懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 conniebebe 於 15-01-16 發表

原帖由 prettyhousewife 於 15-01-16 發表
其實呢個話題,沒完沒了
我就認為自古到今所有哺乳類動物都係咁岀嚟,如果個個順產都會死,地球好快無動物 ...
現今e學科技進步有得揀開刀自然有其原因,留意返,我無支持任何一邊,只係反對某d人話自然生先係勇士,e學進步令難產數字減少,你禁講即係如你某天要urgent 開刀,e生suggest要開刀,你支其唔好用呢個方法,其實e院都唔洗去,自然就生到!

我一直都講,任何生產方法都有媽媽自己既原因,無必要為支持自己一套就否定其他人,大家都為自己bb好,唔好再講咩勇士咩害左個b

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-01-15 發表

原帖由 Saver 於 15-01-15 發表
順產可能擠清肺部既羊水。
順產可能飲到胎水

男爵府

如果無咩事,最好緊係順其自然啦~我都唔鍾意為咗擇日擇時辰就開刀~

男爵府

引用:Quote:原帖由 conniebebe 於 15-01-16 發表

原帖由 prettyhousewife 於 15-01-16 發表
其實呢個話題,沒完沒了
我就認為自古到今所有哺乳類動物都係咁岀嚟,如果個個順產都會死,地球好快無動物 ...
係阿,第三世界難產機會率係33%。世界標準係大概7%難產。香港交好,難產4%到。點解?因為有產檢和開刀。

順產風險其實好高...女人生仔同閻羅王隔張紙。

順產到當然好,但順唔到呢。

如果人人順到產,就唔洗有醫生護士啦,個個自己係屋企生咪得囉...

大宅

回覆:大家知唔知剖腹產對bb健康唔好?

我覺得順產定開刀同有冇宗教信仰一樣好個人, 係人都知順產好, 但係有啲人真係頂唔住

我自已都係揀開刀, 仲要係大家囗中迷信果隻添(擇時辰)

但係我係在職媽咪又全人奶到二歲喎

咁可以點計呢

其實大家都係為bb好

男爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚小公主+於+15-01-15+發表

原帖由 新手mame 於 15-01-16 發表
其實我都唔明呢啲邊到聽返黎,我都聽有人叫我順產啦,第時個bb專注力集中力會比開刀好,真係我覺得呢啲說法 ...
我兩個表弟係開刀
一個做飛機師
一個做教師
身體無乜病痛囉

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+15-01-16

原帖由 conniebebe 於 15-01-16 發表
現今e學科技進步有得揀開刀自然有其原因,留意返,我無支持任何一邊,只係反對某d人話自然生先係勇士,e學 ...
agree
要識得尊重人

大宅

順產順利當然最好,但唔順利其實好多後遺症的
如之前有jm講會肺濕,其實知唔知什麼是肺濕
飲曬羊水連胎糞進肺就真係肺濕啦,衰d出世要插喉,
有jm又話腦部受壓會刺激腦部發展,我真係唔係想潑冷水,
而係我真係見唔少,因為我在醫院做,有多少個頭出唔到時引致腦出血,
嚴重的SAH, 有d吸出黎有caput的,阿b出世有排黃,
再衰d,生生下阿b出唔到,胎盤早脫落,開刀開唔切的話,
gum就一世了。。。

我相信好多jm都唔係話一定順產較好定開刀較好,
只係生小朋友就有風險,各有自己認為較好的選擇,
同埋我驚有jm不知道順產都是有風險,想提提大家
對不起,我一直不想說gum多風險的,如有嚇到大家請見諒
我重申開刀都有唔好的

大宅

個人認為 :
無事無幹, 順產好~
隨時死得, 開刀好~

有人奶, 飲人奶好~
冇人奶, 飲奶粉好~

irene_lai616    發表於 15-9-20 07:55
cloudyjess    發表於 15-9-20 00:50

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我住外國,的確唔會話無事無幹就同你開刀生,開得刀生都係胎位不正,又或者切實有需要。我就算喺香港生有得揀,都偏向可以順產就順產,驚俾人界兩嘢多過剪會陰或者自然撕裂,點講開刀個傷口都大啲又長啲,無必要唔想捱呢刀!但真係有需要開刀都無法,懷孕全期到入產房變數太多,生仔本來就係喺死門關兜個圈,無論順產定開刀都各有風險,我都唔知有咩好拗?

珍珠宮

冇乜所謂,如果真係好驚咪開刀,無謂為自己添加壓力
阿媽開刀生我我唔覺得特別差,我順產生阿仔唔覺得特別好

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁有時候你真係唔可以順產都冇計架

大宅

我諗法再自私啲,如無必要,我打死唔開刀。
因為5年前做過腹部微創中手術,自己經歷過做手術真係唔係講笑,身體會差左好多,個器官開過入左風就係入左風,好難補返去未開刀前,所以就算醫生講到開刀生有幾閒,我都寧願痛一星期順產,都唔寧願再比人剖開肚皮切開子宮,子宮對女人真係好寶貴,又易出問題,我怕子宮弱左後遺症會二三十年後先嚟,我要等享福㗎。
我認我怕死,所以選擇順產

irene_lai616    發表於 15-9-20 07:57

別墅

其實想說真有迫切需要當然用先進技術剖腹是最好。但如果有修件順產。仲係順產好。剖腹只係有比例較高既濕肺問題,如果因為喜好就隨便剖腹,萬一出事,會成世唔安樂。

Bb飲胎水,無野可以消化。係胎入面既bb腸入面都未有細菌可以幫助消化。

男爵府

我的育兒心得勳章

我差啲由順產變剖腹,諗返轉頭,我覺得剖腹媽媽先係勇士。我個人覺得陀仔已經好辛苦,順產定剖腹由媽媽決定啦。各有各好,各有各唔好,反正生仔就大犧牲啦。

irene_lai616    發表於 15-9-20 07:59

別墅

引用:我差啲由順產變剖腹,諗返轉頭,我覺得剖腹

原帖由 hhz 於 15-01-17 發表
我差啲由順產變剖腹,諗返轉頭,我覺得剖腹媽媽先係勇士。我個人覺得陀仔已經好辛苦,順產定剖腹由媽媽決定 ...
順產係十級痛。經歷過既人應該就明白。我相信勇在明知地獄都向地獄行。因受十級痛苦。應該係呢個意思

大宅

吾明做咩嘈
各有各好處既事 米大家尊重大家
最緊要媽媽覺得自己甘做係對自己對bb最好就得拉 始終人人情況都吾同

irene_lai616    發表於 15-9-20 07:59

別墅

引用:吾明做咩嘈各有各好處既事+米大家尊重大家

原帖由 sheung_ 於 15-01-17 發表
吾明做咩嘈
各有各好處既事 米大家尊重大家
最緊要媽媽覺得自己甘做係對自己對bb最好就得拉 始終人人 ...
無錯。論壇只係交換意見同探討,學習,所以大家唔駛咁敏感。心平氣和理性交流

大宅

睇完2方2方法都好似好痛,唔知點揀,另外我想問曾試開刀同順產媽媽,2者手術完左邊樣傷口快的好返同無痛甘耐?2者大約幾耐覆完?

子爵府

我支持順產.. 開刀我唔敢

首頁

尾頁

跳至