家事百科

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 selina1109 於 14-12-01 發表

原帖由 sweetpotatocat 於 14-12-14 發表
請問英泥同玻璃膠乾透要幾耐?
白英泥,呢個天氣應一個鐘可以。玻璃膠耐d,如果痴浴缸,建議半天以上,因水气较多。

大宅

引用:Quote:原帖由 sweetpotatocat 於 14-12-14

原帖由 selina1109 於 14-12-14 發表
白英泥,呢個天氣應一個鐘可以。玻璃膠耐d,如果痴浴缸,建議半天以上,因水气较多。

...
唔該

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 selina1109 於 14-11-27 發表

原帖由 selina1109 於 14-11-28 發表
先剷舊玻璃胶,再铺新玻璃胶,用呢條包邊,再铺多一层玻璃胶。靓哂!
其實唔係好明d膠子點用? 痴佐落去使唔使施返出來...隻膠子有無中文名,五金舖有售嗎? thxthx

禁止訪問

回覆:小型DIY家居維修,女性也可做

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 selina1109 於 14-11-28 發表

原帖由 河馬哇哇 於 14-12-14 發表
其實唔係好明d膠子點用? 痴佐落去使唔使施返出來...隻膠子有無中文名,五金舖有售嗎? thxthx

...
只在家品店見過。盒背面有说明,其实好似双面胶紙,不過我有細路,佢地成日玩水,就甘痴塊胶好快無黏力,就甩。

所以,我繁複d,先塗玻璃胶係底,痴塊胶,乾左再係边塗多层玻璃胶,甘实晤甩。

複式洋房

男爵府

畀面勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:selina1109 的帖子

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆:selina1109 的帖子

thxthx....

男爵府

畀面勳章

回覆 selina1109 的帖子

請問廚房可唔可以用呢隻膠紙再用樓主個方法舖多陣玻璃膠係面?

王國會長

引用:回覆 selina1109 的帖子請問廚房可唔可以用

原帖由 藍星人民 於 14-12-17 發表

請問廚房可唔可以用呢隻膠紙再用樓主個方法舖多陣玻璃膠係面?
你用途係整乜?sink盤位?

男爵府

畀面勳章

點形容好呢..係無縫仿石面中間個條

縫之間玻璃膠甩咗..

王國會長

引用:回覆 selina1109 的帖子點形容好呢..係無縫

原帖由 藍星人民 於 14-12-17 發表

點形容好呢..係無縫仿石面中間個條縫之間玻璃膠甩咗..
可有圖?

男爵府

畀面勳章

紅圈個位置.
D漬我都想清咗佢...

王國會長

引用:回覆 selina1109 的帖子紅圈個位置. D漬我

原帖由 藍星人民 於 14-12-18 發表

紅圈個位置.
霉跡試下用漂白水。方法用紙巾湿漂白水,不用开稀,敷上有霉地方一晚。看可否清除。

失敗左就剷走d胶,再吱過新玻璃胶即可,可上youtube有教。想靓d可以学我整。不过你甘細面積,我就觉得买胶晤抵,因一米差晤多@50,一个size。祝成功!

333s    發表於 15-2-18 18:02

男爵府

畀面勳章

等我試下先..之前係youtube見過個教學係用廁紙桶推返平條玻璃膠...等我試下得唔得先..

anyway, 多謝你

王國會長

引用:回覆 selina1109 的帖子等我試下先..之前係

原帖由 藍星人民 於 14-12-18 發表

等我試下先..之前係youtube見過個教學係用廁紙桶推返平條玻璃膠...等我試下得唔得 ...
技巧心得,在要吱玻璃胶位置上下貼普通透明胶紙,作用係保持玻璃胶平衡成直線。加上,我地晤係師傅級,一定要找一些固定位,否则会又高又底。

咀要用cutter斜剪,慢慢推吱鎗,然后用手指撫平,撕开胶紙,等乾。玻璃胶要买防霉。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 藍星人民 於 14-12-18 發表回

原帖由 selina1109 於 14-12-18 發表
霉跡試下用漂白水。方法用紙巾湿漂白水,不用开稀,敷上有霉地方一晚。看可否清除。
我都係舖漂白水濕紙巾,之後會乾淨哂白雪雪

333s    發表於 15-2-18 18:03

王國會長

引用:Quote:原帖由 selina1109 於 14-12-18 發表

原帖由 YuYuMother 於 14-12-18 發表
我都係舖漂白水濕紙巾,之後會乾淨哂白雪雪

珍珠宮

引用:翻新瓷磚空隙。+

原帖由 selina1109 於 14-11-27 發表
翻新瓷磚空隙。
吹左2個幾鐘都唔乾,又要再補過

首頁

尾頁

跳至