跳至

首頁
12345...15

尾頁

民房

[quote]原文章由 yennie 於 08-7-9 01:10 發表

我老公老你好多, 佢係第二屆畢業生,
我每日5,6點會用條孭帶帶我個女去散步,
睇下見唔見到你。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #1 gloriaJJ 的文章

難少少啦...
你散步散邊頭呀?
我兩個女5點食飯GA...6點沖涼7點瞓
有時可能食玩飯會係樓下公園玩幾個字~
睇下大家撞唔撞到啦!

民房

你個女咁早訓, 咁佢地幾點起身,
我個女9:30訓, 7:00起身, 有時6:00就起
你個女識唔識聽廣東話???

[quote]原文章由 yennie 於 08-7-9 14:20 發表

洋房

我住二期,阿女六個幾月大. Nice to meet u all :)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #2 gloriaJJ 的文章

你囡囡瞓到9個鐘都好呀~我知有D BB歲半仲要食夜奶, 半夜仲會喊醒

佢地7點瞓,7點起身

英國嗰邊個個細路都係咁早瞓

我地返咗嚟之,我老公都堅持佢地要7點上床

咁其實都好既,我地好多二人世界既時間

我仲成日可以喺兩個女瞓咗之後出去同D朋友飲下野咁

我個女只係識聽少少廣東話

因為係英國佢睇親同聽親都係英文

我地會畀佢讀普通幼稚園,可以學下中文!

係呢,咁你洗唔洗返工GA?人無人幫手湊囡囡呀?

大宅

回覆 #45 yennie 的文章

Hi, I also lived in blk 6 and have 3 daughters, I am the full time mom. Nice to meet u!
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

民房

我要返工的,不過就早返早放, 平均每日都可以係5-6點帶個女去公園散步,如果落雨就用天橋行去二期商場,無落雨就去後門行, 因為我個女好喜歡睇巴士,所以就帶佢去後門行。

我只係請賓賓幫手, 不過佢做野好慢好慢,我要8:00先食到晚飯,個女9:00--9:30訓覺。

你BB睡眠質素都好好, 一定可以好聰明。咁你有無人幫你???

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 gloriaJJ 於 08-7-10 23:22 發表
我要返工的,不過就早返早放, 平均每日都可以係5-6點帶個女去公園散步,如果落雨就用天橋行去二期商場,無落雨就去後門行, 因為我個女好喜歡睇巴士,所以就帶佢去後門行。

我只係請賓賓幫手, 不過佢做野好慢好慢,我要8: ...

我無呀
都係我自己一個湊
我自己係畀工人湊大既,所以唔係咁鐘意

你又會咁早放工既
你係咪教書GA?

伯爵府

想問下你地有冇係樓下個間小人國到報暑期班呀, 好吾好架....

大宅

我個小朋友有報,老師我覺得佢地ok

民房

[quote]原文章由 yennie 於 08-7-11 02:04 發表

咁都比你估到
遲D放暑假,我諗我可以約你同BB一齊玩。
我老公都話想學你調較個女睡眠時間改到8:00
但我工人做野太慢, 我諗都幾難。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 gloriaJJ 於 08-7-11 22:58 發表
[quote]原文章由 yennie 於 08-7-11 02:04 發表

咁都比你估到
遲D放暑假,我諗我可以約你同BB一齊玩。
我老公都話想學你調較個女睡眠時間改到8:00
但我工人 ...

我老公都係教書GA~
返埋18號就放假^.^
得閒你就約我啦~
我呢期都幾成日喺屋企
因為成日落雨...想去廸廸尼都去唔到

改瞓覺時間...好呀好呀~
早睡早起身體好^.^
我覺得呢D野係就返住自己既
我兩個女都係5點就食飯,所以先可以7點上到床
但好多時我老公未返到佢地就差唔多上床瞓
每日見得唔多
有時仲幾日先見一次
好多野都要就返住
如果改到8點,可能你就同囡囡一早沖咗涼+先餵咗佢先呀咁...
好多野要ADJUST過
暑假先攪會好D,起碼你又睇到工人點湊佢同限定到佢個ROUTINE.
我都改咗好多次先改到而家呢個ROUTINE~!
得閒先約出嚟再傾!

男爵府

我無呀
都係我自己一個湊

我住藍天架!而家有一個b女!您一個人湊兩個b辛苦嗎??您大肚時照顧細b有冇困難呀!!

伯爵府

which block u are, i m also in coastal skyline.....
原文章由 東涌靚媽媽 於 08-7-14 14:14 發表

我無呀
都係我自己一個湊

我住藍天架!而家有一個b女!您一個人湊兩個 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 東涌靚媽媽 於 08-7-14 14:14 發表

我無呀
都係我自己一個湊

我住藍天架!而家有一個b女!您一個人湊兩個 ...

我唔辛苦呀~
細女出世時,大女19個月
我大肚時我已經教定大女要錫亞妹
又係圖書館借咗D有關"媽咪大肚既轉變"等既圖畫書返屋企畀大女睇
同佢講下我大肚,我既體重會上升,個肚會愈嚟愈大,要時不時去睇E生,佢要幫下我手做家務等等既野.佢明白發生緊咩時
如果媽咪係E院返屋企佢又要點...
總之生之前就係咁同佢講呢D野,等佢有心理準備
到妹妹出世後佢一路都好錫好錫亞妹
仲成日幫我睇住亞妹,等我去煮飯
見到亞妹玩搖控/電線又會喝止佢,真係好幫得手GA!
到我要餵奶時(我仲餵緊人奶,我係埋身瞓係到餵既,所以要入房),只要我開住個電視大女就會自己坐係到睇咁等我地

加上佢地又早瞓,每晚瞓12個鐘,一覺瞓到大天光唔會醒,又唔洗我暗佢地瞓,所以我都幾輕鬆架!

民房

[quote]原文章由 yennie 於 08-7-14 21:06 發表

真係羨慕死人,唔怪得你可以咁短時間生兩個, 我都想生多一個女,

不過等個女大約兩歲先, 你明天幾點帶個女去散步, 我放假啦, 睇下

撞唔撞到你,

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 gloriaJJ 於 08-7-15 21:59 發表
[quote]原文章由 yennie 於 08-7-14 21:06 發表

真係羨慕死人,唔怪得你可以咁短時間生兩個, 我都想生多一個女,

不過等個女大約兩歲先, 你明天幾點帶個女 ...

我TMR應該9點零10點左右會去會所玩

我聽日約咗0708既BK媽咪兩點去九龍站
好多BB 架
你有無興趣去?
我會同埋一個住8座既媽咪一齊去,佢有一對同我大女咁上下大既孖女

伯爵府

魅力王子

原文章由 yennie 於 08-7-14 05:06 發表

我唔辛苦呀~
細女出世時,大女19個月
我大肚時我已經教定大女要錫亞妹
又係圖書館借咗D有關"媽咪大肚既轉變"等既圖畫書返屋企畀大女睇
同佢講下我大肚,我既體重會上升,個肚會愈嚟愈大,要時不時去睇E生,佢要幫下我手 ...

your big daughter really very very good girl,i believe u are a welldone mama too~!
very very envy you........if my son not very naughty,i already happy...so i can not born second one..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 shah 於 08-7-16 17:07 發表

your big daughter really very very good girl,i believe u are a welldone mama too~!
very very envy you........if my son not very naughty,i already happy...so i can not born second one..

話唔埋你生咗第二個之後佢會生性咗呢
好多細路有咗細佬/妹後都會突然大個咗~!

大宅

原文章由 yennie 於 08-7-9 01:17 發表

我上次約都無人理我-.-
你洗唔洗返工GA?
如果你係全職媽媽...可以WEEKDAY上嚟我屋企玩下喎

hi, 我要返工...如果組playgroup, 我地的小朋友年齡有距可以嗎? 我個囝就快7個月喇! 有冇上 CC forum ga?

首頁
12345...15

尾頁

跳至