跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有個同學做咗5年full time 媽媽, 經常都唔開心, 日日無原無故哭, 覺得自己做人無目標, 日日關係屋企, 唔想出街, 我地勸佢搵份 part time做, 或者找些興趣小組參加吓, 但佢對自己無信心, 話無做野咁耐, 怕應付唔到, 所有興趣都提唔起勁!

其實, 我個人覺得現在首要係解決你情緒問題, 你應該做你認為開心的事, 至於係呢刻生多個小朋友, 未必對你係好事, 倒不如, 到時真係想生先再作打算!
努力, 加油

別墅

睛靈勳章

原文章由 kc_united 於 08-1-30 00:07 發表
我都是full time 媽咪, 另有印印, 但我都覺得好辛苦, 加上呀b:tongue: , 所以有時覺得是否值得唔做野照顧bb, 所以我會好大機會做返工, 因時不時老公會比說法自己, 好似他了不起. 心想不是我放棄工作, 你可 ...

我都明白,將bb交晒俾工人好唔放心,但除了工人,可唔可以叫D老人家幫o下眼,唔使成日睇住,但間唔中都好丫.

若果你做番野,我會全力支持你的
我有個朋友成日同我講,男人始終會比較輕視d全職媽咪,敬重d事業女性.雖然我依家唔覺得c6係咁,但我驚日子耐o左,成日屈o係屋企同外界脫節,我朋友講d野會變真.

珍珠宮

我覺得而家已經開始俾說話你聽,幾時先聽完呀??
不過你要有心理準備就算你返工,到時都會辛苦架,因為放工之後返屋企一樣要照顧亞B,所以可能仲辛苦過依家,不過就可以做自己鍾意嘅嘢囉!
如果唔放心俾工人揍,屋企會唔會有其他人可以幫你得閒望吓呀??例如:父母或6299??

原文章由 kc_united 於 08-1-30 00:07 發表
我都是full time 媽咪, 另有印印, 但我都覺得好辛苦, 加上呀b:tongue: , 所以有時覺得是否值得唔做野照顧bb, 所以我會好大機會做返工, 因時不時老公會比說法自己, 好似他了不起. 心想不是我放棄工作, 你可 ...

珍珠宮

呢樣嘢真喺話唔埋架,你都講得好啱,依家唔會,遲啲真喺好難講,所以就算唔返工都無所謂,但一定要KEEP住唔好脫節囉!

原文章由 avisf 於 08-1-30 10:49 發表

我都明白,將bb交晒俾工人好唔放心,但除了工人,可唔可以叫D老人家幫o下眼,唔使成日睇住,但間唔中都好丫.

若果你做番野,我會全力支持你的
我有個朋友成日同我講,男人始終會比較輕視d全職媽 ...

子爵府

原文章由 朗仔媽 於 08-1-30 13:42 發表
我覺得而家已經開始俾說話你聽,幾時先聽完呀??
不過你要有心理準備就算你返工,到時都會辛苦架,因為放工之後返屋企一樣要照顧亞B,所以可能仲辛苦過依家,不過就可以做自己鍾意嘅嘢囉!
如果唔放心俾工人揍,屋企會唔會有其他人可 ...

Agree.

I have to work. 62, 99, my Dad & Mom all cannot help me. I have to rely on the domestic helper. So far she is OK. She loves baby and is very hard working. Everyday, I have to go to market after work. At night, I will take care of CY on my own. I do not ask my DH to sleep with CY. Moreover, CY wakes up many many times each night and I have to attend to him . Its really not easy.

Having said that, I still appreciate very much to the full time mom as I really could not be the full time mom. I would rather work. Cheers to full time mom

首頁

尾頁

跳至