婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:娘家- 男家出首期, 有冇妳-C6名

首期比幾多先?? 如果比得一成兩成,分分鐘銀行個壓力測試都過唔到啦點可能一個人個名
新界樓上車都挨住400萬,兩成都八十萬(仲未計厘印律師同佣金裝修),如果400萬或以上,一定要做三成首期,除了父母比五成首期/full pay,或者供款人供款能力入息比例唔高過四成先做到按揭架…九龍閒閒地都500萬以上…
唔係你想唔想加另一半名既問題咁簡單囉~

大宅

未結婚就唔洗諗啦,買樓人生大事…
結左婚我唔會諗咩如果離婚分樓呢d假設性問題…我情況父母出首期三成有多,我同c6聯名,c6負責供樓,我負責雜費…其實有首期既話點會仲同人租樓幫人供,供比自己好過啦…將來有機會小換大。如果成日驚呢樣果樣咁永遠都唔好買樓…

侯爵府

你父母俾首期而你未來老公有份供樓,所以加未來老公個名我覺得都唔係話好唔合理。但係如果我係你就會私底下同父母講唔好加個老公個名,一來反正你老公都無預會加自己個名,二來層樓始終係父母出錢俾首期,係都加他們個名先啦,或者你個名囉,三來以後買樓你老公可以唔使出double stamp duty。最後有啲JM話唔需要咁防自己老公會食咗層樓,咁防人之心不可無,到真的出事上來無謂喊啦。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我62+99+出部份首期,+老公供+部份首期,+老

原帖由 cmw1010 於 15-04-23 發表
我62+99 出部份首期, 老公供+部份首期, 老公比伙食+ 所有expenses
佢地 62+99+ 老公joint tenant
我冇名, b ...
點解你完全唔出首期又唔供款?

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

引用:甘你而加買咗屋未,如果已經買左,仲未加你

原帖由 HLDMaMa 於 15-04-23 發表
甘你而加買咗屋未,如果已經買左,仲未加你男友名,日後加名要當你賣半間屋俾你男友,如果間屋值五佰萬,你 ...
未呀... 我都知好多税務上嘅野牽扯到所以會諗清楚先行動, , 多謝你

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我層樓我比左1成,其他男家攪掂,層樓我同老公名..

大宅

引用:Quote:原帖由 TropyC 於 15-04-23 發表你一

原帖由 mmki 於 15-04-23 發表
Exactly

我層樓冇屋企人幫首期,落咗我同老公名,現在極後悔
後悔咩??

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mmki+於+15-04-23+發表Exactl

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-24 發表
後悔咩??
分開2個名可以用2次9成買樓,免稅又可以分開2次

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 cmw1010 於 15-04-23 發表我6

大宅

引用:Quote:原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-24

原帖由 mmki 於 15-04-24 發表
分開2個名可以用2次9成買樓,免稅又可以分開2次
哦哦. 咁又真係幾dum心

大宅

引用:我層樓我比左1成,其他男家攪掂,層樓我同

原帖由 我愛Corina 於 15-04-24 發表
我層樓我比左1成,其他男家攪掂,層樓我同老公名..
幸福少奶奶

大宅

回覆:娘家/ 男家出首期, 有冇妳/C6名?

其實係黎緊都會同佢結婚?
如係既加名又無所謂...
如果唔係既話結左先加咪得囉&#128514;

男爵府

係我就唔會加,佢每個月供幾多錢先?出去租屋都要錢啦,我寧願寫自己爸爸&自己名

大宅

未結婚,你男朋友無名都供,咁你何必搵嘢黎煩,緊係唔落佢名啦.....
咪當你阿爸阿媽買層樓租比你地住囉,佢嗰份唔係叫供....叫租金。用字問題啫。
第時有錢先聯名買過層。

大宅

引用:未結婚就唔洗諗啦,買樓人生大事…結左婚我

原帖由 lovehugo1314 於 15-04-23 發表
未結婚就唔洗諗啦,買樓人生大事…
結左婚我唔會諗咩如果離婚分樓呢d假設性問題…我情況父母出首期三成有多 ...
咁當然我會註左冊先, 如果我唔信佢, 我連諗都唔會諗結婚, 更加唔會計劃買樓, 不過你講到mortgage問題都啱呀...或者我地可以—齊借.

大宅

引用:我爸媽支助大部份首期 老公少部份層樓我同

原帖由 tszki117 於 15-04-23 發表
我爸媽支助大部份首期 老公少部份
層樓我同老公聯名 老公供樓 水電煤我比
我覺得無問題 錢財身外物 老公係 ...
我媽尋晩都咁同我講, 結婚係—世嘅承諾, 如果未結就講離, 不如唔好諗.

伯爵府

引用:娘家出錢買樓嘅JM, 妳地層樓有冇C6名ga

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-23 發表
娘家出錢買樓嘅JM, 妳地層樓有冇C6名ga??
男家出錢買摟嘅JM, 層樓有冇妳名?...
傻豬,而家一定只流行寫一個人名,留返另一個名做quota 買第2層。

公爵府

我係娘家比首期,無落老公名。如果有錢買第二層就會同佢聯名。我寧願比多少少稅都唔想唔清唔楚。

相反如果男家比首期我就唔會理咁多,儲夠錢就自己買。

公爵府

梗係吾好加男友/老公名咁傻啦, 人既野話吾埋, 分手/離婚你連樓都無一半, 係你名既, 對方都要打官司爭, 未必爭後贏, 而且, 老公如無名可以買第二間, 吾洗俾DSD
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-24 發表

原帖由 Pandorrabbity 於 15-04-24 發表
幸福少奶奶
Im not

首頁

尾頁

跳至