自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

男爵府

我係80後, 我諗我爸媽都冇咁諗, 佢地成日都話自己搞得掂,叫我為下自己打算好過

珍珠宮

引用:我媽唔會,那年代,結婚就跟住生仔,唔會諗

原帖由 hanbb 於 15-05-18 發表
我媽唔會,那年代,結婚就跟住生仔,唔會諗咁多。

但我媽從小教我,出來做野就要俾家用。
我媽都係咁, 以前 d couple 係極少刻意唔生。 防老應該唔係,而家我媽都係象徵式收下我家用,因為佢覺得一定要有,係責任問題

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:nsychristy 的帖子

都係!細時窮到燶乜都冇!家下父母成日講老來從子乜都依賴我哋都有點吃力!我媽仲成日要我哋生多幾個!話佢要兒孫滿堂!都唔唸下家下咩年代!好難好似以前咁三姐妹瞓同一張床啦

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

子爵府

一定係....追仔
我父母從來都冇否認過

由細到大....我阿爸成日將家用排係口邊
洗腦咁洗

唔係唔俾
講得多,我唔LIKE
我似係生出黎係當搖錢樹
要上貢

bik1229    發表於 15-5-18 20:46

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:你家父母生你係因為想養兒防老嗎???

我媽唔係,佢係單純覺得結婚就生仔啦,佢一直抱住生到兩個就收工。佢無諗過養兒防老,因為佢無諗過老左點算

珍珠宮

回覆:你家父母生你係因為想養兒防老嗎

唔知,無問,唔生都生左,養左甘多年啦

大宅

我媽果個年代 佢生2個女 個個叫佢博多件 話女蝕本 第時唔養你果點 但我老豆呀媽都拒絕 都從來唔當我地係用來防老既思想

不過我出來做野 就已比足家用 得閒帶佢去旅行
講真 生仔既話 新抱好難同你去旅行 想反自己既女 同女婿會易話為好多

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我啊媽係咁諗...同埋想追仔,先生生生

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 miemiemie 的帖子

唔係, 因為我父母好勤工做野, 近年先退休~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

公爵府

SHANSHAN5200392 發表於 15-5-18 16:26
我媽果個年代 佢生2個女 個個叫佢博多件 話女蝕本 第時唔養你果點 但我老豆呀媽都拒絕 都從來唔當我地係用 ...
好憎D女人開口埋口話生女係蝕本貨,即話埋自已,

水晶宮

老實說,是。

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

BK Milk勳章

回覆:你家父母生你係因為想養兒防老嗎

唔覺!不過我媽生完我改嫁,我媽唔係咁鐘意我(自問我盡做女的責任)

男爵府

相信佢地無諗過,可能只是副產品

子爵府

我父母唔係咁諗, 比錢佢話我自己夠使先

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

我父母係追仔, 因為我爸係潮州人, 我有2個姐姐, 1個弟弟

我c6嗰邊就係當佢提款機咁, 我覺得睇錢大個天, 我有時都睇唔過眼, 但我c6又覺得無乜嘢, 總之無影響我就得, 我唔會出聲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 黃家小新抱 於 15-05-18 發表

原帖由 超級特務 於 15-05-18 發表
我媽有3個仔得我1個女,都係仔不嫌多,女1個已經多
到佢老d就知邊樣多才好

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

No

侯爵府

我地呢啲老餅(50+),父母輩個個都係咁想法,同埋大多數都心想事成!

反而早我地少少果輩(50後),尤其是做大家姐/大哥果啲仲慘,好多都要細細個出去做嘢幫手養家,一直到而家60零歲退咗休,就要成日出入醫院/療養院/老人院去照顧八、九十歲的父母。仲要拎份退休金或按樓幫啲80後子女俾供樓首期。

珍珠宮

引用:Quote:SHANSHAN5200392 發表於 15-5-18 16:

原帖由 miemiemie 於 15-05-18 發表
好憎D女人開口埋口話生女係蝕本貨,即話埋自已,
佢地認為嫁左就唔係叫蝕本,只係想母憑子貴 ...

生咁多個女,夫家無野講咩 ...
生多幾個仔,無錢分行出街都有面 ...

老一輩 ....

首頁
12345...10

尾頁

跳至