跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

如無20分首輪應該不能入教會學校, 但一般家長評語好像都是教會學校好D, 例如肖真, 74區的真光及徐澤林等. 所以真的很難取捨.

原文章由 qbmama 於 08-7-16 11:43 發表
那麼只得15分,難以與有宗教分的競爭

大宅

其實都唔一定既, 響73區都有好幾間都ok既~~

伯爵府

唔好意思, 咁我想問下, 如果我老公在靈愛畢業, 加上是適齡兒童, 咁係唔係即係有20分?? 咁機會又會唔會大D??

水晶宮

畀面勳章

原文章由 fannynsf 於 08-7-15 17:35 發表
靈愛小學真係好難入, 因為得2班..

靈愛小學難入ge原因主要係得兩班!講傳统教學同升中派位都唔及光明!唔好以為聖公會牌頭ge一定係好嘢!活潑ge小朋友同輕微學障ge小朋友請考慮清楚!
Only得15分係手ge小朋友無謂交表去D熱門學校la,因學校會優先收兄姊在校就讀果批,跟住係收兄姊已畢業果D,父or母係校友/宗教分果批都收埋,仲點會有位收15分果批呢

[ 本文章最後由 701003 於 08-7-16 22:31 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

原文章由 bobo 於 08-7-16 10:19 發表

基本上年年官小都有幾多人去鄉中, 趙中架啦, 我覺得係機制問題, 唔係完全因為被收果批學生成績係最好, 只因官小同呢兩間有聯系遮, 就因為呢個機制, 先可以令到官小考全級 20幾果 d 都有機會入鄉中, 但講真, 以咁成 ...

元小ge優勢唔只係聯系中學,仲有官校資源足,教師達標率高(唔達標好難留低),鼓勵特殊教育(資優/學障)師資培訓,亦唔使樣樣嘢都要家長夾錢!大家不防去心儀小學ge website睇下學位教師、雙語達標等等ge資料,可知該校係與時俱進,定係局步自封,停留係歷史同口碑中自得其樂!

民房

點解無人提商會ge !唔好咩!

大宅

商會依家好似冇以前咁好, 我既心水係鐘聲, 你地有冇媽咪有呢間學校既資料呀?

大宅

好媽媽勳章

我都想知呢間學校資料.
鐘聲教學是否普通話加英文?
派中學情況派得好唔好呢?

原文章由 哈哈笑 於 08-7-17 10:26 發表
商會依家好似冇以前咁好, 我既心水係鐘聲, 你地有冇媽咪有呢間學校既資料呀?

大宅

原文章由 winnie1011 於 08-7-17 10:52 發表
我都想知呢間學校資料.
鐘聲教學是否普通話加英文?
派中學情況派得好唔好呢?

你可以上呢個網睇下, 但係我都重想聽下人地既意見~~
www.chungsing.edu.hk

但係我都重想聽下人地既意見~~

大宅

回覆 #47 哈哈笑 的文章

鐘聲係74區的,不是73區的

公爵府

好媽媽勳章

請問住址如果劃分73區及74區呢?

大宅

回覆 #51 chloemummum 的文章

http://www.findaway.hk/primary/schools/district/yuen-long/

大宅

回覆 #52 qbmama 的文章

校網73 元朗西(元朗主渠以西.教育路東段以南.大棠路以西).橫洲.鳳池村.禮修村.馬田村.深涌.龍田村.山下村.朗屏村.水蕉新村.紅棗田村.白沙村.大棠村.楊家村.木橋頭村.黃泥墩.水邊圍村.柏麗豪園.藝典居.御豪山莊
校網74 元朗東(元朗主渠以東.教育路東段以北.大棠路以東).元朗村.大旗嶺.崇正新村.坳頭.山背.東成里.鈞樂新村.上下攸田.田寮村.港頭村.水蕉老圍.瓦搖頭.塘頭埔村.南坑.南坑排.楊屋村.石塘村.新元朗中心.朗晴居.鳳庭苑

公爵府

好媽媽勳章

thx

原文章由 qbmama 於 08-7-17 11:39 發表
http://www.findaway.hk/primary/schools/district/yuen-long/

公爵府

好媽媽勳章

我住係教育路, 主渠則, o甘係元朗東or西

原文章由 qbmama 於 08-7-17 11:41 發表
校網73 元朗西(元朗主渠以西.教育路東段以南.大棠路以西).橫洲.鳳池村.禮修村.馬田村.深涌.龍田村.山下村.朗屏村.水蕉新村.紅棗田村.白沙村.大棠村.楊家村.木橋頭村.黃泥墩.水邊圍村.柏麗豪園.藝典居.御豪山莊
校網74 元朗東(元朗主渠以 ...

大宅

回覆 #53 qbmama 的文章

有關小一入學統籌辦法的查詢,家長可使用教統局的24小時自動電話查詢服務(電話:2891 0088),聽取有關資料。家長如有個別問題,亦可於辦公時間內,以及六月二日及三日上午九時至下午四時三十分,致電教統局學位分配組查詢,電話為:2832 7610(港島)、2832 7620(九龍)、2832 7635(新界西及離島)、2832 7659(新界東及荃灣)及2832 7700/2832 7740(一般查詢)。

大宅

回覆 #54 chloemummum 的文章

我估你有機會是74區,因真光小學屬74區的

大宅

原文章由 qbmama 於 08-7-17 11:20 發表
鐘聲係74區的,不是73區的

我都知佢係74區, 但係我想己自幫佢報, 睇下學校收唔收佢, 如果收就搭校車囉~~

大宅

回覆 #58 哈哈笑 的文章

哦...明白...但聽聞幾多人想報這間的

公爵府

好媽媽勳章

謝謝

原文章由 qbmama 於 08-7-17 11:59 發表
我估你有機會是74區,因真光小學屬74區的

首頁
12345...14

尾頁

跳至