興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由 kam825 於 15-04-30 發表唔使

原帖由 karenball 於 15-04-30 發表
我有咩問題一定會問,好開心呢到d jm個個都好好人!希望貓貓快d食好d,可以健健康康!

...
我想睇貓B相, 可以嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 Ivy.C 的帖子

Hello.

感謝賜教….

1) 基本上一日3(早午晚 : 早午份量略少); 但佢好為食, 尤其見人拆餅食糕點,

即刻貼身跟隨 + 開聲問人攞!!

a)
有人話要放長糧, 讓佢自己去食, 食飽就會自動走開??

b)
有人話千其唔好放長糧, 糧裡面有蛋白質 (忘記左唔肯定), 吸收太多不利的??

2) 有時趁佢自己開心耍樂, 我每次一舉手機, 佢就立即停晒喎可以點??

3) 玩得巔時, 仍然咬我手, 當然假咬, 牙尖很多, 有時都痛, 我用手指彈佢或拍咀咀,

示意不可; 何時收口”??

4) 用抓力度, 長大D會自控嗎 (頑皮罰打時, 往往被抓傷)??

5) 目前為上, 只沖涼3(抱回家前+3個月+6個月), 知道唔駛太密, 但有時成日

抓痕 (有噹噹), 有蝨或寄生蟲嗎??

又煩你了.... sorry.... tks a lot.

大宅

回覆:yokochiu 的帖子

最好就唔好放長糧,好易肥,你可以跟返乾糧嘅每日建議食用份量,再分三餐俾佢就可以,太肥就好麻煩!不過都唔建議全乾糧,最少有一餐濕食,罐頭或鮮食都可以。
貓仲細係會鍾咬人,要話佢,試吓佢咬你嗰陣將你手指放入佢口入啲,試多幾次佢唔舒服就唔咬。
沖涼就唔需要咁密,成日抓可能有蚤有冇同佢滴頸呀?

大宅

你話有噹噹,試吓除咗佢,可能佢唔舒服想抓甩佢

子爵府

hi hi.

有呀…

佢咬我嗰陣, 我將手指硬放入佢口, 先可以制止佢, 佢就唔會咬囉…. C

有噹噹, 但佢唔係特別抓噹噹位, 其他部位都有 (, , ) 囉….

“滴頸” = ??

無幫佢 “滴頸” (人地話我唔帶出街, 叫我唔駛做工夫喎)??

貓怕手機 --- 想拍美圖, 我每次一舉手機, 佢就立即停晒又彈開喎??

用抓力度 --- 長大D會自控嗎 (頑皮罰打時, 往往被抓傷)??

我太愚笨, 麻煩打攪, 望你見諒, 謝謝.

子爵府

貓B相 + 我傷相.....

男爵府

睛靈勳章

嘩!! 傷到好似人地手咁
你有無幫佢剪指甲?

大宅

滴頸是指有一些殺蚤滴劑,滴在兩肩胛中間嘅嗰個位(近頸背位置),家貓唔出街其實可以三個月先滴一次,或者你試吓同佢滴咗先,睇吓有冇好轉(一般寵物用品店有得賣)
怕手機呢個我就唔識答你,因為我隻貓通常都任我影
睇到你嘅傷痕真係好傷吓,通常貓貓覺得自己受到威脅時就會出抓,會唔會你太錫佢肉緊得滯,佢唔鍾意呢。我隻貓都唔可夾硬嚟。同埋抓到咁傷,一定要消毒傷口

大宅

仲有你要幫佢剪指甲呀

子爵府

hi.

滴頸 --- 明白.

嘩... 你隻貓通常都任影 = 勁乖 + 堅叻 !

最傷多痕 = 今次沖涼;

另外2張 = 如你話齋, 攬抱錫佢, 肉緊得滯;

有幫佢剪指甲, 通常每星期都檢查, 長左就剪;

啊.... 抓到咁傷, 無做消毒傷口, 只係搽 "蘆薈膏" 咋... 感謝提點.

首頁

尾頁

跳至