自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆 Superman-GF 的帖子

有了, 很好的學校
但跟我的教育理念應該不同

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 mybabylove 的帖子

閱讀理解
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 mybabylove 的帖子閱讀理解

原帖由 pyjess 於 15-02-26 發表
回覆 mybabylove 的帖子

閱讀理解
令人費解,唔係個個小朋友都咁叻叻,超齡發展

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我仔k3都係做重組句子同比個詞語造句

原帖由 KAHOI 於 15-02-26 發表
我仔k3都係做重組句子同比個詞語造句
pizza媽 我仔都係

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

禁止訪問

引用:回覆+Superman-GF+的帖子抽中了,+很好的學

侯爵府

回覆 cheese08 的帖子

如果學習只為服務一群自幼已經是尖子的, 我不明白教育的意義

侯爵府

回覆 Superman-GF 的帖子

好問題
有前輩教過我怎處理, 但那個方法, 我未意接受到

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+KAHOI+於+15-02-26+發表我仔k

原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-26 發表
pizza媽 我仔都係
仲有擴張句子

禁止訪問

回覆:K3功課, 正常嗎

大宅

醒目開學勳章

引用:還記得我小二時, 才做重組句子, 錯別字更是

原帖由 pyjess 於 15-02-26 發表
還記得我小二時, 才做重組句子, 錯別字更是後期的功課
那時候, 還覺得功課易做, 令我做中文功課有信心
我仔讀k3系有重組句子。不过冇錯別字。我仔系讀私校。

禁止訪問

引用:回覆+Superman-GF+的帖子好問題有前輩教過

大宅

回覆:K3功課, 正常嗎?

因為要適應小一教育制度,好多K 3 都開始係咁!
其實早少少比佢地知道都好!
小一好多老師教快,比較難適應!
早知早預備

大宅

而家D功課係咁架,家長要比信心佢

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 heffalumpiglet 於 15-02-26

原帖由 KAHOI 於 15-02-26 發表
仲有擴張句子
妳小朋友都係K3?

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

已刪除用户

侯爵府

回覆 Bstar 的帖子

雖然我明白係為小學做預備, 但我覺得應該係小學就幼稚園而唔係幼稚園就小學

有好多野, 唔係早知, 早學就好, 反而會有負面影響

侯爵府

回覆 Popo01 的帖子

希望真係唔會對小朋友點喇最怕老師會針對咋

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我仔k3 學券有重組句子

已刪除用户

引用:回覆 Popo01 的帖子希望真係唔會對小朋友點

侯爵府

回覆 Popo01 的帖子

其實我願望好簡單, 小朋友每日瞓10小時, 有自由玩O既時間
我老公仲簡單, 上左大學先發力, 中小學所學, 遲早都識, 唔洗急住好早讀得叻

首頁
12345...6

尾頁

跳至