婆媳關係

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

micling 發表於 14-10-9 15:59
你要成十幾間房
直接同酒店攞

Agree

子爵府

回覆:chelseywong 的帖子

Agoda 唔係唔使
你要俾晒信用卡 資料
Checkin 時 如果 卡主 不在 幫手 check in
就用 print 埋 agoda 另外嘅 letter 加 信用卡 copy 加簽名 fax 去 agoda 再 等 confirm
Checkin 時 俾晒 D copy 佢哋

積係話 佢哋所有在酒店使費都可以用你張信用卡俾

Iduncare  OMG!!  發表於 14-10-24 23:03
12312  咁重大鑊  發表於 14-10-19 11:35

男爵府

回覆:micling 的帖子

好的! 我試下同99講..但俾左名到時唔到我都無計...睇黎走唔甩要幫佢地搞

搵下紅茶館先...唔知荃灣有有無?panda check 過都要大約1000晚

男爵府

引用:Agoda+唔係唔使你要俾晒信用卡+資料Checkin

原帖由 micling 於 14-10-09 發表
Agoda 唔係唔使
你要俾晒信用卡 資料
Checkin 時 如果 卡主 不在 幫手 check in
咁驚?洗費都入我地數....

子爵府

你如果真係唸住俾酒店錢
我覺得你直接同酒店傾 或 香港旅行社(康X,永X) 一定有店
落店或者酒店直接俾錢

就算佢哋響酒店攪乜 你都冇咁煩

Iduncare  Agreed  發表於 14-10-24 23:04

大宅

育兒性格勳章

回覆:擺酒大陸親戚要我出埋酒店?

你99係咪以為book房好似餐廳book位唔駛錢?有得book住先?

子爵府

真的
Agoda 我是 always 用
所以佢所有rules 我睇晒
當年我 ex 張卡買房 俾我去玩
我 ex 冇去
佢真係交晒呢D
我喺酒店點洗都落晒佢張卡

所以你要小心
慳少少唔見大大

子爵府

安全嘅 pay cash for room

酒店 pay 或者 旅行社

翡翠宮

係唔係你99要面咋?一般係唔會要包埋房咼

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大窩口間帝盛,自由行話五百幾。

男爵府

引用:大窩口間帝盛,自由行話五百幾。

原帖由 sukkiu 於 14-10-09 發表
大窩口間帝盛,自由行話五百幾。
都有講過呢間,但佢地又嫌遠又盛....
我真係開始覺得未來99煩...但現在才是開始!😔

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

chelseywong 發表於 14-10-9 00:38
想問呢...如果擺酒男家有好多大陸親戚,佢地黎係咪要我地安排埋酒店?我未來奶奶意思係咁,叫我book定同埋 ...
如果真係好多, 有無考慮過你地返大陸搵間酒樓, 擺幾位? 洗費會平咗. 藉口可以話唔使大陸親戚舟車勞動.
大陸親戚住大陸邊度? 我0個時男家大陸親戚係即日來回, 佢地自己到香港, 飲完就我包車俾佢地到關口.

男爵府

引用:你如果真係唸住俾酒店錢我覺得你直接同酒店

原帖由 micling 於 14-10-09 發表
你如果真係唸住俾酒店錢
我覺得你直接同酒店傾 或 香港旅行社(康X,永X) 一定有店
落店或者酒店直接俾錢
我去旅行社問問先,thanks!!
99好似當左我地係旅行社咁.....ai

水晶宮

呢D野唔關習俗事,純係個人選擇.
可能你99想擺闊,又或者體諒到親戚們唔係好有錢,飲一餐要洗上成半個月既人工,比唔起,所以咪想你地比囉.
你地唔想,就直接拒絕99囉.
不過,如果你C6覺得比得起,又好想佢地出席,或想99有面子,咁你就要同C6取得共識啦.

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+14-10-9+00:38+

原帖由 nanakobe0066 於 14-10-09 發表
如果真係好多, 有無考慮過你地返大陸搵間酒樓, 擺幾位? 洗費會平咗. 藉口可以話唔使大陸親戚舟車勞動.
大陸 ...
廣州。但佢地話想"黎睇下香港既婚禮係點"加上未來6299話要針埋茶俾佢地...所以叫曬佢地黎,62做埋導遊咁。
但我底線係最多book婚前同當日兩晚!佢地要留底玩多幾日,自己找數!

男爵府

引用:呢D野唔關習俗事,純係個人選擇.可能你99想

原帖由 方方媽媽 於 14-10-09 發表
呢D野唔關習俗事,純係個人選擇.
可能你99想擺闊,又或者體諒到親戚們唔係好有錢,飲一餐要洗上成半個月既人工 ...
C6俾到,但其實咪都係我地結婚d錢〜結得婚好難分咁開〜
而且99話大陸無人情呢樣野...叫我地唔好有咩expectation 。所以其實都係倒貼佢地黎玩

子爵府

你99當你有間酒店先真

我個人應為 最好俾現錢 冇手尾跟
攞紙 就 可以 check in
酒店 deposit 使費 都唔再係你嘅問題
就算佢飮晒 mini bar 叫 room service 去做 spa 都覺下自fu
豪房租只si
唔好 greedy 信用卡積分
如果唔係 俾士油 唔見隻雞
除非你豪得起

水晶宮

chelseywong 發表於 14-10-9 18:10
C6俾到,但其實咪都係我地結婚d錢〜結得婚好難分咁開〜
而且99話大陸無人情呢樣野...叫我地唔好有咩expecta ...

我個人認為,即使結婚、結左婚,都應該經濟獨立.
呢筆數係咪一定要係結婚基金中取出來用,都未必,
因為請飲唔一定要包對方來港之支出.
當然,你地都同意的話,亦無問題.
如果你唔想將D錢咁洗,就同C6講清楚,
佢要比,就從自己pocket中取,而不是在結婚果筆錢中取.
至於大陸人比唔比人情,我可以話,有錢既人,會封好大封紅包,或買金器,但無錢的話,就真係可以一毫子都唔比,就來飲你果餐.所以,無期望都好,免得失望.
但你99會唔會落格呢?

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+14-10-9+18:10+C

原帖由 方方媽媽 於 14-10-09 發表
我個人認為,即使結婚、結左婚,都應該經濟獨立.
呢筆數係咪一定要係結婚基金中取出來用,都未必,
因為請飲唔 ...
錢係分開既除左結婚果d, 但其實佢出多左變相儲既錢會少左, 資源係得咁多,睇下放邊架啫。所以結左婚係好難分得咁開

不過錢都唔係最重要。宜家99好似老奉咁,要我地book呢樣果樣但佢真係無提過幫手。佢應該叫人唔洗做人情(之前有個姑媽問我手指大細想買金戒指,佢話唔洗買野,黎就得)所以我唔知我有無諗多定係正常?

珍珠宮

回覆:擺酒大陸親戚要我出埋酒店?

我嗰陣除咗冇包船飛之外,基本上乜都包晒。。。請得人嚟就要預埋呢筆開支。。。我喺擺酒嗰間酒店租咗2晚10間房,盛惠5皮。。。

首頁
12345...10

尾頁

跳至