夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

yoddo 發表於 15-10-4 11:07
如果係佢自己想讀就話啫,你要求佢就難d 。後來我嫁左我老公,佢話讀得書多都無咩用,我就去讀返個high dip ...

所以我係應該諗下接唔接受到依家既佢⋯?即使佢打算原地踏步,我都不應push佢⋯?
如果我不斷向上(我打算再讀野),但佢原地踏步,假設大家都接受,這種距離對婚姻是否無問題呢?

翡翠宮

回覆:是嫁錯郎嗎⋯?(有啲長)

其實完全兩套價值觀,勉強黎做乜

大宅

cheong_amy 發表於 15-10-4 11:14
所以我係應該諗下接唔接受到依家既佢⋯?即使佢打算原地踏步,我都不應push佢⋯?
如果我不斷向上(我打算 ...
讀書使唔使錢先?我覺得如果你真係想買樓,係應該去諗下點樣儲錢,然後諗下點樣錢搵錢。

讀書係一種洗費。雖然學到老用到老,但今時今日社會最唔缺乏嘅就係想做寫字樓工嘅大學生。如果要突破現時嘅生活,係需要你向外面嘅世界賺錢。

讀書讀極都係打工,等人出糧。有能力應該要想方法儲錢或籌集資金,搵第一桶金。無能力闖就按步就班,先諗下點樣量入為出,點樣節省咁多金錢。
時間唔等人,有仔趁嫩生。
在要買私樓和生兒育女的兩個計劃中,一條供死會,一條生嘅數,仲要計埋你讀書嘅洗費, 錢係有限,能力係得咁多,你覺得你同而家嘅老公可以點樣安排?

如果我係你,已經有公屋住。首先咪掛住讀書,儲錢計畫下睇幾時有首期,子女打算幾時plan,子女開支幾多,扣左子女開支仲有無機會買樓。如果子女係必須,就plan 左生小朋友先,錢可以窮一生去搵去儲,子女就唔一定有得生。

plan b, 如果離左婚,會唔會有機會搵過個,有樓又俾得起錢養仔女嘅男人先。你可以試下,但拍拖好無保證,要博下睇究竟你之後嘅人生,你可以博,但你要放棄你之前所建立嘅家庭。

子爵府

回覆:cheong_amy 的帖子

你系佢老婆,唔係佢老母,依家想望夫成龍?呢d野無得逼架,只會推婚姻去盡頭,結婚之前你唔知呢d情況咩?依家講嫁錯人,你c6夠可以話娶錯老婆喇

男爵府

唔真心欣賞對方的愛不會長久

而家你地所謂那種愛的基礎不牢固,字裡行間顯示你的思想也不是很成熟,所以你說服不了他亦改變不到他。我唔係好同意有好多JM話人係唔可以改變,同埋你建議和鼓勵佢改進就講到你十惡不赦。我同C6都會提點對方,個人喜好來說,如你強逼對方改變那是你不對,但兩公婆有商有量,說出道理所在,提點對方變好和改善,我不覺有何不妥。

以前識一個人,他學歷不高,女朋友是普通大學畢業,女方是努力上進型,男方則思想一塌糊塗,還多次騙家人金錢去吃喝玩樂。女方用了很多時間去改變這個男的,中間也有分開過,但老實說是因為男的過了三十歲,方才發覺自己完全一事無成,長相又沒有很好,女人見他都敬而遠之,這才的起心肝改變,當了個低層員工,由頭學起,叫做起碼同人說話有返多少禮貌,開始在社會走跳才稍稍願意成長。後來男的跟我說女的又願意跟他在一起了,說是打動了她,但當時男的仍然一舊雲,只是比之前好一點點。

我不認識女方,但我想這個女的也倒算不離不棄,不過我始終認為她能選擇更好的生活,男方總是說知恩,但行為上真的沒有太大改變。我跟男的不是很合得來,後來也沒聯絡,但女方好像是頗重視世俗目光的人,很想早點嫁出去,所以仍然選擇這個男的,也嘗試改變他,當初分開大概是女的覺得看不到將來,不過話說回來,我也不知道她現在看得到了沒有

男爵府

引用:Quote:karz 發表於 15-10-4 09:09 其實你咁

原帖由 cheong_amy 於 15-10-04 發表
我唔係覺得讀到大學有幾咁巴閉,而係好認同大學生通街都係⋯!所以更想佢去進修,增值自己⋯
其實我唔明我 ...
任何人,勉強另一個成年人做佢唔願意做既事,都係唔好,都係錯!!!

男爵府

引用:Quote:yoddo 發表於 15-10-4 11:07 如果係

只有你覺得有問題,段婚姻先會有問題…

不過,你咁嫌棄個老公,成日比較,九成會有問題。

其實,你老公都几好丫,有間公屋,愛小朋友,工作又勤力,又唔駛老婆做家務,不如放生佢啦…佢其實几筍。

你就覺得響進修時識過個,一齊進修,向上流…

大宅

MommyPanel勳章

引用:Quote:yoddo 發表於 15-10-4 11:07 如果係

樓主,其實我好明白你。
我十年前同過一個中五程度既人拍左兩年幾拖(我讀完大學),佢無乜正職,就算有都係temp但人緣好,好多人照應佢。同佢一齊的確好多嘢會避忌,怕我講出黎佢又唔明,又怕佢覺得係我嫌棄佢無見識無讀過大學(唔係話讀過大學就有見識,但視野係有唔同的),之後兩個人試過創業(我一畢業已經有人請搵多過佢)但失敗,無錢洗佢都仲去買遊戲機,激到我分手。到今時今日佢係事業上都有發展,有盤見得人既生意。
之後同左而家老公一齊,係大學同學黎的,啱channel但佢都唔係上進果種,同一份工做左十年,人工以%計都係升左好多,但我都係進取型,事業上好搏,十年轉五份工,做大公司包全家醫療,人工以倍數升。早幾年都有叫佢搵下工轉下工(佢份工乜benefit都無,只有雙糧),但佢安於現狀,佢中意留係佢個comfort zone又年年有人工加,咁可以點?其實每個人都有自己想法同人生,你幫佢計劃會令佢開心嗎?
呢一兩年我都已經放棄再提了,一齊放多d時間係個仔度好過啦,我都係普通父母,只望佢合理發展,教到佢䁱飛又點?我細個都無補習無彈琴無學拼音無上面試班架,最後咪又係大學畢業正常發展搵到錢結到婚生到仔買到樓。人越大越覺得經驗勝過學歷。
認真講,放鬆d啦!

p.s.我都不知幾想有公屋住,可以儲好多錢,即刻生多件。與其諗點樣令無變有,不如諗下點樣用現有資源達成家庭願望(買樓生仔)啦!
人生到底需要既係咩呢?

lalalababy34    發表於 15-10-10 12:41

大宅

引用:我同我老公拍拖4年,結婚就快兩年⋯近排經

我同我老公拍拖4年,結婚就快兩年⋯近排經常為小事嘈交,覺得佢無以前咁錫我同就我,愈來愈大男人,明明佢 ...
感覺你好似嫌厭你c6咁,既然覺得唔適合,你又咁想上去上流,咁仲有需要考慮嗎?你都係想有人贊成你,你心裡會好過d啫

子爵府

BK Milk勳章

回覆:cheong_amy 的帖子

我覺得,你要調節番\"係咪大學畢業\"=有前途; 有d人讀完博士都搵唔一份長工, 有d 人,中學未畢業,做野就好好。

每個人能力唔同, 讀書叻唔係代表一定有咩成就。 佢冇興趣, 免強讀完大學都冇作用。 如果你想佢進修,不如搵讓佢有興趣既野去學吧 , 不一定要係學術有關。

你要搵番樣你欣賞佢既野先,例如佢修理好叻, 性格好隨和,肯幫人等。 如果你一d都唔欣賞佢,點樣做人世?

唔通佢有好多錢 (中左六合彩),或讀左大學, 你就會愛佢多d?

至於生養小朋友,我諗你地呢個階段未可以做住。

複式洋房

cheong_amy 發表於 15-10-4 11:14

你應該諗清楚你自己想要咩啦?有距離係你自己定出嚟。。再係咁。。只會越行越遠。。

大宅

sinam 發表於 15-10-4 12:08
樓主,其實我好明白你。
我十年前同過一個中五程度既人拍左兩年幾拖(我讀完大學),佢無乜正職,就算有都係t ...

好認同你講法。住公屋兩萬元起已經很好洗好用。我同老公一個月家庭開支要洗30k+,但只係食住及給老人家洗費(仲要安排一個工人俾老爺洗)養育個女咁大把。我個人洗費都無3k, 老公要出去應約同朋友打交道都用唔過5k 。有時出去應酬,一次飯局要洗一千至三千不等,已經去左我地個人洗費一大部分。我地都係搭巴士地鐵,從來唔敢話養架車,自從個女出世,的士都唔敢搭。

我老公成日話住到公屋同中左六合彩差唔多。而家我地嘅家庭開支大,個女又細又痴身我做左full time mum, 得一個人搵錢俾曬成頭家。

用戶要求終止服務

樓主,

你10 年後都係嫌棄佢唔係大學畢業架啦! 須知道要上大學,除了錢因數外, 還有年齡等因數.

還是放生大家吧!

水晶宮

沒有共同理念,不要生小孩了

男爵府

如果push到你老公一早得左啦, 仲洗上黎呻咩

問題係佢唔想變, 你只可以接受or放棄, 再迫佢只會關係變差~

我又唔覺得樓主有錯, 每個人係唔同階段有唔同要求, 好似後生時就覺得愛情飲水飽; 到成熟左就會對生活有要求, 未必住公屋有飯食就會滿足

最緊要係2公婆可以一條心, 想法一致, 唔係既話單靠愛情唔會維持得好耐, 始終有意見分歧, 愛情就會有完結既一日

男爵府

你開始嫌棄c6了

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:karz 發表於 15-10-4 09:09 其實你咁

我唔係覺得讀到大學有幾咁巴閉,而係好認同大學生通街都係⋯!所以更想佢去進修,增值自己⋯
其實我唔明我 ...
你應該問距有咩想做,從興趣出發

男爵府

我公司好多同事,都係老婆賺錢多過老公1倍,學歷高過老公,生左2個小朋友,好錫老婆生活美滿。一個老婆係護士,另外2個老婆係中學教書,但我呢幾個同事都係文員仔。我都係大學畢業,然後再讀多1個pt degree, 想有雙學士,但我c6係中五畢業,滿缸紅 生活穩定,我已經好滿足,唔使佢讀上去。如果你唔滿足現時生活,趁後生未有bb早d離開。

水晶宮

當你C6肚餓,你好比心機學整法國菜, 因為你認會食法國菜上流點,有文化點,心靈更有質素點,大體上對你C6有益無害。 為著呢餐法國菜,你要你C6去讀吓法文, 餐桌禮儀和文化, 你覺得讀吓無壞呀, 多一張刀旁身,又可以增進實力,又可以擴大社群。

但.............你知唔知你C6係佢肚餓嗰陣簡單食碗雲吞面就好滿足。
有人覺得穿名牌的衫先叫有品味, 有人覺得穿一件白恤衫已好舒服,
你認為最好的,套落另一個身上就未必最好的。

最大的問題,是你從心底睇唔起你個老公, 覺得你是屈就下嫁比佢。
佢娶到你簡直係皇恩浩蕩,謝主隆恩。別誤會我串你,而係我透過你的文字都FEEL
到,咁同你實際生活的老公更加FEEL到。不出2年佢會提出離緍放你走的。
如果你仍要頭家就要改, 如果你想未來更加能享受更多的物質享受就離婚吧,搵個你覺得條件和你相配的。

洋房

wanmm323 發表於 15-10-4 13:56
我公司好多同事,都係老婆賺錢多過老公1倍,學歷高過老公,生左2個小朋友,好錫老婆生活美滿。一個老婆係護 ...

你滿足依家生活嗎?你地既價值觀相同?目標同小朋友教育方向一致嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至