單親天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:感覺上 A 仔嘅成因係某個程度上遺傳機會都

原帖由 deardad 於 15-08-31 發表
感覺上 A 仔嘅成因係某個程度上遺傳機會都幾大,唔係話父母(多數係老豆,少數係阿媽)一定係 A,但有機會 ...
我個仔係少數遺傳自阿媽,即係我。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 15-8-31 16:36
我個仔係少數遺傳自阿媽,即係我。

妳覺得妳邊方面似 A?

大宅

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-8-31 16:17 我

ASD 我覺得唔係可以驗基因或者血液可以檢測到出來嘅一個『病』,因為有啲 A 仔語言能力差,有啲 A 仔勁多嘢 ...
我ex AA地,佢又做到廠經理

大宅

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-8-31 16:17 我

ASD 我覺得唔係可以驗基因或者血液可以檢測到出來嘅一個『病』,因為有啲 A 仔語言能力差,有啲 A 仔勁多嘢 ...
而我ex個爸比個佢仔A得重小小(我覺得)

大宅

cathy1688 發表於 15-8-31 16:51
我ex AA地,佢又做到廠經理

其實好多AA 哋嘅人機緣際遇下真係做到高層,但佢哋確係 AA 哋。我自己都識幾個咁嘅人。佢哋唔太識社交,或者話佢哋好怕社交,但係迫住要做,其實同人對答嗰啲你會 sense 都好奇怪嘅感覺。但因為佢哋有間公司老闆需要嘅某啲特質,有人保住,所以可以留喺間公司,但員工下屬會 sense 得到佢有某啲問題。

而且呢啲人通常好難轉工,因為容易穿煲露底,難撈落去。

不過 AA 哋同 A 仔最大唔同係佢哋可以隱藏係社會入面唔會被人發覺。A 仔就屬於明顯睇到,所以先被規劃為自閉症 (ASD)。

近年點解自閉症書目不斷增長其實都同以前呢啲隱藏喺生活中嘅 AA 哋人依家係小時候都被定性為 A 仔,當然佢哋屬於高功能/高認知嗰群,可能會去得返主流日後可以繼續正常社群嘅生活。以前呢類人因為雖然溝通能力或者某啲性格比較同人難相處,但唔會當係一種『病』。。

侯爵府

我無咩興趣深入去研究自閉症!我只知我最錫最深愛的人連昭顧自己能力都無!要逐步去教他糸艱巨及漫長的任務!
亦吾太見得高能力的自閉症有幾好,呢十年我見到吾小個案!
就算高能力如果無父母的照顾及悉心教導,被行为情緒影响生活和社交極度常見!

侯爵府

引用:Quote:cathy1688 發表於 15-8-31 16:51 我e

我吾太喜歡放大去研究特殊小朋友!沒有必要
因为我身为特殊小朋友的父母受盡吾小白眼!特别系無知的人成日話自閉兒童出天才……真糸o晒咀!
我覺得小朋友同白紙一樣,你畫幾筆他就有幾多色彩!

水晶宮

引用:Quote:chowqv 發表於 15-8-31 16:36 我個仔

妳覺得妳邊方面似 A?
唔係我覺得,係醫生評估我都係。but I dont care this。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

babytszkin 發表於 15-8-31 20:56
我吾太喜歡放大去研究特殊小朋友!沒有必要
因为我身为特殊小朋友的父母受盡吾小白眼!特别系無知的人成日 ...
同意你所講,香港人對自閉症嘅認識真係太少。一聽到自閉症,啲無知嘅人第一個反應就話睇下佢有乜嘢特長,話唔定係天才。佢哋想像唔到湊一個 A 仔嘅身心消耗等於湊十個正常細路。。
美國而家 50 人之中有一個被斷定為一定程度上嘅自閉症,佢哋普遍會比較認識呢樣嘢

教育方面,我覺得香港嘅幼兒同小童甚至中學階段嘅自閉症支援服務其實都算唔錯,成人就有小小要食自己嘅狀態,今日蘋果頭條都係各家長日後唔想見到發生係自己仔女身上嘅事。。。

洋房

大家好,我有個十歲低功能和過度活躍既自閉症囝囝,近來既挑戰係出街帶他上厠所,不是處處有殘厠或給人用上一句鐘,嘗試給他自己去厠所(囝大了不能到女廁了),每次都怕他亂叫亂跳或唔肯出來,好彩暫時ok但心理壓力很大呢……:-(

侯爵府

引用:大家好,我有個十歲低功能和過度活躍既自閉

原帖由 ykytcy 於 15-09-03 發表
大家好,我有個十歲低功能和過度活躍既自閉症囝囝,近來既挑戰係出街帶他上厠所,不是處處有殘厠或給人用上 ...
比多D信心他同自己!其实他地糸特殊學校都糸自己去尿尿架……所以吾好太惊!
我少爺都糸中度智障自閉十過度活躍!风雨同路,放心有我陪你一齊加油

洋房

回覆 babytszkin 的帖子

謝謝你!共勉之!

男爵府

我不太知小朋友是否 有二個醫生講 hyper,其中一個話系高功能自閉
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

水晶宮

引用:我不太知小朋友是否 有二個醫生講 hyper,

原帖由 smile_e 於 15-09-14 發表
我不太知小朋友是否 有二個醫生講 hyper,其中一個話系高功能自閉
自閉症就自閉症,我都唔明點解要分高功能,低功能…家下當佢地電飯煲?

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

chowqv 發表於 15-9-14 18:05
自閉症就自閉症,我都唔明點解要分高功能,低功能…家下當佢地電飯煲?

...
問題我仔好正常 說話同同齡女仔一樣多及快。為甚麼說自閉?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

男爵府

chowqv 發表於 15-9-14 18:05

...
好早已會說話。表達好清楚沒全無Bb話 如這是自閉 好多說話慢的是不正常嗎?

水晶宮

引用:Quote:chowqv 發表於 15-9-14 18:05 自閉症

原帖由 smile_e 於 15-09-14 發表
好早已會說話。表達好清楚沒全無Bb話 如這是自閉 好多說話慢的是不正常嗎? ...
咁樣講啦,自閉症既人,思想係另一套。做個比喻,A 人係用Mac 機,普天下既人係window。需知道 2套system 係不能共容;所以抽出黎睇,大家都無錯,係各有優點,各有缺失。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:Quote:原帖由 cathy1688 於 15-08-07 發表

原帖由 babytszkin 於 15-08-07 發表
Hi,我boss我呢排湊到就黎累死!
不过趁暑假教他多D野,累都累得甘願!
我boss,都系自閉,仲有過度活躍十智 ...
你好叻呀! 我都係一樣,孩子最重要,,希望盡力湊到長大,有獨立能力生活,我就功德圓滿了!

其實小朋友自閉,過度活躍,什麼問題都好, 一定係難湊架啦,最重要係要自己放開,唔好同人比較,更加唔好受人閒言閒語影響,揾同路人支持系最好,參加非牟利機構一些班呻下聽下又好d啦!

小朋友見到佢開心,你都開心, 凡事盡力,將來就交托俾神吧~!

Don't worry, be happy to yourself and your family!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 babytszkin 於 15-08-07 發表

原帖由 Bigpig_2007 於 15-09-15 發表
你好叻呀! 我都係一樣,孩子最重要,,希望盡力湊到長大,有獨立能力生活,我就功德圓滿了!

其實小朋友 ...
多謝你丫!
其实條路都幾辛苦!不过既然己成事實!
努力做到最好,今生無悔就够!
將來就正如你所說,一切交比神啦!
大家一齊繼續努力啦

大宅

甚麼是高智能自閉症? 我囝都係亞氏保加!
flor

首頁

尾頁

跳至