家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

chelseywong 發表於 15-8-2 12:30
我知道係長線。但我計過,俾果d保險老既費用仲長線!!! 有1/3既供款都係俾左費用,想問有幾大可能我既基金長 ...
我份基金08年開,AIX30年計劃,頭3年有放錢,之後一直都無放錢,約兩年到轉一次fund,依有係有10%回報左右啦,我覺得唔錯喎,話曬無供錢咁耐都有回報,收費你買股票買債劵買樓投資都要比架啦,重點係睇回報o者!

複式洋房

Freemens 發表於 15-8-2 18:11
要提提大家買左基金既朋友,唔好以為停供等夠期攞返啲錢只係蝕手續費。
其實你停供既時間係唔會計算在你既 ...
Surrender charge 係唔會因為你供左幾年定無供幾年而收,而係份單有個初始供款期,如果你係份單未完就要攞埋初始供款期嗰筆錢先apply surrender charge

複式洋房

kobe24 發表於 15-8-2 18:47
我唔入黎駁你都唔係人,你係度妖言惑眾話股神巴菲特,你用101同佢比?你侮辱左股神呀你。

1. 長線投資---- ...
每個人都有唔同意見架啦,咩妖言惑眾呀? 都痴痴地線,我唔入黎駁你夠唔得咯! 咁你講到買股又平又好,咁點解咁多人買股又蝕錢呀? 買股票就實賺買101就實蝕? 我自己係08年都買左份101,30年,又唔見我蝕? 買101個時唔通唔知係6%收費?要買完過後先知呀? 所有野買之前了解清楚問清楚,而唔係買完先至去了解囉。
1. 樣樣投資都可以長線投資,但101個年期你唔係又係買完先知呀?唔想比人lock錢就唔好買啦
2. 唔理係唔係101都好,基金入面都有基金經理去打理,佢見有價值既股票就買入持倉,一樣講yeiel pe roa啦
3. 無人唔比你買etf,或者港股美股咩股都開戶投資黎分散投資架喎

總之,侮辱股神定講野唔啱聽就見仁見智!

洋房

回覆 Littlelucyduck 的帖子

你究竟明唔明人地講咩呀?我係話打算唔供放喺度以為到期我以全身而退嗰啲人要小心。
因為供款年期並唔計算停左無供既時間。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木子.車車 發表於 15-8-1 14:28
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之 ...
我想問如果現金退保價值截至上個月個個數,係唔係我就可以拎番佢講個個數唔洗再扣其他錢???
記得初時買話供10年之後可以唔供,25年後就可以拎番過百萬,其實我仲有一年就夠10年,但係咁多年連平數個機會都冇,依家仲-15XXX,咁第11年-25年係唔係都要扣管理費???
唔好意思問多左

男爵府

引用:Quote:kobe24+發表於+15-8-2+18:47+我唔入

原帖由 Littlelucyduck 於 15-08-04 發表
每個人都有唔同意見架啦,咩妖言惑眾呀? 都痴痴地線,我唔入黎駁你夠唔得咯! 咁你講到買股又平又好,咁點 ...
Um. 唔好太激動,都係討論下。
其實條件就應該好多人都買前知道既,但人會變。講真5年一個人都可以變好多,更何況25年。我以前都無考慮咁多,供就供啦for退休,但做野耐左後人大左就會balance到pros and cons...但發現當你想改變投資計劃時,已經唔可能改變當初計劃,仲要俾錢罰surrender charge etcetc, 但保值一路跌,走又走唔到,唔走又唔係咁。所以,真係唔好買長期lock up既投資,因為人既思想會變,financial flexibility同liquidity先係我地應該要pay既premium!

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-2+12:30+我

原帖由 Littlelucyduck 於 15-08-04 發表
我份基金08年開,AIX30年計劃,頭3年有放錢,之後一直都無放錢,約兩年到轉一次fund,依有係有10%回報左右 ...
我會跟你做法,唔再供錢,withdraw番錢出黎。initial account 繼續滾,如果太差會cut, 攞番少少surrender charge

男爵府

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-8-1+14:28+我張

原帖由 fanny3315 於 15-08-05 發表
我想問如果現金退保價值截至上個月個個數,係唔係我就可以拎番佢講個個數唔洗再扣其他錢???
記得初時買話供1 ...
只可以攞lock up period之後既錢。如要攞initial account就要cut錢,要俾surrender charge

瑪瑙宮

chelseywong 發表於 15-8-6 11:54
只可以攞lock up period之後既錢。如要攞initial account就要cut錢,要俾surrender charge

...
我尋日打去問左,佢話係可以拎番現金退保個個數,但係今個月又跌左幾千
打幾次先肯SEND份退保申請表俾我,但係我又唔係好識填唔知你可唔可以教下我

想問我係保單持有人咁受保人個度係唔係都係填我個名??
仲有收支票同直接入銀行邊樣好D???
最後個聲名及授權要簽名,有4格.....見證人簽名,保單持有人簽名,受保人簽名(如非保單持有人),受讓人/不可撤換受益人簽名......??

洋房

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-8-1+14:28+我張

原帖由 fanny3315 於 15-08-05 發表
記得初時買話供1 ...
咁我真係唔知喎!我見我cut單 退票個數同保單上退保價值個數好接近,我估係囉!
不過唔知係咪個個plan都係咁計呢!你不如打去客戶服務到問下!

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-6+11:54+只

原帖由 fanny3315 於 15-08-06 發表
我尋日打去問左,佢話係可以拎番現金退保個個數,但係今個月又跌左幾千
打幾次先肯SEND份退保申請表 ...
你可唔可以問番agent? 或直接打去保險公司教你填最穩陣

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanny3315+於+15-08-05+發表

原帖由 木子.車車 於 15-08-07 發表
咁我真係唔知喎!我見我cut單 退票個數同保單上退保價值個數好接近,我估係囉!
不過唔知係咪個個plan都係 ...
我決定cut, 但宜家係咁跌,定我等佢升番少少先落錢出黎?

瑪瑙宮

chelseywong 發表於 15-8-7 11:49
你可唔可以問番agent? 或直接打去保險公司教你填最穩陣
我打左去,寄埋...
之後俾我搵番上季個D紙,原來上季係蝕3千,但係我CUT個時已經跌到蝕2萬

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-7+11:49+你

原帖由 fanny3315 於 15-08-07 發表
我打左去,寄埋...
之後俾我搵番上季個D紙,原來上季係蝕3千,但係我CUT個時已經跌到蝕2萬

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-7+11:49+你

我打左去,寄埋...
我問左,如果我宜家攞錢,會攞番15k, 供左17k...但lockup就供左24k, 宜家30k, 但每年6%fee,如果宜家cut, 得20%攞得番

洋房

引用:Quote:原帖由+木子.車車+於+15-08-07+發表

原帖由 chelseywong 於 15-08-07 發表
我決定cut, 但宜家係咁跌,定我等佢升番少少先落錢出黎?
我都經歷過,諗住等升返先cut, 結果等左2年,退保價值越來越少😭,所以最後決定唔再等,cut左拎返少少錢交保險費好過
我買普通儲蓄plan都有少少賺,以後都唔會買基金!

瑪瑙宮

chelseywong 發表於 15-8-7 14:03
我問左,如果我宜家攞錢,會攞番15k, 供左17k...但lockup就供左24k, 宜家30k, 但每年6%fee,如果宜家cut, 得 ...

即係LOCKUP有賺???
其實佢叫我拎一部份就唔洗扣費既,但係咁樣咪又係冇意思,所以就成份退晒

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-7+14:03+我

即係LOCKUP有賺???
其實佢叫我拎一部份就唔洗扣費既,但係咁樣咪又係冇意思,所以就成份退晒:think ...
係呀,其實lockup果份25年後先攞得番!
有賺係宜家,但係攞唔番架,點都輸。問題係宜家輸就輸8成,將來輸會少d, 但d錢就lockup住....

瑪瑙宮

chelseywong 發表於 15-8-7 14:41
係呀,其實lockup果份25年後先攞得番!
有賺係宜家,但係攞唔番架,點都輸。問題係宜家輸就輸8成,將來輸會 ...
咁真係兩睇喎如果唔等洗既話由佢啦過幾年睇定D先再算

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-7+14:41+係

咁真係兩睇喎如果唔等洗既話由佢啦過幾年睇定D先再算
...
但如停供我驚幾年後攞唔番宜家既錢。

首頁

尾頁

跳至