婆媳關係

跳至

首頁
12345...31

尾頁

公爵府

kit999 發表於 15-9-17 23:31
我照擺。
我62雖然成日都唔出聲。
但佢對我算唔差。
至少從不會無啦啦找我麻煩。
珍惜有一個新抱對佢好先。

62有一位好心抱真的好幸福呀62是個懂得惜福之人.希望佢長命健康.快樂

大宅

陪月勳章

回覆:一條刺的開始

樓主既完美反擊,真係好正!我要多多學習,等自己唔使受氣!

大宅

繼續制裁六

99屋企一直新年都係做初二的
因為99想遷就自己嫁左既囡
如果做年初一,就變左有幾個姑奶番唔到黎
所以一直都係做初二的。

99家做初二,其實好fit我呀
我娘家由細到大都係年初一的。
大年初一我們甘多戶人會總動員返哂我麻家
玩足一日,魚蝦蟹。打麻雀。飲飲食食。

但自從坐月事件開始後
這年年初二,我沒有例牌出現。
但呢一點我又唔會做到甘串。
年初二唔出現,當然唔會再upload自己出現在娘家既相啦。
我亦唔會要我老公難做,年初2我唔會話返娘家。但也唔會返奶奶家

我同老公講,我買左去澳門新酒店既團購。
亦安排左兩個小朋友婆婆湊
我老公好開心可以放低兩個入賭場細細地玩下,兩公婆sweet下

我係年初一既夜晚先通知我較為有交情的姑奶。
我姑奶o左咀。佢話年初二唔返去會唔會唔好呀。

我話無計呀,我話老公訂架。
佢想話去新酒店細細地玩下好耐架喇。
老公可能初4開工,如果唔去可能無得去。
(其實老公多數初九先開市)
重點我係話:況且又約左婆婆湊兩個細了。
(我99一直好介意,自己無得湊,就算連耐唔耐客串下都無,但點解連客串下我都唔比,可以刨舊文。衛生意識太差)

姑奶話:甘一係我幫你湊兩個,帶返99家過年啦。我話唔洗啦。巳約左婆婆。
我姑奶話,你4口返唔到去99到,兩個細返到都好丫。意思係指有兩個細可以令奶奶下一下火。

我再直接話,都巳經約左婆婆了。
姑奶放棄ko左。
但我明顯聽得出姑奶聲都震埋
佢可能巳經知聽日又要面對。黑足一日一夜面既99。又有可能成為炮灰。

我收線前再提醒姑奶,記得提下99,
我地唔返wo。唔好落我地米。
我驚佢又話你無講,我聽朝會打多次電話
比佢

朝早出發前打比99。
唔知當時姑奶通知左99未。
但係我一喂,奶奶,早晨,新年快樂。
99話:xx 同 xx 快高長大(我仔囡)
我話多謝。
我地今日返唔到黎呀。
Xx買左船飛去macau呀。
我地半個鐘後就上船喇,聽日先返。
99聲都變埋甘問:甘佢兩個呢?(我仔囡)
我話係婆婆到。
佢卜一聲就左我線。

其實如果無坐月事件發生既話。
我兩公婆就算真係年初2唔返去。
我係會比我姑奶帶我對仔囡返去。
最多唔比過夜,叫姑奶帶走回家。
但發生坐月事件後唔洗諗啦。

結果不出我所料,全家人成為炮灰。
其實真係唔化架,發生甘多事仲係甘鐘意搵人出氣

我未試過有1年既年初2係no show.
特登no show既感覺好爽。
係macau輸左2千蚊。
但我輸得勁開心。

去macau既相我名正言順upload上fb。
我唔返黎,唔係返左娘家呀。
我同你個仔拍拖2人世界咋。

我地去到酒店,wifi睇下婆婆sd黎仔囡d相。
同時收到姑奶what app,99大發雷霆。
我心諗,都唔係新聞啦。
我唔會嬲。慢慢發到夠。
你就算cut完我線
我明晚回程時,仍然會打比99
同99講聲,我地安全番到hk喇

大宅

樓主,好正大快人心

大宅

繼續制裁七

我99每年既年初5,例牌去新界圍村一個親戚到拜年。個親戚,屋企門口有魚缸,有田種菜。

位置一定比較入,如果佢自己去要轉西鐵又轉小巴。我地年年都一定係車佢去。
我99係一個只要離開自己條村就會話遠。
講一千句埋怨說話既人。
但佢每年都會好神心,去呢個親戚到拜年。
原因係因為有得賭。
團村新年乜都有得賭。
牌九,啤牌,麻雀,魚蝦蟹。乜都有。
仲要新年圍埋好多人一齊賭。
開正佢個飯。

對上既兩年新年
我當時仲好順得佢意。
當年照舊知道會車佢去一齊拜年。
早一晚打去問99,聽朝十點車你晏唔晏?
(因知佢麻煩,早又話早,晏就話晏。
有得賭又唔晏得。自己去又噪,車佢又話油錢貴。)
緊係打個電話問下穩陣。
佢話十點鐘好。

10點準時去到佢屋企樓下停車位。等佢。
我一秒都唔敢遲。相反我老公仲問我洗唔洗甘緊張呀。(因我一直吹佢快d出門口)

結果10點九去到親戚屋企。
99乜都無理,亦唔得閒黑面。賭賭賭同賭。
我地2公婆要睇住對個囡,因驚佢地跌落魚池。又同個囡試下玩收割。我地都無人得閒留意99既戰績。

完場,回家。在車上99一句野都無講過。
當年既我仍會心驚膽跳。
佢唔出聲,我都唔出聲啦。
我地只係估佢輸左錢。

返到99家,佢照煮飯。
但黑面黑到係令人難受。
我唔想講野,但無得唔講。
硬住頭皮就入廚房問佢,上次有兩塊片放左邊到?因我擺定左一兩塊係到,所以出街時無帶太多。我99黑面黑到,一句說話都唔答我。
含住支煙。繼續煮。
我明知佢特登扮聽唔到。
我唔敢再問
我老公都唔肯去問。最後搵正好耐自己搵到。

陸續食完飯,散bang。
我地通常車埋姑奶返屋企。
姑奶善意提示,
叫我地下年再車奶奶去呢位親戚屋企拜年既時候,記得唔好甘晏。佢話99唔鐘意人甘晏。
姑奶講得好好聽,佢話奶奶廢事一去到人地屋企就食飯時間,完全無幫過手開飯甘。

我冷笑,但心諗:擺明係因為覺得我地令佢遲左賭錢啦,係唔係真係賭遲一陣會死?

我同姑奶講,我昨日打過電話比99。
親口問過佢,10點晏唔晏,佢話好架。
姑奶話:唉,老人家既野,係甘架喇,下次醒水喇。
我當時心諗,又要我玩猜猜邊句真既遊戲

但當時真係有點勞氣。
姑奶落車後,我同老公呻。
其實,我地10點去到接99。
我地巳經係7點要起身。
小朋友要裝身,食早餐。
我地自己要梳洗。
再去攞車,開車過奶奶家。
小朋友一上一落又慢。
我地巳經7點起身,仲想點?
長假期無論大人小朋友好多都會夜左訓,
又晏左起身架啦。
我都不顧一切去叫醒個小朋友服侍你呀媽,
都仲要比人黑足一日面。
如果佢想8點就去賭既話,我地咪要5點起身?
賭遲一陣係咪真係甘緊要呀?

我老公都一定係講,唔洗理佢啦。
咪由佢唔好講野囉。
就算下年再車,最早都只能這個時間。

個時既我呻完2句就算。

到我反擊的那個新年,
我唔會做到甘出面,車就一定照話車。
但我早一晚打比99,我聽日12點半黎車你有無問題?
99擺明靜止左一陣,晏左d
問我地10點得唔得

我話唔得呀。
聽朝xx(老公)有個客話去公司一早拜年。
(我講大話)
但一聽到牽涉客人,即係錢。
佢無野好講。

我話我最早最早要12點半呀。
佢話問下佢第2個仔車唔車佢。
結果係唔車。佢另外個仔當晚巳經返左大6。
佢打番後話邊個邊個唔得。
我話甘一係我叫老公推左個客。
(我知我99一定會話甘又唔好)
99話唔好。
總知我最後整固佢。我11點半先去到接佢。

我唔知佢唔敢再黑面丫。
定係因為當日有錢贏所以無黑面。
我唔知佢賽果係點。問都無興趣問。
但總知當天佢無再攪攪陣。
仲好正常,成日講好說話。

或者個一刻佢應該feel到要珍惜同知足掛。
差d連賭都無得黎賭。

大宅

制裁系列超正

大宅

大宅

繼續制裁之緩一緩

我地搬左新屋。
我亦預料到99一定會話黎食飯。望一望。
呢一餐飯,我係絕對唔會拒絕既。
首先我覺得,呀媽黎自己個仔屋企。
大家都沒有拒絕既理由。

其二,係我知99係唔會成日黎既。
基本上可以話係一次起,兩次就止。
我99係,只要離開自己條屋村就會叫哂救命,又話遠,又話搭車麻煩,一係就話油錢貴。那麼一次半次,就算想與唔想都係要硬著頭皮做架啦。

其三,我自己認為有時就算制裁99,都要緩一緩既,唔需要一下子去得太急進。
好似tum小朋友比d甜頭。
這是為左個老公
其實我都唔知我反擊左甘耐,老公其實feel唔feel到我係特登整蠱我99。
但我好清楚一點,係我做得不太過份之餘。
無做得太絕之餘,我無同99硬碰過。
我無同99噪過。無頂過99咀。
所以或者我老公都無咩好講掛。
況且我之前一直點對佢屋企人,佢睇到的。
但我唔理佢其實知唔知我特登整蠱佢媽都好。
我都會比番d甜頭佢

99加群腳仲有幾個要黎我新屋食飯。
雖然我一聽到群腳加99,這個組合就頭暈。
但係我花左好多心思去諗煮咩餸。
係我99心中,佢成日覺得我係唔會識煮飯。
無可否認,未有小朋友之前係。
但自從生左個囡後,由好簡單既小炒學起。
到而家都叫簡簡單單招呼到客人啦。
我的確以前拍拖個時,係連煮公仔麵都要撞手神,未必一定煮得好。
到結婚後,未有小朋友個時。
兩公婆通常都出街食。
但有小朋友後就唔同講法,由煲粥學起。
始終有小朋友後,唔可以餐餐出去食架麻。

對於我99黎講,唔係屋企煮係死罪。
所以佢一直覺得我係公主個種。唔會識煮飯。
而最好笑,佢又唔鐘意人掂佢個廚房。
其實我都唔想掂,好dirty.
但總知我試過見大熱天時,話幫佢煮。
佢唔鐘意。。但佢同群腳仔又會一唱一wo甘表達,無新抱煮過飯比佢食,只有佢煮比新抱食。所以佢兩母子係玩哂

幾年間又唔識學到叫做識識地。
因為搬左新屋,99帶隊黎。
而我就覺得更加唔衰得比佢睇。
我好有心思去做。

我全日忙過不停。
躲係廚房未停過。
最後佢個樣話左比我知,佢估計錯誤,同跌眼鏡。其餘兩個大佬開口讚好食。
姑奶都話ok呀。估唔到wo.
群腳仔,開口明明係讚美,但聽落都係有骨的。估唔到你識煮wo.係唔係外賣黎架 。
我彩都廢事彩佢。

我其實第1次煮甘多人飯。
我娘家大本營從來都唔洗我煮。
大把高手雲集。所以我老公都好鐘意番娘家食飯。朋友人多黎得既話,一係就bbq一係就打邊邊。
今次第1次諗甘多人菜單,煮甘多人飯。
我亦大為緊張,每樣野都做到好認真同細緻。
做一晚巳經整好哂d配料雪起先。
廢事唔夠時間整。
我係廚房躲藏左2日一夜,我老公當然睇到啦。

我唔係特登做戲比老公睇。
我係因為唔衰得,我唔想衰比佢地睇。
亦都係叫比d甜頭老公啦。所以我係真心煮好餐飯的。
等佢就算再次見到我繼續反擊,佢都乖乖甘繼續唔洗理我。同配合我。

幸好效果出黎算係甘。
99無彈三彈4巳經係奇蹟。
我便認為合格。

不過中途有個小插曲
我99問我地點解開左冷氣既?
以前既我一定會講大話:唔係成日開架。你地黎先開咋麻。打發佢便算。
我個日煮到熱屎辣辣,我係廚房關左廚房門,廢事煙到佢地啦。佢走入問點解開左冷氣既問題。。。。一時慶慶地
我直接答佢,係呀,夏天冷氣我地長開架。

我知佢一定個晚返到屋企成晚訓唔著都似。

成晚完結左,老公都大讚我叻。
招呼到甘多人,(平時煮開4人餸)
而老公都覺得竟然99無依依哦哦巳經算我好叻。我覺得我呢個甜頭,比得好成功。

不過群腳先生都係唔會有句好野講架。
明明飲飽食醉,好地地,走前都要講句:
呀媽終於食到一個新抱煮既飯喇。
總知好有骨,好克人憎。

男爵府

我覺得樓主嘅反擊係非常完美。
我一路睇都覺得爽呀!

大宅

裙腳第時老婆應該好慘。

公爵府

kit999 發表於 15-9-18 02:31

成晚完結左,老公都大讚我叻。
招呼到甘多人,(平時煮開4人餸)
好精彩呀睇到我....有D肚餓

大宅

樓主好野,高招

伯爵府

大宅

樓主利害

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好好睇

別墅

我的育兒心得勳章

回覆 kit999 的帖子

咁多人點住呀? 沖涼都有排排啦

大宅

引用:回覆 kit999 的帖子咁多人點住呀

原帖由 CWWC 於 15-09-18 發表
回覆 kit999 的帖子

咁多人點住呀? 沖涼都有排排啦
所以從來諗都唔會諗。
我如果無屋住既話,拉埋c6去娘家都一定唔會係99到住。

別墅

你99舊陣時窮慣左
一直咁生活到宜家都確實係神奇
如果要人同佢一樣咁過生活,都幾強人所難囉

你兩公婆事業有成,有車有樓
佢地係葡萄你地

任性媽媽與固執仔仔

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

引用:你99舊陣時窮慣左一直咁生活到宜家都確實係

原帖由 EVAGOGO 於 15-09-18 發表
你99舊陣時窮慣左
一直咁生活到宜家都確實係神奇
如果要人同佢一樣咁過生活,都幾強人所難囉
無錯。其實同佢一齊生活既人。
我感覺到超慘。
所以佢地好多婆媳糾紛。
但種咩因又得咩果

自己由細到大點慳法。
過哂火位。
D仔都學番佢。要慳。
D仔賴死都唔會搬走。
老婆同呀媽日日互片。
一到長假期,老婆就必帶個細路,
返外家住,住到細路仔返學先返黎。
好明顯頂唔順99。
99因為新抱帶走個孫返外家住。
日噪夜噪,塊面日黑夜黑。
細路仔叫熱,都唔可以開冷氣。
另一個新抱就仲慘,食多碗飯都比人數住
不過就唔係係佢面前講,
99係背後話佢早餐食兩碗大通粉。
晚飯食3碗飯。
我心諗,食碗通粉都比人唱通街,
真係好慘。。。。

有細路個戶,直情家噪屋閉。
叫埋離婚。
99先稍為收斂左小小。
但佢個仔都無諗過搬。
以我所認知,絕對唔會係因為孝順。
因為一早巳伸請左公屋,但未派到。
佢唔係無能力租屋。
但慳慣丫麻。呢到比2千就有得食。有得訓。
差d攪到離婚都唔搬。我都服左佢。
不過唔關我事,8完就算。

首頁
12345...31

尾頁

跳至