夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:為左洗個電飯煲,c6叫我用刀桶佢

壓力大
積壓太多

你需要反工嗎
吾需要咪自己做law
反而會間吾中會幫下手
我都係咁
就算要反工
放工咪自己做反
吾好叫佢做
做吾到請工人請鐘点幫下
無計吾係个个男人都承受到壓力
吾好太多要求
傾下講攞刀嚇親你
吾好再有下次

再係咁燥就麻煩去睇e生

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我屋企同你情況相反, 我c6成日叫我做乜做乜

原帖由 ^GGmami^ 於 14-11-25 發表
我屋企同你情況相反, 我c6成日叫我做乜做乜, 我唔理佢, 佢就不停叫, 到我黑面提佢其實講咗好多次, 佢就收口 ...
嘩! 你同我老公好似。

佢又係嫌我煩話我好成日叫佢做野。話要做就唔洗叫,睇唔過眼就做左佢,但唔好埋怨。

講真,大家都要返工,家務就梗係分工合作架啦!可能放工攰唔想郁住,但擺成晚都唔做想點呢?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,

你老公咁既情形,你都係做完唔好出聲算啦!佢燥到咁真係唔好再刺激佢。會2唔會係返工大壓力?

我同老公都試過因為家務鬧交,但最多都係鬧交,鬧完就算。你地去到實在好危險啊!

別墅

引用:壓力大積壓太多你需要反工嗎吾需要咪自己做

原帖由 bongbongpatty 於 14-11-28 發表
壓力大
積壓太多
我地2個都要返工,咁啱果日工人放假先要洗。
因為我有2隻b要湊,佢又唔多湊b, 咪叫佢做家務囉,如果我有時間都會自己洗。

水晶宮

BK Milk勳章

有工人慣左吾水做
不如以後假期叫外賣吾水煩
執著响家務上大家都辛苦
仲有係傾下
咁大个人無理由攞刀
嚇死人咩
控制吾到情緒既
去睇下e生
吾好嚇親老婆仔女
呢个問題要正視
傾下la
講出感受

大宅

佢有暴力傾向??

別墅

引用:有工人慣左吾水做不如以後假期叫外賣吾水煩

原帖由 bongbongpatty 於 14-11-28 發表
有工人慣左吾水做
不如以後假期叫外賣吾水煩
執著响家務上大家都辛苦
大人食嘅已經係外賣
不過bb太細,一個9個月,一個21個月,點都要煮。。
佢次次發完脾氣,都say sorry, 好似無件事咁

複式洋房

回覆:bosasa1987 的帖子

其實香港人好大壓力,尤其是男人,要顧家庭、要顧工作,工作遇到的問題可能也很多,回到家又要幫手家務、湊仔。所以好多問題留在心中,積積埋埋就會變成一大堆壓力,你們應該坐下來慢慢傾下問題在那𥚃,才可以解決,如真的需要心理或婚姻輔導,再同我講,我介紹給你們。

大宅

回覆 bosasa1987 的帖子

少少回應,應同的就接受,不應同的就當無睇過。其實好多老公都是有這種態度懂,老婆叫佢做家務(不論多少家務)就唔多高興的。可能叫先做就無引。
其實洗少少東西真是好少事,基本上我唔會叫老公洗或做家務,如佢看到喜歡洗就洗,到了太夜了如需要我會洗,但我洗完之我一定唔會同佢講我洗左,(因為好似有些說話比佢聽,佢唔洗而要你洗所以佢唔高興)。如果我這樣同我老公講佢一定發脾氣(佢EQ低,是大少爺的性格)。你唔好以為別人老公會好些脾氣!我只講一樣事我由煮飯到開飯到汁枱洗碗,都無叫老公幫我什麼什麼,我老公行為就是在廁所(打機)或看電視,之後坐飯枱吃飯,再看電視。完。(另提佢工作壓力好大的)所以我好少叫佢做家務及奏小朋友(需然我都有反工)。 只在乎你接受到嗎?
如果你接受唔受不了,就要約發三張,你煮飯佢洗,但食完飯後唔好迫他幾時洗,總之佢會洗就得,不要限定快D洗碗拉這些說話。如果你要快就自已洗,洗完不需要同對方講。(睇到格啦)

水晶宮

你地一直嘅溝通有無咩問題啊?

子爵府

我估你老公覺得你否定佢能力,因為男人話左會做就會做,你而家做左佢會做嘅野,仲同佢講,佢聽者有意就覺得你比說話佢聽啦

下次不如試下由佢跟自己時間表完成應承左嘅野,做完讚下佢
女人要愛,男人要尊重

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆 bosasa1987 的帖子少少回應,應同的就

原帖由 ltdcorp 於 14-11-28 發表

少少回應,應同的就接受,不應同的就當無睇過。其實好多老公都是有這種態度懂,老 ...

我成日同我老公講
你睇吾過眼就吾好出聲自己做左去
吾好哦我

複式洋房

引用:Quote:原帖由+失望的一天+於+14-11-28+發表

原帖由 bosasa1987 於 14-11-28 發表
點樣去排期架?
看一個普通醫生, 寫轉介信,
拎住信去政府精神專科排期

好彩的話, 有人冇去, 係到等有位\"舌\",可以即日有得睇,
因為太多人排期, 唔知排到幾時先到, 可能排年幾先有得睇

如果真係等唔到, 去睇私家, 但好貴

別墅

引用:回覆 bosasa1987 的帖子少少回應,應同的就

原帖由 ltdcorp 於 14-11-28 發表

少少回應,應同的就接受,不應同的就當無睇過。其實好多老公都是有這種態度懂,老 ...
之前講好左佢負責廚房同大女,我負責細b(因仲食緊人奶)。不過佢成日唔知要做咩,提下佢又唔鐘意,好多野我已經自己做番。
我都唔明點解做女人要做多咁多,真係好辛苦。家庭唔係大家有責任咩?點解佢惡d就可以做少d或者我要避開佢,咁樣大家關係會長久咩?

公爵府

咁細既事,都搞到喊打喊殺咁,真係叫佢睇下心理醫生呀

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ltdcorp 於 14-11-28 發表回

原帖由 bosasa1987 於 14-11-29 發表
之前講好左佢負責廚房同大女,我負責細b(因仲食緊人奶)。不過佢成日唔知要做咩,提下佢又唔鐘意,好多野我 ...
考慮下請工人或者鐘點啦

大家都攰 大家都唔想做 錢解決到就唔係問題

未有工人前我都成日為家務嘈

男爵府

大宅

睇嚟佢情緒難以自控,病向淺中醫。若你用返一貫和一般方法和他相處,情況只會惡化。到時傷到邊個都唔好。

你當返佢病人,要靜養,唔好刺激佢情緒,俾多d理解支持和欣賞。如果你都無力做,就幫自己找支援先,搵多d人傾訴下。

別墅

子爵府

樓主暫時唔好講咁多嘢,唔好刺激你c6喇。尋晚食飯我旁邊女人未停過口,又係咁話佢c6,佢c6冇答咀冇出過聲,真係人都癲。

首頁

尾頁

跳至