在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

劉家大少奶 發表於 15-3-3 17:40
我都準備轉ftm呀! 喺好唔捨得份工架,唔喺人工高低問題,喺同同事相處多年,同埋洗錢習慣囉,但轉ftm喺必 ...
好認同你講有D 野錯過左無就無 , 我4月尾轉FTM , 但又好驚自己湊唔掂 , 而家有D矛盾 , 唔想RESIGN

複式洋房

回覆:carey_y99 的帖子

我已辭職了,last day4月頭,已經決定咗反而好想快點接受挑戰

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:由在職媽媽,轉為全職媽媽,你有後悔嗎?

無後悔,攰過返工,不過值得,生活方式會有所調整,更知慳識儉,更專注家庭,

大宅

我依家都徘徊緊做全職媽定繼續返工,19年年資幼師,人工好高,福利不錯。一方面,我知自己老左會後悔無親手帶個仔成長,另一方面怕無左我份人工,將來唔夠保障⋯⋯

女兒~~~你現在先在天上看顧爸媽,過多半年就要帶齊野,再回來爸媽身邊啦!

複式洋房

回覆:feclagnes 的帖子

大宅

引用:已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計

原帖由 Franceschingyi 於 15-01-16 發表
已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計劃陪伴他們幼稚園及初小階段,同事們認為我會不習慣,所以想自己 ...
我也正有此考慮,大家會以什麼經濟狀況去決定做全職媽媽?老公收入夠洗?老公收入夠洗之餘仲有一舊儲起?

大宅

edith1234567 發表於 15-7-9 09:34
我也正有此考慮,大家會以什麼經濟狀況去決定做全職媽媽?老公收入夠洗?老公收入夠洗之餘仲有一舊儲起?

...
我會以自己積蓄儲夠才考慮轉做全職, 因為老公不支持我做全職媽, 他搵12000一個月, 我有同他提過想我份工就維持不到, 公司環境好差, 他立即答冇左尼份咪搵過第二份囉...我們都有一起聯名戶口儲錢, 我估我不做野轉全職媽應該OK吧...打算等小朋友長大返幼稚園才出返黎做野...

男爵府

回覆:Franceschingyi 的帖子

我係喺有左細囡之後正式做ftm,
以前自己開舖頭,同老公兩個都收好夜,
番到屋企成11點個仔多數已經瞓左,
有時星期六日又要上大陸入貨唔得閒陪仔,
個仔成2歲都未識講野令我好擔心同好大壓力,有時放工番到黎有d內疚陪唔到佢,到有細女之後終於決定自己湊2個,因為做ftm所以阿囡可以全埋身餵人奶到1歲,仲可以帶大囝周圍玩同學野,見佢地2兄妹快樂又自信我就只係後悔太遲至做ftm

大宅

引用:Quote:edith1234567 發表於 15-7-9 09:34

原帖由 BLACK1111 於 15-07-14 發表
我會以自己積蓄儲夠才考慮轉做全職, 因為老公不支持我做全職媽, 他搵12000一個月, 我有同他提過想我份工就 ...
用自己既積蓄,咁你老公支持嗎?

大宅

引用:我係喺有左細囡之後正式做ftm,以前自己開舖

原帖由 cherrylui28 於 15-07-14 發表
我係喺有左細囡之後正式做ftm,
以前自己開舖頭,同老公兩個都收好夜,
番到屋企成11點個仔多數已經瞓左,
成日覺得自己湊既小朋友係會學嘢快d

大宅

引用:Quote:原帖由+BLACK1111+於+15-07-14+發表

原帖由 edith1234567 於 15-07-14 發表
用自己既積蓄,咁你老公支持嗎?
當然,老公想我自己出錢養自己同小朋友,他想完全不用出

複式洋房

我啱啱quit 左份工。本來只係諗住停工幾個月,但係發現左做 ftm 可以日日陪住bb 成長真係好開心。bb 學野各方面都進步左。

唯一要適應係洗錢唔可以好似以前咁。

大宅

引用:我啱啱quit+左份工。本來只係諗住停工幾個

原帖由 amlowe 於 15-07-15 發表
我啱啱quit 左份工。本來只係諗住停工幾個月,但係發現左做 ftm 可以日日陪住bb 成長真係好開心。bb 學野各 ...
我都想唔做,做全職媽(因為之前做過),所以好怕累同辛苦(家務及煮飯),而且又怕老公壓力大,唉又唔想慳,但心知自己湊個仔女會乖,而家自己份工搵唔多有請姐姐,但份工就無野做同事又好又易請假(不問原因),唉真係好難抉擇。有諗過唔用姐姐仔仔返全曰,女讀小學放學去補習,但放工會好趕又煮唔到飯,又要經常請假,諗都頭痕

複式洋房

回覆 hedid 的帖子

自己湊, 對小朋友係好,我都明白你既挣扎....

可唔可以請個鐘點煮飯?
點都要睇埋老公,如果怕佢有壓力,而你份工又幾他條的話,都可以繼續做既。橫掂你小朋友都返緊學 (我小朋友未夠1歲)

雖然話自己湊好似真係學野快左同乖d , 但我自己都唔係我媽咪湊大嘅,而家都係正常人一個, 同自己媽咪都好close。如果你份工壓力唔大,夜晚或者 weekend 有精神可以 spend 多時間D 比佢地其實都一樣啫。 我之前份工壓力太大,放左工真係散晒,成個禮拜晚晚放工bb 已經 zzzz左,到weekend 又太攰。果排自己都好唔開心,所以先決定唔做。

複式洋房

引用:轉工都要適應架啦, 習慣方面都係一段時間就

原帖由 bosch 於 15-01-16 發表
轉工都要適應架啦, 習慣方面都係一段時間就會慣, 呢d 係睇人.

後悔真係一d 都冇, 懷緬過去就以前有d 而家 ...

男爵府

引用:我依家都徘徊緊做全職媽定繼續返工,19年年

原帖由 蝦子媽 於 15-03-19 發表
我依家都徘徊緊做全職媽定繼續返工,19年年資幼師,人工好高,福利不錯。一方面,我知自己老左會後悔無親手 ...
我都係徘徊係呢個交叉點。份工做左10年,工作壓力大,雖然5天工,人工好,褔利好。但成日要OT 。小朋友上左小一之後壓力仲大,好想花多啲時間比佢。最近仲成日投訴我OT夜返。暑假都唔可以放到太長假陪佢,只係姐姐陪。老公份工人工尚可,但我地租屋住,我擔心到時壓力大。想試一年.....

machuchu

複式洋房

很喜歡你們positive 的訊息

伯爵府

我都做左一年全職媽媽,我有些freelance jobs在家做,有點收入可以比父母,父母幫我接小朋友放學或有時出左去幫我睇住佢地,基本上都無怎樣加重老公既經濟負擔,只係儲唔到錢

最覺得做FTM既好處的時候,就係打風落雨唔返得學時,可以留係屋企照顧,當年仲返緊工掛1號風球時,學校想唔比我帶小朋友返學,講好多說話,我知應該留係屋企但我要返工,最後學校都比小朋友返學

有陣時係街都好羨慕人地著靚靚返工,不過每朝拖住小朋友返學,接佢地放學,煮飯佢地食又有時間陪佢地玩週圍去其實好開心,小朋友肯比你接送返放學陪去街都係小學,上到中學已經有佢自己既世界,所以真係值得做花十多年時間做FTM陪小朋友長大

別墅

畀面勳章

回覆 Franceschingyi 的帖子

絕冇後悔,會同阿仔感情好好架,雖然我細個成日打佢,但我有成日同佢傾計講下自己開心同唔開心的野,佢今年7歲,覺得佢識諗,有時做d行為你會好感動,但依家只係諗搵partime搵錢

別墅

畀面勳章

回覆 snoopyiu 的帖子

請問有咩feelace可以係屋企做,請指教

首頁

尾頁

跳至