自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我都支持民主,不過唔係霸住條街,點都唔散

原帖由 bbqou 於 14-09-29 發表
我都支持民主,不過唔係霸住條街,點都唔散去。擾民同浪費警力,即係浪費納稅人的錢!

學生可以靜坐,但 ...
其實佢哋一開始係响公民廣場,係班高官指揮下屬將佢哋驅趕出去,再演變成游擊打開去,班學生只不過靜坐抗議,用高壓手段對付學生和星斗市民,咪刺激民眾

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆:恕我直言,呢度太多人太短視

同埋新聞都播緊佔中發起人係度講,依家佔中唔屬於任何組織?!?!?!?!

佢咁講嘢~~~~~係咪即係推卸緊責任?!?!

禁止訪問

引用:我覺得係你短視香港一日係中國領土,一日都

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimokoala 發表於 14-9-29 11:47
但我覺得激進手法一樣短視

搞完一輪內訌,虛耗完,香港立立亂,內地城市有樣學樣,最後結果係有人响背後偷 …
同意, 遠見或短視係見人見智, 我夠覺得喺哩件事上太多人俾人利用, 太多抽水成分。

斷言指異見者係短視, 哩種又係咩遠見?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tropicanna 發表於 14-9-29 11:11
呢兩日睇bk實在係無言。點解有d人會覺得爭取民主同自己無關,仲要支持暴力鎮壓幫大家爭取緊嘅市民?

好多 ...
你地既爭取民主... 你地既民主係 阻街, 擾亂秩序??
我不認同呢樣野叫民主
唔理其他香港人點諗, 一廂情願搞搞搞..

大宅

蜆介鯪魚球 發表於 14-9-29 12:21
其實佢哋一開始係响公民廣場,係班高官指揮下屬將佢哋驅趕出去,再演變成游擊打開去,班學生只不過靜坐抗議 ...
Yes, 市民本身係喺公民廣場, 係公眾地方, 但佢地被驅趕出去, 跟住用高壓暴力。本來冇咁多人的, 只係政府用暴力之後越嚟越多人!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+winwin417+於+14-09-29+發表

原帖由 tropicanna 於 14-09-29 發表
問題係究竟事威示做咗d咩暴力行為?有冇示威者打人?佢地連一塊石頭都冇掉過!相反,我只係見到警察用暴力 ...
Peace!

cissie  根本從冇和平過  發表於 14-9-29 18:12

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恕我直言
美國及英國發表左聱明都對今次佔中事件, 不作評論
只係講, 支持香港維護法己, 及支持言論自由

你地又點睇

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:呢兩日睇bk實在係無言。點解有d人會覺得爭

子爵府

支持爭取民主

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:Quote:蜆介鯪魚球+發表於+14-9-29+12:21+其

大宅

寫字喺警車 VS 用無數催淚彈同警告會開槍, 邊樣暴力d?

我覺得冇必要咁樣對市民。對上一次香港用催淚彈, 係67暴動, 當時示威者係[炸彈放置襲擊警署]所以先用催淚彈。

VioletCC  #47寫字咁簡單?   發表於 14-9-29 12:46

翡翠宮

VioletCC 發表於 14-9-29 12:27
Peace!
怪不得今日有jm 話消防車名救護車有鐵網

大宅

畀面勳章

不解釋

伯爵府

畀面勳章

引用:呢兩日睇bk實在係無言。點解有d人會覺得爭

呢兩日睇bk實在係無言。點解有d人會覺得爭取民主同自己無關,仲要支持暴力鎮壓幫大家爭取緊嘅市民?

好多 ...
阻礙交通,阻礙巿民回家,阻礙巿民上班上學,警察唔做嘢是否任由示威者為所欲為?警察已先口頭警告示威者離開,示威者唔離開請問樓主有何高見?雖然示威者手上沒有武器,但行為上已造成很大的破壞力。

ho_mama  全對  發表於 14-9-30 03:10
wing_0413  Agree  發表於 14-9-29 12:39

大宅

畀面勳章

不解釋

bu293846  呢啲先叫國際標準  發表於 14-9-29 12:39

珍珠宮

遠見係香港不能港獨 咁普唔普選有何不同

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bbqou 於 14-09-29 發表我都

集會自由係其中一個香港自由嘅重要組成部份。警方要做嘅係維持秩序,which係唔需要用暴力。我見到嘅係,市 ...
如果示威者坐既唔係馬路,或者坐只係維園唔會阻塞交通, 相信警方都唔會干預。 警方一直呼籲示威者離開, 解釋呢個行動影響到其他交通使用者, 但冇人理, 已經塞咗幾個鐘, 我相信放催淚蛋都係想群眾散去, 點知會激起民憤先得架。

wing_0413  Agree  發表於 14-9-29 12:39

大宅

VioletCC 發表於 14-9-29 12:27
Peace!
破壞公物=.=算啦- -佢地點講都唔會明.
完全唔知俾人利用左. 做左一隻小棋子

男爵府

當我支持民主,香港進步無人吾想見到,當呢一刻你覺得別人真係好短視,不停繼續支持不停鼓吹加入,依家你知吾知美國笑到卡卡聲?呀爺嬲到頂點,佢落乜指令,你就知道短視既係邊個 仲要係你連反抗都無可能,政治吾係只係睇香港,香港要乜要乜改變乜改變乜,吾係講緊醫療劵應該比幾多錢,係睇哂成個大局嫁,你明白嗎?最有遠見既樓主

首頁
12345...8

尾頁

跳至