自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 yokochiu 的帖子

Sure! Just do what we should do. It's our duty to voice out our views against any unfair or unjustifiable amendments and to safeguard our interests. In fact, quite a relief to learn of the deadline extension as many rounds of attempt to access the relevant page of the EOC website failed yesterday.
Discuz

男爵府

回覆:MrandMrs 的帖子

thanks,extended to 31 oct

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 cherry_trees 的帖子

in fact, now TOO many TOO much unfair policy pushed to our HKGnese!

男爵府

開口埋口成日話被人歧視嘅,其實一就係最唔識尊重人同鍾意歧視人嘅一類,或者就係d自我形象極其低落,只能以物質金錢之類嘢希望去顯示自身價值嘅人。

要立法去迫出嚟嘅反歧視,其實正正就最是可悲,而平機會搞呢啲矯枉過正嘅諮詢,如果唔係政治任務的話,只可以話佢地根本唔知自己做緊咩...假如真係成功立法的話,只會令很多市民骨子裡更加討厭內地人,要達致真和諧只會更加遙遙無期!

vlovemony    發表於 14-10-7 20:55

寶石宮

回覆:快!現成答案!平機會歧視條例公眾諮詢!

推!

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:快!現成答案!平機會歧視 ...

Up

大宅

nicksonma 發表於 14-10-7 12:02
問題 70 都應反對!

諮詢問題70 ..................................................................... ...
請小心及想清楚, "有事實婚姻關係的人士"的定義到底包括那些人?

系定義未清晰下就有預先假釋以作出選擇或判決, 可能會做成更深遠影響.

平機會系7月推出這諮詢時, 信報就提到

"[size=15.555556297302246px]平機會指出,目前《性別歧視條例》下就「未婚」定義不清晰,香港法院仍未就「未婚」定義是否包括沒有結婚,卻有異性或同性事實婚姻關係的人士,作正式裁決,參考英國和澳洲經驗,需要考慮是否保障他們免受歧視。"

平機會研保障事實婚姻 同居配偶免歧視

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Done and thx

大宅

引用:Quote:nicksonma 發表於 14-10-7 12:02 問

原帖由 ar_car 於 14-10-07 發表
請小心及想清楚, "有事實婚姻關係的人士"的定義到底包括那些人?

系定義未清晰下就有預先假釋以作出選擇或 ...
呢條我諗唔明, 如果佢地想要保障, 點解唔簽紙呢?
如果因為唔想有責任係身而選擇同居, 咁應該要付出(無任何法律保障呀)

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:nicksonma+發表於+14-10-7+12:02+問

原帖由 ar_car 於 14-10-07 發表

系定義未清晰下就有預先假釋以作出選擇或 ...
同居配偶免受歧視-------其實有咩人會歧視拒地呢?搞甘多野做乜

大宅

jhouse 發表於 14-10-8 00:05
呢條我諗唔明, 如果佢地想要保障, 點解唔簽紙呢?
如果因為唔想有責任係身而選擇同居, 咁應該要付出(無 ...
首先, 如何判斷佢地系"同居"? 另外"同居"定義系咩? 又是否包含在"有事實婚姻關係的人士" 之下呢? 平機會好似無講明.
因為現時還有很多定義還未清晰, 假若在定義未清晰下就預先設定"同居者"不應享有保障前提下, 會否做就將來更多既不公平呢?

例如: "訂婚者" 佢地未簽紙, 佢地是否為"同居者"還是那一個定義? 若其中一方唔好彩身亡, 另一半應否享有褔利/義務?

大宅

KAMIKASHUN 發表於 14-10-8 00:38
同居配偶免受歧視-------其實有咩人會歧視拒地呢?搞甘多野做乜

...
可能系金錢/福利
有D公司有福利比員工及配偶, 例如房屋/醫療津貼等等, 若果公司不向"配偶"提供福利, 修例後可能違反法例.

這次就系想諮詢公眾對"配偶"的定義如何去界定佢地

KAMIKASHUN  無野阿  發表於 14-10-8 00:57

男爵府

我會在限期前完成, 見要條周身鑊想中佢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

UP

子爵府

香港政苦真係short 上腦

男爵府

幫推

男爵府

畀面勳章

回覆:踢爆 的帖子

男爵府

Up

子爵府

已Send, 平機會係咪太得閒,無野揾野黎搞

複式洋房

請問是否每一條題目都要做呀定係做重點題目都可以呀?thx

首頁

尾頁

跳至