嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我覺得你好似當緊BB係白老鼠咁黎試驗!

BB腸胃咁幼嫩,但你就不停同佢轉呢隻轉果隻,我未睇内文之前,仲以為你只係同佢轉一隻就中招,點知原來你咁誇張,BB冇事就奇喇!

我一路睇,個心只係出現2個字:虐待

我好替你BB難過

[ 本文章最後由 gion 於 08-2-14 11:11 編輯 ]

大宅

if bb needs to change from next level milk powder. How do we do?

公爵府

樓主, 肚痀轉飲豆奶或低乳糖奶粉係好正常架, 你bb痀咁多日, 係個肚仔冇分解乳糖的能力, 快啲聽醫生講立刻轉豆奶/低乳糖奶粉, 醫生應該有比sample比你, 可以全日所有幾餐奶立刻轉, 唔洗mix飲開的奶, 一定要比佢腸胃避開乳糖, 通常飲1-2 小can就可以慢慢轉番牛奶奶粉, 唔洗擔心架, 醫生的suggestion都唔聽, 唔得架。

另外我仔因為濕疹由1歲飲豆奶飲到而家差不多3歲, 營養完全冇問題, 好多濕疹b都飲豆奶架, 一樣健康大隻, 我仔而家3x磅, standard size架, 唔好再辛苦bb喇!

原文章由 mummyWai 於 08-2-14 12:27 發表
if bb needs to change from next level milk powder. How do we do?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

畀面勳章

你真係轉得好利害,如果bb係醫院飲開,就好唔轉啦

唔知道係你轉奶粉係唔係(第一個星期)一日一餐(第二個星期)一日二餐......,比bb適期啦:tongue:

原文章由 pandacat_bb 於 08-1-23 19:37 發表
你實在轉奶粉轉得太密啦, 我囡囡嗰陣都係出院之後食咗一罐心美力, 我又係諗住唔出名, 好似營養唔夠好, 所以之後用咗一個星期轉S26, 飲咗1個月多啲發覺poo poo好硬, 同埋疴到pet pet損咗, 而且出好多red spot, 之後再 ...

珍珠宮

你轉得實在太多隻奶粉啦! 我細仔出世時得6lbs, 醫院食a+飲到 滿月, 面仔有粒粒&唔係日日有便便, 之後就轉左明治0~9m(大仔食開), 好長肉, 6個月16lbs已經追返晒d磅數返呢, 日日有便便, 不過bb開始轉明治初期面仔開始有濕疹, 當時睇醫生搽藥膏就好返晒, 當時無因為濕疹轉奶粉! bb而家8個月手臂仍然有濕疹問題, 前幾日問過醫生關唔關奶粉事? 佢話濕疹同奶粉"無關", 唔洗轉奶粉! 醫生話係皮膚乾燥道至有濕疹, 搽藥膏好返之後, 平時都要搽返d滋潤d嘅cream就okay

洋房

多謝大家有益有建設性的意見, 等其他媽媽都可以參考.

點解我唔想轉荳奶呢.

其實b仔由頭到尾都唔係肚疴, 醫生話一日疴超過四次先係疴, 但佢從來都係一日一次, 近日先係兩次. 而醫生睇過佢d屎屎, 都話唔係疴, 正常大便.

至於乳糖, 醫生都話有機會佢吸收唔到, 所以咁樣疴屎法, 結果驗左便便, 唔關乳糖事.

既然唔係肚疴, 又唔係乳糖問題, 荳奶有苦味, 我覺得唔使攪到食荳奶囉.

轉係因為佢一疴就攪到成身都係, 要即刻洗身, 咁攪法邊度都唔使去, 每日都為篤屎擔驚受怕. 加上我要返工, 工人一個人攪都幾哩heh.

我個b依家兩個半月, 但係話時話, 佢雖然咁疴大pat屎, 體重係由第一個月的25%, 在第二個月升到75%喎, 體重增長反而好左.

當然, 有得返轉頭d話, 我當然揀唔轉. 無論你係轉得慢定轉得密, 你永遠唔知道, 你為bb選的第二隻奶粉係咪適合, 如果唔適合, 都會陷入轉奶漩渦. 依家諗返, 或者當時第二隻唔岩, 應該即刻食返牛欄, 可能就無事.

轉奶係醫院教一日加一餐, 我未一日加一餐囉. 不過今次會拖長, 參考三日加一餐呢個轉法.

A+我諗過都係唔考慮lu, 始終係有便秘問題.

另外我朋友個仔食A+都係疴條狀屎, 但除左條狀, 似乎無其他問題. 佢每日俾個仔飲兩安水.

至於其他無建設性又傷害別人的回應, 既傷害人, 又無建樹, 浪費讀者時間讀你兩句話, 又浪費你自己時間打兩句話, 何必寫.

大宅

我B女出世時喺醫院also eat 牛欄牌,but 返到屋企即時轉Meji,無特別原因,只係因為BB出世前已經諗住比佢食Meji,所以,轉咗!
touch wood, very good!
到BB快一個月,都開始有濕疹!
好彩之前有朋友講過比我知,滿月BB好多有此情況,於是就自己睇住先!
期間有家中老人家,都話係奶粉問題,but 我睇阿女當時情況,我就覺得唔關事,而且大便又ok,所以,無轉!
around one month later,就好返!
BB而家6.5m喇都有時有D濕疹,不過比D skin care 佢 is ok la!

大宅

原文章由 beatriceli 於 08-2-14 23:41 發表
當然, 有得返轉頭d話, 我當然揀唔轉. 無論你係轉得慢定轉得密, 你永遠唔知道, 你為bb選的第二隻奶粉係咪適合, 如果唔適合, 都會陷入轉奶漩渦. 依家諗返, 或者當時第二隻唔岩, 應該即刻食返牛欄, 可能就無事. ...

beatriceli,個重點就係呢到.其實個b攪成咁,又有邊個唔心痛丫,好似我自己咪又係咁內疚,我相信有自己bb試過肚屙既都會明白手足無醋既心情,大家都明白你係想同大家分享下,唔想再有其他mami做錯決定令bb受苦ja......明白既,希望個個bb都健康成長啦!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 chilli 於 08-2-13 15:48 發表
kerkermui

你 bb 由雅培愛心美轉返食普通奶粉, 係咪要一餐一餐咁加上去轉?

一歺歺轉
要慢.. 見佢大大ok 先再加!

男爵府

好多謝beatriceli的忠告, 相信其他媽咪見到黎個post都會三思, 唔好亂黎. 其實我覺得奶粉真係好難揀, 個個bb的身體都唔同, 我個b就不嬲都便便唔好, 除左第一個月ok之外, 都唔係日日有.
當初一心想比bb食人奶, 但開始攪得唔好, 餵唔到 (但keep住pump), 就比bb食A+ (加人奶), 但發覺好燥, 食左1個月就轉食beanstalk, 其間慢慢成功餵人奶, 變左食人奶多過食奶粉, 但係bb漸漸大食, 唔夠人奶, 又變返食奶粉多d (約bb3個幾月大), 4個月大帶bb返醫院打針, 醫生問bb便便情況, 我話較稀, 唔係日日有, 醫生就話bb腸胃較敏感, 建議轉食森永低敏, 睇完醫生幾日 (未訂到新奶粉), bb又日日有返便便, 不過, 我地都轉左, 依家開始左1星期, 便便情況都係一般, 希望呢隻奶粉適合bb啦. 其實每個父母都愛鍚自己仔女, 做每件事都為bb好, 唯有在錯誤中學習啦, 大家新手媽媽一齊努力啦.

原文章由 beatriceli 於 08-2-14 23:41 發表
多謝大家有益有建設性的意見, 等其他媽媽都可以參考.

點解我唔想轉荳奶呢.

其實b仔由頭到尾都唔係肚疴, 醫生話一日疴超過四次先係疴, 但佢從來都係一日一次, 近日先係兩次. 而醫生睇過佢d屎屎, 都話唔係疴, 正常大 ...

大宅

我BB都係除咗第一個月之外,又係唔係日日有便便。試過四、五日都冇呀! 佢係食人奶加S-26,但係我又冇諗過要轉奶粉喎。我覺得隻隻奶粉都熱氣架啦!跟住到四個月左右佢可以食蘋果之類,便便就改善咗啦!

所以我覺得唔使因為便便唔好就轉奶粉,除非因為敏感等其他原因啦!Anyway祝新一年各位媽咪湊仔功夫都大有進步啦!哈哈.....:恭: :發:

複式洋房

嘩~ 原來轉奶粉有咁多問題, 怪唔得我媽叫我第時唔好立亂轉奶粉啦~

洋房

多謝大家.

濕疹, 終於我係擦寶貝濕疹膏好返. 由爛面, 到耳仔, 背脊, 膊頭, 然後慢慢好d, 過左幾日又再起, 但就無咁多, 差不多由滿月到2個月, 到現兩個半月, 情況已經穩定, 無出太多.

天氣乾燥時濕疹尤厲害.

我有買阿b哥lotion同茶花油, 後來聽朋友用花士令(vaseline), 乜都無用就好返, 我又試下.

To be honest, 我覺得花士令仲好用過茶花油, $20一樽攪掂, 成百蚊支茶花油, 擦落反而有紅, 好似敏感咁.

我另外一個朋友話, 娥羅納英的藥用H軟膏, 可以潤膚, 又可以for 濕疹, 我未試過, 大家可以參考下.

子爵府

我個b由滿月後開始出濕疹, 睇咗樓下醫生搽藥膏, 好返, 但冇幾耐又有, 連頭皮都係, 跟住再去法國醫院睇醫生, 開咗隻藥性洗頭水, 洗咗1次, 醫生叫我返去覆診, 點知返去覆診個日, 個醫生放假, 咁咪睇第2個醫生, 跟住塊面, 個頭又係咁, 仲要因為咁而bb耳後的淋巴腫咗, 睇第2個醫生又好似冇咩料到, 咁啱要去健康院覆診, 跟住問護士長, 護士長話呢d係我的荷爾蒙去咗bb到喎, 要3個月到啦, bb就會冇, 但我見近排bb塊面越嚟越勁咁, 就再去法國醫院book返第1次睇的醫生, 我同醫生講, 塊面同個頭一直都冇好過, 醫生話奶粉唔啱bb喎, 叫我轉s26低敏or 能恩低敏, 我而家逐餐同bb轉, 但我見s26 比起a+的奶粉, a+營養好似好d咁...a+有DHA, 但S26 好似冇咁...我媽就話而家BB搽藥好返, 不如試下比BB繼續飲A+, 如果再起濕疹先轉S26低敏, 我都唔知點好....A+ 又有DHA, S26 好似冇喎, DHA係BB發育好緊要...

男爵府

我囡囡一個月開始都有濕疹問題,果時都唔知出咩問題,問健康院姑娘,佢地就好不負責任話:個個BB都咁啦....... 直至去左臺灣睇左醫生,一擦藥即好... 先至發現囡囡皮膚咁白雪雪既....呢排天氣冷暖唔定,之前試過比佢用QV,唔得,反而紅紅一塊塊, 用返JOHNSON綠色果支..就OK...

囡囡係醫院果陣,醫院比佢食心美力,我一路KEEP住比佢食..直至一歲時,去睇私家醫生,醫生話心美力唔易溶,建議用A+.. 我自己都覺得A+溶得好D.. 但宜家我就同時比BB兩個奶粉食:雪印&A+...

原文章由 豬BBBB 於 08-2-15 20:46 發表
我個b由滿月後開始出濕疹, 睇咗樓下醫生搽藥膏, 好返, 但冇幾耐又有, 連頭皮都係, 跟住再去法國醫院睇醫生, 開咗隻藥性洗頭水, 洗咗1次, 醫生叫我返去覆診, 點知返去覆診個日, 個醫生放假, 咁咪睇第2個醫生, 跟住塊 ...
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

哈哈~~
我沒有別的意見和評論。
不過想講,我細個都係食牛欄牌大架,我細個讀書都幾醒架﹗

大宅

[quote]原文章由 puib於 08-2-16 01:14 發表
哈哈~~
我沒有別的意見和評論。
不過想講,我細個都係食牛欄牌大架,我細個讀書都幾醒架﹗quote]

哈!阿媽話當年牛欄牌係名牌黎ga,仲係比其他牌子貴Do架!我細個都係食牛欄牌o架!.......
我仲記得我初初生完,免費寄左罐牛欄牌黎!但我巳賣左罐S26,咁罐牛欄牌咪平賣左o羅,我當時仲問對方你咁叻既,o岩o岩生就係咁接平貨,佢話就係因為而家少人食,但佢深信老牌子唔一家輸蝕比而家D新野,佢自己都係一個好例子........

男爵府

好媽媽勳章

唔駛太自責ge. 新手媽媽個個都有好多野學, 好大的改善空間.

我個仔係早產bb (32週出世), 在醫院住咗21日出院, 出院時食加營心美力(for 早產bb), 我就一直食加營心美加食到4個幾月, 去醫院覆診時, 醫生話: "成個肥仔咁lor, 仲駛食加營!!", 叫我食翻普通奶粉, 我問佢邊隻好, 佢就話 : "隻隻咪都係蛋白質, 對於我來講無分別, 你個bb就要試過至知". 跟住我就轉皇牌心美力, 都係一餐一餐咁轉, 仲係每餐轉食1個星期, 大便ok先轉下一餐. 食1號奶粉食到1歲(其實真係唔想轉太多, 同埋睇過d資料, 最號食初生奶粉至1歲). 本來想轉2號心美力, 又係每餐轉1星期, 轉到第2餐時, 大便好硬, 疴得好辛苦, 就即係停咗2號奶粉, 全部食翻1號奶粉. 可能阿仔食過2號奶粉好味d, 1號奶食少咗, 跟住試下直接轉3號恩加健, 都係一餐一星期咁轉, 而家3餐全部轉晒. so far ok la.

做媽媽不容易, 做一個負責任ge好媽媽更難. 唯有不斷努力去學lor.

禁止訪問

大宅

我又係諗緊轉奶粉問題
bb 係醫院食開牛欄牌,但唔知係咪佢早產,佢好唔願意食,又慢

所以返到屋企就轉食左美素力,因有4罐samples係到,所以就開始左啦!!

一路見佢的皮膚都係紅紅有濕疹,係眼附近,口邊,但便便正常,而且都好飲得水,依家兩個月大,濕疹都仲係咁樣....走左去睇醫生
醫生話可能奶粉敏感,咁佢就俾左罐能恩俾我,返到屋企serach下資料,就話雀巢有基因改做成份的生產公司.... 真係嚇得我唔敢俾呀b食,而且我見能恩係無咩奶味,食左3餐佢都唔願食,雖然個面係無咁紅,但我見佢唔願食,都唔想迫佢,所以我停左唔俾佢食,琴晚食返美素力(因今日先去買奶粉),嘩!! 點知個面的濕疹又嚴重左
...事到如今,我都係諗住俾佢食牛欄牌,Nutricia係歷史悠久的奶粉公司,香港市場上太多牌子選擇,而且一罐奶粉都唔平,食左幾餐又出濕疹又睇醫生,奶粉又浪費埋,真係好無奈

首頁

尾頁

跳至