 雅籣中心 Tel: 2397 8883

亞洲醫學診斷中心
醫生名: 曹佩如
地址: 九龍旺角中心15樓, 1504 & 1508室
TEL: 23923383

荃灣有分店, 但唔知有冇女醫生. 你可以打去CHECK下:
地址: 荃灣西樓角路1號新領域廣場8樓816室
TEL: 24938388

I got their names from BK, never seen them before, other sisters here said they are ok, can try.

Don't be afraid , not much side effect.

原文章由 ltangm 於 08-1-17 11:08 發表

legocar,
你好呀.
係2006年12月, 我同我老公開始不設防, 直至2007年6月都未有聲氣, 所以再番去問婦科醫生, ...

複式洋房

原文章由 YimYee 於 08-1-17 13:19 發表
Hi Itangm,

I got these HSG felmale doctors:-

Dr. Ho Wing To, Iris 何詠桃醫生
Alpha Medical Diagnostic & Laboratory Center 雅博醫學診斷及化驗中心
Suite 836, 8F, One Grand Tower, 639 Nathan Road, Mong ...

唔該曬呀, yimyee.
我會打電話去何醫生度book做照輸卵管, 多謝你嘅支時.:lol:

大宅

hello, 朕,
睇到喇...睇到喇...你呀...超聰明...一點就明...
你整左豆豆落去...你個profile即刻醒神曬...
吸引左好多..好多..好多倍...yeah...

原文章由 於 2008/1/17 10:46 發表

我攪左好耐先整到....我隻衰豬....豆豆吖
可愛嗎?

大宅

hi, Itangm, good night...
你mc了...都好...又係一個新開始...有m期就有希望...(健康)
你決定左去照輸卵管...d細節野都問清楚曬...ok啦...萬事小心...
依度有好多姊妹都有去過照輸卵管...有痛有唔痛...?~?~?~
如果你唔怕痛...會覺痛d...相反...你唔怕...就接受到得...
最緊要個醫生d手勢好唔好...溫唔溫柔...?~?~?~
你第時生bb時...記得要求男醫生...聽番d朋友講(經驗)所得
男醫生接生d手勢溫柔好多倍...就住就住...女醫生就唔會就住...
(私傢醫院就例外)

澄清呀...我唔係唔曬番工...不過唔係d朝九晚六0個隻...
我隔晚都要教小朋友游水...
訓練0個隻...比賽0個隻...好辛苦0個d...由94年開始教到依家...
每日下午六時至九時半...我自己本身都係泳員出身...
05年10月尾結完婚之後就淨係教游水...
未結婚之前, 我一直都係一份朝九晚五, 一份兼職教水...
大概維持左七,八時間左右...我以前同你一樣係一個工作狂...
唔做野會死...仲要超忙0個隻...所以咪變成緊張大師...
對自己要求特別高...用左兩年時間去協調自己既生活習慣...
去學整蛋糕...學瑜伽...同老公一齊去學社交舞...獨木舟...
去學整野食...韓文...計劃每季去咩旅行...做人係咁嫁啦...
人一世, 物一世...要對自己好d...對老公好d...對家人好d...
對朋友仲要好d...阿媽話出外靠朋友呀嗎?!?!?
今日好開心呀...我今午去左朋友屋企跟佢學整椰汁年糕...
整左兩大個...一個已經比左我阿娘...一個留番比我奶奶...
我仲買左好多材料...諗住整多十個八個送禮裝比我d朋友...
一齊分享下我d手勢...哈哈...
Itangm, 我諗通嫁喇...如果要我因為生bb而去dodo(交功課)...
我死都唔想...hard feeling...要投入去做...享受生活...
下一代既事...個天安排你有就有...無就無...你走都走不掉...
好好咁享受人生...樂得自在...

原文章由 ltangm 於 2008/1/17 11:43 發表
hi kkwok183
kkwok183, 你就好啦, 唔洗做野, 日頭揾啲堂上吓, 好好呀. 其實我係12月就辭咗職, 因為我個人本身係一個工作狂, 毎天會做到11點幾, 於是, 我老公叫我唔好做, 順便試吓專心做bb囉. 但兩個月過去, 都未有好消息. 攪到我又有揾野做的打算. 唉, 好煩呀.

大宅

我已諗通...如果要我因為生bb而去dodo(交功課)...
我死都唔想...hard feeling...要投入去做...享受生活...
下一代既事...個天安排你有就有...無就無...你走都走不掉...
希望你和你老公都可以有依種諗法...

原文章由 於 2008/1/17 11:10 發表
結左婚後理所當然就係生bb.....2年都無料到.
當時比自己好大壓力,每次m到都好傷心,m未嚟又以為自己有左,又吾去玩,吾飲酒,攪到個人好辛苦.好似發仔溫咁好得人驚.
但上年我開始同自己放鬆,日日講未係時候,吾好成日 ...

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-1-17 23:41 發表

我已諗通...如果要我因為生bb而去dodo(交功課)...
希望你和你 ...

kkwok183,

你咁快就知道等天安排的道理,真好 !
我都緊張左差不多一年穿先想通左。而家我同 c6 因為要生 bb 反而小左 dodo ,可能大家壓力大(我特別大啦,成日都會及會發佢脾 4 囉 !!! 而家佢又愛上打機 ... 唉 !!!! 好彩我已學緊交比個攻姐,否則又吵大餐啦 !
我打算而家再試多一年﹐都是沒,我就要開始說服我 c6一齊去睇醫生了。佢成日都說不關事,是 dodo得小而沒啊 ! 因此點講都不去睇醫生囉 !
那你幾多歲呀 ? 你都生活得幾健康啊 ! (工作中運動 ~) 我已經好耐沒swimming 了 ... 那你而家仲教嗎 ? 好凍啊 ! 小心身體呀 !

大宅

就快3字頭...已經覺得依十年過得好快...不過也過得很快樂...
2008年既願望係...未來依十年過得更快樂...
可以將自己既趣作業餘兼職...又搵到錢...何樂而不為呢...
但我依十年係游泳度都花左好多時間+心機...依家係"收穫"
依家仲有教...隔晚教泳隊...135晚...本來24晚都要教大學泳隊...
不過依家大學生要考中期試...放緊break...遲d二月尾再番去教...
係呀...依幾晚...突然又涼左好多...又大風...真係要小心身體...
多謝關心...好啦...唔講住啦...要去sleeping喇...
明早10-13要去北角學fit.ball...聽晚見...

原文章由 ccmssm 於 2008/1/17 23:57 發表
kkwok183,
你咁快就知道等天安排的道理,真好 !

我都緊張左差不多一年穿先想通左。而家我同 c6 因為要生 bb 反而小左 dodo ,可能大家壓力大(我特別大啦,成日都會及會發佢脾 4 囉 !!! 而家佢又愛上打機 ... 唉 !!!! 好彩我已學緊交比個攻姐,否則又吵大餐啦 !
我打算而家再試多一年﹐都是沒,我就要開始說服我 c6一齊去睇醫生了。佢成日都說不關事,是 dodo得小而沒啊 ! 因此點講都不去睇醫生囉 !
那你幾多歲呀 ? 你都生活得幾健康啊 ! (工作中運動 ~) 我已經好耐沒swimming 了 ... 那你而家仲教嗎 ? 好凍啊 ! 小心身體呀 !

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-1-18 00:23 發表
就快3字頭...已經覺得依十年過得好快...不過也過得很快樂...
2008年既願望係...未來依十年過得更快樂...
可以將自己既興趣作業餘兼職...又搵到錢...何樂而不為呢...
但我依十年係游泳度都花左好多時間+心機...依家係 ...

kkwok183,

早晨呀 ! 知道你興趣當成工作,我真是好替你開心。想當初我小學時都入過下泳隊 ( 不過是後補而且一個當都是免強游得到)。那時因為好像沒有進行而沒再玩了。而家想番起先知道是自己不夠耐心與努力 !!!
我都28了,過多兩年就30啦,不過在我2007年真是過得好唔開心,是人生一次大低潮。因此都有一段時間沒再上來 (不過,唔開心是因為工作而不是生 bb )
在2007年的最後一日,我下了決心離開唔開心的地方,找尋出另一個天空。而這一年我好有幸身邊一直有老公,99,家人及朋友大力支持。不停聽我呻 !!!!
因此,我番來啦,上來啦。我會先轉工,再養好身體,準備生 bb ~
希望大家都在2008年內有好消息出現呀 ! (我最想是生 鼠bb )

複式洋房

原文章由 ccmssm 於 2008/1/18 09:01 發表

kkwok183,

早晨呀 ! 知道你興趣當成工作,我真是好替你開心。想當初我小學時都入過下泳隊 ( 不過是後補而且一個當都是免強游得到)。那時因為好像沒有進行而沒再玩了。而家想番起先知道是自己不夠耐心與努力 !!! ...

ccmssm
hello!
其實我諗你同我一樣都咁投入自己的工作,如果唔係又點會咁在意份工吖!
我都係因為份工令到自己好唔開心(老細問題兼超加班,所以成日同老公嘈),當時諗:我日頭已經要受氣,番到屋企又比你"鵝"要我唔好做呢份工,你想我點呀,大佬!但後來諗深一層,同我一世嘅唔係份工,而係我心愛嘅老公,佢叫我唔好做係覺得我唔應該為咗份咁嘅工而失去自己嘅健康。當我諗通咗, 就決定辭工唔做,一直到而家(大槪個半月左右),都係屋企睇吓書,上吓網咁,生活真係好"正"。但我知我個人唔可以係屋企太耐,加上我奶奶日日係屋企叫我做呢樣做果樣,為免有爭執,所以早掛開始揾工(原本諗住過咗年先揾),結果好快就揾到一份,但番咗一日就無做(第一日就要加班及好頭痛了),宜家又開始揾過. 宜家知道自己要啲乜,所以我要揾份工唔可令我太緊張太辛苦,寧可人工少啲,都唔可以有錢但無咗健康!
工作係重要,但健康同家人就更重要!如果無咗健康,就乜都唔洗諗,生bb?重加唔洗諗啦。

所以好羨慕kkwok183,可以有一份自己中意又有興趣嘅工作。日頭久可以去上吓興趣班,真係好"正"呀!

大家要係2008年繼續努力啊,唔好放棄!

複式洋房

原文章由 kkwok183 於 2008/1/17 23:28 發表
hi, Itangm, good night...
你mc了...都好...又係一個新開始...有m期就有希望...(健康)
你決定左去照輸卵管...d細節野都問清楚曬...ok啦...萬事小心...
依度有好多姊妹都有去過照輸卵管...有痛有唔痛...?~?~?~
如果 ...

kkwok183

真係好羨慕你有一份咁好嘅工作呢,日頭又可以去興趣班,好"正".

去照輸卵管應該ok嘅,我噚日打咗電話比我個中醫,佢話呢啲係最普通而又唔係咁傷身嘅test黎(一個人做兩三次都ok,但不能太多),所以我都放心咗好多勒。其實只係想得個知字,到底有咩問題,如果身體無事,即係要等上天係適當嘅時候先比個bb我哋啦,咁我又會放心啲喎。

所以都係一切隨緣啦!世事強求係無好結果架!所以同老公dodo真係唔好好似交功課咁呀,攪到兩個都好難受,要愛自己更愛老公呢!

祝你毎日都開心快樂!

[ 本文章最後由 ltangm 於 08-1-18 11:01 編輯 ]

首頁
12345...12

尾頁

跳至