自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:童軍制服

等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有d考返黎,領袖定期會安排考驗,根據手冊完成任務就得,有d上完童軍workshop就有(如急救章,水上安全章,總會定期有訓練可參加),有d有出面資歷就可得到,如獨木舟証書可申請獨木舟章

大宅

引用:等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-14 發表
等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有d考返黎,領袖定期會安排考驗,根據手冊完成任務就得, ...
妳小朋友攞左金紫荊未呀?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-11-14+

原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發表
妳小朋友攞左金紫荊未呀?
學習中,希望得啦!佢性格好豬,領袖見佢有進步就即管俾佢試。幾年前家姐穩定好多,可惜遲join童軍,學唔切,只學到高歷,佢好失望呀

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:想問係佐敦童軍總會買一套制服大約幾錢架,

原帖由 BOSKERMA 於 14-11-11 發表
想問係佐敦童軍總會買一套制服大約幾錢架, S.1 著, 學校淨係話出去買制服, 但冇講帶幾錢

...
童軍總會入面買會貴少少,賣校服嘅鋪頭都有得買,平啲

別墅

回覆:onlybabe 的帖子

邊到校服舖有得買?

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:邊到校服舖有得買?

原帖由 kashiwo 於 14-11-15 發表
邊到校服舖有得買?
轉買學校校服嗰啲,我唔識講,只知小時候母親大人都係校服鋪買的

王國長老

係咩我淨係識去童軍總會咋, 好唔就腳, 如果校服舖都有就好了

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-14 發表
等我又晒下先不過係幼童軍。左袖活動徽章有d考返黎,領袖定期會安排考驗,根據手冊完成任務就得, ...
好多章呀 我仔都遲入童軍, 我都知慢人好多, 要努力呀。
琴晚聯章聯都11點, 聯完先發覺聯得唔正, 又要拆過, 其實d 章一定要手聯, 如果用衣車車, 會見到線部, 唔靚囉

大宅

BOSKERMA 發表於 14-11-15 10:04
琴晚聯章聯都11點, 聯完先發覺聯得唔正 ...
第日佢自己考返來的章要佢地自己縫. 就算肉酸都冇妨. 自己的事自己做. 我仔幼童軍到依家童軍D章都係佢自己一針一線縫上去. 佢話有滿足感. 中一入童軍唔遲, 童軍可以在16歲定16歲半前考到總領袖就算完成. 加油!

王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-11-14+

原帖由 BOSKERMA 於 14-11-15 發表
琴晚聯章聯都11點, 聯完先發覺聯得唔正 ...
中一入唔遲,我女係小三下學期至入幼童軍,考唔切。上到童軍d章由頭計過喇

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:BOSKERMA 發表於 14-11-15 10:04 好

原帖由 jessjesswong 於 14-11-15 發表
第日佢自己考返來的章要佢地自己縫. 就算肉酸都冇妨. 自己的事自己做. 我仔幼童軍到依家童軍D章都係佢自己 ...
我以為要聯到靚靚仔仔先得添, 可能我係完美主意者, 如果佢聯得核突我會要佢聯過

首頁

尾頁

跳至