親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

For Zermatt, you can consider Kulmhotel Gornergrat (the highest hotel in the Swiss Alps 3100 m) if the weather is good, there have a beautiful view of the Matterhorn.

For Murren, Hotel Alpenruh is a good choice and the hotel restaurant is really good.

原文章由 TszwingMo 於 08-2-26 17:20 發表

Hi KristyMum,

Most likely we will just travel to Swiss and Paris. Thanks for your information for Avigon.
We would like to go in Mid July, however, my hubby have a business trip to Europe on End J ...

公爵府

KristyMum

英國有咩攪?????? 如果要去以下地方, 要用幾多日, 仲有無咩地方必去?

Oxford
Cambridge
Bath SPA Stonehendge
Cornwall
Canterbury
London

男爵府

你咁快又計劃下一個trip!!!! 我上次是由london殺上scotland, 你提及的地方只去了Cambridge, Bath 和 Stonehendge. 呢附近可以考慮埋stratford upon avon (莎士比亞故鄉, 幾靘, 仲可以睇d 船經水閘逆流而上)和warwick castle.

用幾多日睇你想點玩, 輕鬆d就一日一個town.

原文章由 BBChu 於 08-2-29 09:51 發表
KristyMum

英國有咩攪?????? 如果要去以下地方, 要用幾多日, 仲有無咩地方必去?

Oxford
Cambridge
Cornwall
Canterbury
London

大宅

原文章由 BBChu 於 08-2-29 09:51 發表
KristyMum

Oxford
Cambridge
Cornwall
Canterbury
London

中部Costwold一帶好靚,個個小鎮都好似明信片.車去就最一流.

你就好啦,我舊年本來去台灣,臨上機個女出水痘,惟有取消,今年暑假要用番張機票.重要留時間搬屋,去唔到歐洲lu.

公爵府

我只係問定, 睇下值吾值得去, 因為從未去過嘛!

原文章由 KristyMum 於 08-2-29 12:22 發表
你咁快又計劃下一個trip!!!! 我上次是由london殺上scotland, 你提及的地方只去了Cambridge, Bath 和 Stonehendge. 呢附近可以考慮埋stratford upon avon (莎士比亞故鄉, 幾靘, 仲可以睇d 船經水閘逆流而上)和warwic ...

公爵府

英國車其實易吾易? 聽妳同KRISTYMUM咁講埋, 去兩星期夠未呀?

原文章由 Blythemia 於 08-2-29 13:14 發表

中部Costwold一帶好靚,個個小鎮都好似明信片.車去就最一流.

你就好啦,我舊年本來去台灣,臨上機個女出水痘,惟有取消,今年暑假要用番張機票.重要留時間搬屋,去唔到歐洲lu. ...

大宅

any place good for kids close to London & Paris?

1). London
London Eyes
Legoland
Museums (which one good for child?)

2). Paris
Disneyland
Museums (which one good for child)

[ 本文章最後由 gkmyeung 於 08-3-1 01:10 編輯 ]
晴晴媽咪

大宅

哈!原來妳地仲o係度!

BBChu,Kristymum,Blythemia,wewangwang...Bon jour!!
哈哈!我舊年9月被點名都不知道,現在發現,好感動哩!
BBChu,我一路有上BK,不過只顧著去逛小一選校,沒來旅行這裡.事實上,也沒有心情&時間.妳好犀利,去完瑞士,又再plan英國?
英國暫時被我列為'唔抵玩'的地方(不過整個歐洲其實都算).去的話,建議離開倫敦市,租車往'鄉村'地方,欣賞英國的獨有景色和古蹟,入住民宿(B&B)體驗當地生活.
我05年同9歲大少去玩14天,冇kristymum那麼勁,北上只到yorkshire,然後一路玩返轉頭,包括lake district、cotswolds、bath、stonehenge,最後在倫敦4天完成旅程.對9歲的男孩子來說,這次旅途比較富'教育意義',因為他去跑去玩的地方,是修道院,是城牆砲台,是皇宮古堡,是幾千年前的古蹟....把它們當theme park去玩,當然資料的準備和消化,也很重要.
暫時這樣,先去填肚子.

公爵府

希b媽咪
妳終於出現啦! 小一選校...............妳吾係有位大少咩?
去旅行真係好難停, 因為返工返學太大壓力, 要減壓嘛!

去英國, 係都下年既事, 因為暑假已PLAN左去北海道, 又係D十幾人一家人去果種! 其實我好想一家三口人少少去住下民宿, FREE D咁玩下

原文章由 希b媽咪 於 08-3-1 12:55 發表
BBChu,Kristymum,Blythemia,wewangwang...Bon jour!!
哈哈!我舊年9月被點名都不知道,現在發現,好感動哩!
BBChu,我一路有上BK,不過只顧著去逛小一選校,沒來旅行這裡.事實上,也沒有心情&時間.妳好犀利,去完瑞士,又再pl ...

[ 本文章最後由 BBChu 於 08-3-1 23:26 編輯 ]

大宅

旅行減壓?

BBChu,
因大少就讀非派位學校,細佬無可避免要經歷升讀小一搵學校的繁瑣步驟.不過現在順利完成使命啦.妳囡囡幾年班?
不知道是今年的冬天實在太長太冷,還是年事已高,繼暑假澳洲之行,和之後的台北高雄曼谷短trip,最近有點抗拒執行李搭飛機住酒店.覺得還是躲在自己的窩裡最舒服
BTW,大團人去旅行,澳洲是個不錯的選擇.那裡的交通(自駕)和住宿(apartment),都是非常方便家庭旅遊的,而且,活動也適合小朋友,可以考慮一下.

男爵府

BBChu,
英國開車無難度, 都是右軚!

希B媽咪,
去年暑假我亦是到了澳洲, 很舒服的地方. 近年愛上陽光海灘的地方, 玩玩浮潛, 吃吃喝喝, 過一陣頹廢的日子~~~

公爵府

B媽咪
選校真係好煩, d 7, 8月私校又大把位放出黎!
我囡小一喇!
E
家都要睇學校假期先出得門!

澳洲都未去過, 因為我吾鍾意水上活動……………所以遲下先諗! e家可能咪係妳地前幾年既心情, 不停咁去, 去到吾想去為止.

咁妳地今年仲出吾出門呀?

原文章由 希b媽咪 於 08-3-2 10:38 發表
BBChu,
因大少就讀非派位學校,細佬無可避免要經歷升讀小一搵學校的繁瑣步驟.不過現在順利完成使命啦.妳囡囡幾年班?
不知道是今年的冬天實在太長太冷,還是年事已高,繼暑假澳洲之行,和之後的台北高雄曼谷短trip ...

[ 本文章最後由 BBChu 於 08-3-3 10:10 編輯 ]

大宅

Home away from home

KristyMum,
就係發覺我麻麻地enjoy現時的嘆世界旅行模式--新陳代謝慢o左,食又食唔到o甘多,留戀自己狗竇多過5*酒店,攤o係度乜都唔做我會發顛,怕曬怕熱怕人多地方,.....所以我都覺得自己冇得救.去澳洲玩得幾開心,因為apartment幾似屋企o番,揸車周圍玩,去超市買o野玩煮飯仔,去行山去沙灘去捉蟹去餵動物...
妳今年暑假plan去邊?

公爵府

我都吾想同人迫, 去日本都有少少怕, 但屋企人鍾意 新年去瑞士既原因, 就係吾想plan新地方, 好tired!

原文章由 希b媽咪 於 08-3-3 10:09 發表
KristyMum,
就係發覺我麻麻地enjoy現時的嘆世界旅行模式--新陳代謝慢o左,食又食唔到o甘多,留戀自己狗竇多過5*酒店,攤o係度乜都唔做我會發顛,怕曬怕熱怕人多地方,.....所以我都覺得自己冇得救.去澳洲玩得幾開心,因為a ...

男爵府

原文章由 希b媽咪 於 08-3-3 10:09 發表
KristyMum,
就係發覺我麻麻地enjoy現時的嘆世界旅行模式--新陳代謝慢o左,食又食唔到o甘多,留戀自己狗竇多過5*酒店,攤o係度乜都唔做我會發顛,怕曬怕熱怕人多地方,.....所以我都覺得自己冇得救.去澳洲玩得幾開心,因為a ...

希b媽咪, bbchu,
你講得ARM, 早幾年真係上癮咁, 一返香港已計劃下一個TRIP, 以國家做單位, 西歐全跑過了, 心癮已減退, 宜家只剩下捷克想去看一看.

可能希b媽遊歷多了, 一切吸引力都退卻, 變得留戀屋企...我就仲想四圍去啊!

澳洲很適合帶初小以上小朋友去,太細個好多活動唔玩得, 除了水上活動, 仲有好多野架: 動物園, 農莊, 行山....呢度最正係四圍都係動物, 海邊見塘鵝, 上山見袋鼠. 唯一唔好係玩野好貴, 下下過千, 一家三口, 大堡礁出海幾千, 坐熱氣球又幾千, 坐程吊車又過千, 洗錢好似倒水. 如果鍾意澳洲, 可以考慮新西蘭,N年前去完, 都打算去多次.

今年暑假未PLAN, 可能去日本, 可能繼續陽光海灘, 可能見有平機票, 唔知去左邊

公爵府

一見到機票平, 真係好難忍! 我差D又病發啦! 見到CX D機票咁平..................但阿囡要返學, 都係面對現實

E家用HK$去邊度都勁貴

原文章由 KristyMum 於 08-3-3 12:25 發表

希b媽咪, bbchu,
你講得ARM, 早幾年真係上癮咁, 一返香港已計劃下一個TRIP, 以國家做單位, 西歐全跑過了, 心癮已減退, 宜家只剩下捷克想去看一看.

可能希b媽遊歷多了, 一切吸引力都退卻, 變得留戀屋企...我就仲 ...

[ 本文章最後由 BBChu 於 08-3-3 21:15 編輯 ]

大宅

神遊

去英國的話,推薦旅遊書之外的這兩本書:
英倫童話地圖
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=8998043
掉進兔子洞
http://www.readingtimes.com.tw/ReadingTimes/ProductPage.aspx?gp=productdetail&cid=rtai05(SellItems)&id=AI0511
兩本在圖書館都借得到.

最近在清'書債'.有時候,神遊於書籍裡的世界,好像...比去機場check-in等過關等行李等車.....較輕鬆?哈,我真是越來越懶了.

捷克是很美的一個國家,尤其是她的小鎮.

是啊,再帶孩子們出遊,應該是紐西蘭吧.可是,暑假去不適合呢,少爺的學校每逢聖誕新年復活節後又測考,唉.

男爵府

希b媽咪 ,

有事請教, check pm, please.

公爵府

妳真係 , 等我同阿囡一切'咪'下先

假期後先考試..............真係

原文章由 希b媽咪 於 08-3-4 19:33 發表
去英國的話,推薦旅遊書之外的這兩本書:
英倫童話地圖
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=8998043
掉進兔子洞
http://www.readingtimes.com.tw/ReadingTimes/ProductPage.aspx?gp=productdetail&c ...

公爵府

雖然吾岩TOPIC, 但都順手問下妳地.................北海道有冇咩心得

首頁
12345...6

尾頁

跳至