跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

禽日, 的咗阿b去睇e生, 因為濕疹搞到塊面甩皮又紅晒, 嚇c我...
e生開咗藥水同藥膏, 仲介紹一隻"豬油膏" emusifying ointment BP 比阿b沖涼用, 今日試下先...睇下有無效...
e生仲比咗一隻擦面cream 叫"aqueous cream"....希望阿b快d好番啦!!!

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

我bb同你阿b一樣, 都係成面紅曬, 又甩皮, 而且仲好似損左咁, 見佢都好似好痛好痕咁, 我都同佢睇左醫生, 醫生都係話佢有濕疹, 醫生開左兩隻cream, 一隻係潤膚, 一隻有類固''純''. 但醫生話有類固''純''o個隻藥膏 total 唔可以楂多過三次, 如果都無改善就要再覆診.....
我阿b都係用緊 aqueous cream, 我o係護協買ga, 好似$29, 好大樽ga, 楂左係好d ga.

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-18 09:36 AM 發表
禽日, 的咗阿b去睇e生, 因為濕疹搞到塊面甩皮又紅晒, 嚇c我...
e生開咗藥水同藥膏, 仲介紹一隻"豬油膏" emusifying ointment BP 比阿b沖涼用, 今日試下先...睇下有無效...
e生仲比咗一隻擦面cream 叫"aqueous cream" ...

複式洋房

total 唔可以楂多過三次??係咪話一日只可搽3次??

原文章由 EricaSin 於 08-2-18 13:04 發表
我bb同你阿b一樣, 都係成面紅曬, 又甩皮, 而且仲好似損左咁, 見佢都好似好痛好痕咁, 我都同佢睇左醫生, 醫生都係話佢有濕疹, 醫生開左兩隻cream, 一隻係潤膚, 一隻有類固''純''. 但醫生話有類固''純''o個隻藥膏 tota ...

子爵府

原文章由 nancypls 於 08-2-18 16:42 發表

我個e生就話一日只可以塗三次...唔可以連續塗超過14日...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

係total 唔可以揸超過三次, 因為隻藥膏好重藥, 目的係等bb用最快既速度好番, 所以開重左藥, 所以唔可以楂超過三次

原文章由 nancypls 於 08-2-18 04:42 PM 發表

子爵府

原文章由 EricaSin 於 08-2-18 16:47 發表
係total 唔可以揸超過三次, 因為隻藥膏好重藥, 目的係等bb用最快既速度好番, 所以開重左藥, 所以唔可以楂超過三次

可能我地e生比的類固醇含量唔同啦...我e生比咗兩盒仔, 14日分量...

別墅

之我個仔搽左醫生開既類固醇藥膏都唔係好有效,時好時差.近一星期改用mustella 既 Stelatopia濕疹line: milk bath + cream. Very Effective. 仔仔成個面面滑唒.

別墅

我想問 mustella 既 stelatopia 有無類固醇ga?

原文章由 meipo28 於 08-2-21 11:14 PM 發表
之我個仔搽左醫生開既類固醇藥膏都唔係好有效,時好時差.近一星期改用mustella 既 Stelatopia濕疹line: milk bath + cream. Very Effective. 仔仔成個面面滑唒.

別墅

原文章由 EricaSin 於 08-2-22 10:06 發表
我想問 mustella 既 stelatopia 有無類固醇ga?

放心無類固醇架.我已經問左mustella係香港間公司+兒科醫生+護士

別墅

我想問可以o係邊度買呀

原文章由 meipo28 於 08-2-22 10:14 AM 發表

放心無類固醇架.我已經問左mustella係香港間公司+兒科醫生+護士

複式洋房

bebe dream, sogo, wing on, jusco, causeway bay watson ...

複式洋房

真係心大心細又想買 mustella 既 stelatopia 比bb試, 但屋企已經買咗好多唔同牌子都唔啱用, 支支都百幾蚊, 留返比自己用都有排用 :;pppp:

原文章由 meipo28 於 08-2-21 23:14 發表

複式洋房

有冇試用裝可以試咗先架?

複式洋房

首先希望你地有濕疹既BB早日康復!我係不時患有濕疹既媽咪,希望我既經驗對你地d BB有幫助:

1. 一旦患有濕疹係好難根治(成人)。你地應趁BB怡家仲細,做好預防工作,盡量避免返發,反而仲大機會好番。

2. 切勿亂搽類固醇葯膏或其它cream。搽類固醇葯膏一定要跟足醫生指示!例如醫生開7日葯,就算BB未好番晒都千其咪搽多過7日,令願等濕疹自己慢慢收。因為類固醇葯膏不能根治濕疹,目的係要「咁」住d濕疹、盡快謝及拖長返發。所以令可連續每天勤力搽密d都唔好搽多過醫生指示日數。

3. 搽類固醇葯膏一定要薄薄地,因為類固醇會令皮膚越搽越薄 --> 更容易返發。

4. 要比濕疹皮膚抖氣,咪將患處包到隻糉咁。如果怕BB凍,令可開暖氣或抱住多少少,盡量著cotton衣物。個人應為唔好搽Vaseline响濕疹皮膚,因為好焗,皮膚「up」住 --> 更容易返發,更難好。

5. 濕疹皮膚遇水(尤其熱水)會仲痕仲難好!抹面沖涼次數要減少。水温要調低,如果怕BB凍親,浸浴改為抹身。不可用「簡」液,清水已足夠。或者用Aqueous Cream薄薄地搽响乾身,然後用水抹乾淨或沖洗。

6. 唔好不停轉用唔同牌子既cream --> BB皮膚纖幼好難適應。

7. 濕疹好大機會係遺傳,就算你同老公冇,e.g. 老爺有,都可能遺傳到。另外沖凉液會洗走BB皮膚本身鎖水層,冇咗,對外來既刺激就更加敏感。所以你地之前如果曾經密密幫BB用沖涼液洗白白,呢個都可能係出濕疹既原因。

8. 盡量比BB瞓多d。

Hope these help!

[ 本文章最後由 BBG928 於 08-2-26 06:44 編輯 ]

別墅

BBG928,
多謝你咁詳細的講解!! 我會多D留意!!

各位媽媽,
今時見BBd濕疹好左好多啦! 我唔知係唔係塗左2日類固醇的藥膏關係wor!! 無之前咁紅啦!
我塗類固醇的藥膏之前都係用mustella 既 stelatopia cream,已經有好轉! 我都覺得佢好用!!

複式洋房

你地好
我個b女都有濕診 , 好似依家轉天氣就返發。
見到佢都心痛 , 我都一路用 aq cream幫bb
都好好 , 之前用左好多唔同牌子cream 都唔係好得。沖涼就用愛麗她 , 不過 .. 天氣一轉佢頭泥都會出 .. 煩死。

子爵府

我阿b好返好多啦,
因為我阿媽未經我同意之下,
比阿b飲金銀花, (激4我, 成日自把自為)
好彩阿b今次飲完, d濕疹就謝咗,
加埋隻豬油膏, 好好多啦...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實好似好多bb都有濕疹..我阿b上個禮拜都睇完醫生..
醫生開左d藥水比佢夜晚飲...
佢好番好多lu..不過都係成日都卒塊面既..唉..
原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-25 18:16 發表
我阿b好返好多啦,
因為我阿媽未經我同意之下,
比阿b飲金銀花, (激4我, 成日自把自為)
好彩阿b今次飲完, d濕疹就謝咗,
加埋隻豬油膏, 好好多啦...

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

早幾日囡囡d濕疹又返嚟啦,佢對天氣轉變o既反應,仲敏感過d風濕老人家。

複式洋房

原來Mustella有sample試用, 不過只有cream咋, bb試咗都唔太ok, 個面仔搽咗一陣就紅 :;pppp:

首頁
12345...6

尾頁

跳至