自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

比我都唔想返啦,我公司都係出半個月花紅

出比老人家我就覺得冇問題,因為老左病痛都會多左,咁睇醫生亦都會多

但個班大食懶唔做野就有 攞,衰衰地都要迫佢地一日要做幾多個鐘義工呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 dabbycheung 於 08-2-28 08:56 發表
咪係!尋晚睇新聞時果位攞緊綜媛既呀太,仲要好似唔多滿意咁!:;pppp: :;pppp: 真係火都嚟!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

short 上腦

原文章由 manchan716 於 08-2-27 23:44 發表
唉~~~頭先有個拎綜緩既亞太都唔滿意
大佬,你咩都唔洗做,日日攤大手掌去拎錢
仲唔滿意

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我公司有時會搵散工幫手,有幾個都係攞綜媛,噚日同師傅傾開綜媛又有double pay,佢先話有個散工平時政府叫做嘢,佢就會做到好差,等啲人唔再叫佢,但出去做其他散工就會好啲(因為做完有錢收).上年攞咗double pay(5千幾)就買咗部新冷氣,但唔係一次過俾woo,分期,餘下啲錢就攞嚟飲茶/食飯/賭馬

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係啦......生果金又唔加.......又加比d廢人......其實將d差向照比加在生果金咪重好.......d婆婆公公無野做或做唔到.....都唔加錢比他們......:;pppp: :;pppp: :;pppp:

侯爵府

我都識2個呃綜援,一個外家有錢,身光頸靚似闊太,一個秘撈渣的士,得閒就番大陸玩跳舞飲飲食食, 真係火都嚟.

'正苦' 真係好傻好天真
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

政府迫人申請綜援....房屋, 雙糧, 花紅, 醫療等.....邊處仲有禁荀既工, 快D出返份廣告呼籲一下:;pppp::;pppp:

建議公公婆婆唔好死橕...申請綜緩啦
建議三低人士唔洗仇....申請綜緩啦
建議單親人士....申請綜緩啦

伯爵府

我都識人一家三口(好後生)攞綜媛,我成日勸佢地襯後生快d出返嚟做野。但佢地既心態係,唔洗做就有糧出,點解咁蠢要出嚟捱?!

我相信呢種人,大有人在!

子爵府

原文章由 dabbycheung 於 08-2-28 09:45 發表
我都識人一家三口(好後生)攞綜媛,我成日勸佢地襯後生快d出返嚟做野。但佢地既心態係,唔洗做就有糧出,點解咁蠢要出嚟捱?!

我相信呢種人,大有人在! ...

有..我都識e d 人...佢地 e d 人打一場牌輸幾千銀都唔會肉赤..仲可以日日打...

所以我ed 交稅人士一放假就同佢地打..羸番d 富貴綜援戶既$,幫補下d奶粉錢都好呀...

子爵府

原文章由 洛婷 於 08-2-28 01:06 發表

咪就係,好討厭呀:;pppp:

紀律部隊果D公務員都叫有做嘢吖,搵命搏,但係從未出過雙糧,

依家好多果D大6人呀,就唔洗做有錢收,仲要有雙糧:;pppp:

正苦工唔止從未出過雙糧, 有d人重係得11個月糧, 有一個月人工用黎交税

伯爵府

原文章由 kitwong 於 08-2-28 01:37 AM 發表
出雙糧比班垃圾不如加生果金仲好啦

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

agree,一係加多d傷殘津貼啦

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我唔係歧視, 不過我有個好疏既親戚住係天水圍, 入面住既人(某部份人)口口聲聲話冇人關注佢地, 又係咩悲情城市, 好老實, 我入親去天水圍, 好多人都係穿金帶銀, 個個唔駛返工, 去歎下午茶.

我地細個個時住慈雲山, 黃大仙, 個啲人唔係窮咩, 咪又係一個返工養晒一家幾口, 仲要攞啲手作仔返屋企做, 好似穿膠花, 穿珠仔. 邊有人理嫁.

而家社會富裕左, 福利好左, 甘就造就左一班有手有腳既大食懶, 唔好話咩人地睇唔起你, 你甘既行為都唔係人個有責任既人啦, 又點叫人睇起你呀, 你又點叫你啲仔女睇起你地. 教小朋友要以身作則, 你食呀公, 你啲仔女都係甘嫁渣

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢d 人少用腦,打牌都唔慌精,
等佢一咪出沖比你,嘻嘻.....

原文章由 JoeyJoey 於 08-2-28 09:56 發表

有..我都識e d 人...佢地 e d 人打一場牌輸幾千銀都唔會肉赤..仲可以日日打...

所以我ed 交稅人士一放假就同佢地打..羸番d 富貴綜援戶既$,幫補下d奶粉錢都好呀... ...

珍珠宮

畀面勳章

我地d所謂中產真係咩優惠都無,除左$1,800電費,d綜援戶就唔駛做就有double pay,政府真係不知所謂,加生果金俾d老人家啦,佢地後生對社會好有貢獻架

禁止訪問

大宅

老人家就應該俾, 唔做嘢又伸大手板d人就應冇份, 都唔知財爺派錢俾佢哋為嘜.
原文章由 suilangmui 於 08-2-28 10:24 發表
出雙糧o既原因好簡單, 因為可以刺激消費.

如果俾o左班供樓o既人, 佢地9成9會拿呢筆錢去還卡數或還mortgage.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至