自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 叮鈴 於 08-7-18 13:14 發表
有一年級的小朋友連26個英文字母都未識得晒。
三歲好細個,以前四歲先開始學。

係呀我同事個女就係啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 Xenc 於 08-7-18 12:49 發表

我尋晚只係叫佢分個D同E,佢分左一晚,都話果兩個係C

你個細仔同我個女一樣呀...把口又靚,又有小聰明,唯獨是讀書好差..

我鬧住佢黎教又試過...玩住黎教又試過都係認唔到既
我就咁寫個G字問佢,佢唔識讀,ABC讀哂出黎...但撘LIFT個時,又好鬼大聲話:媽咪,呢個係G字.....

我個女今年升K2啦..但佢係細女,老師話,佢仲細,唔好逼佢...可能過多一次會好D.. 希望係啦.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前睇過有d書講, 傳統教小朋友學英文, 就先學A~Z, 但其實對於小朋友來講, 呢D字母係冇意思, 要佢地學只會強記, 反而教整個WORD, 例如: APPLE, ORANGE, HELLO等, 小朋友仲易學同理解, 而且3歲仲好細個啫, 慢慢學la
原文章由 basilmama 於 08-7-18 15:34 發表

當年我都係3歲幾先學abc,而家一般英文應對都OK 喔
另外女女2歲就識唱abc song,黎9月返K1,都認唔晒A~Z

外國ge幼稚園唔會刻意教alphabet
等於香港學校唔會尊登教筆劃 ...

大宅

無記錯我囡囡1.5yrs學識認及讀細階英文字母,過一個月連大階都識認及讀, 而家岩岩2歲會由a數到z.

我好記得點解佢會由唔識到識呢個階段, 我以前比書佢睇, 佢只識得abc, 但有次我行過街見到有副迷理abc膠墊(細階), 買左唔夠一個禮拜佢就識晒, 而大階就是係vcd入面學的. 囡囡專注力較強, 而且佢有興趣學習 / 讀書, 帶佢出街佢一見到英文佢會自己讀或問我地 "咩字呀?" 其實, 佢有興趣就一定得架, 可能佢興趣唔係呢方面, 你要由其他方法或途徑找出來教佢, 唔好逼佢, 你越逼佢越反感, 反而有反效果添.

子爵府

其實好多學者/醫生/老師都唔會覺得3-4歲甚至4-5歲既小朋友未識晒26個字母有乜問題,不過呢個年代既小朋友真係聰明好多,有好多未夠2歲既小朋友都已經識晒26個字母,4/5歲就識唸成數表,呢d都係佢地有機會早左接觸同本身吸收得快.........當妳身邊有多幾個這些例子妳就會對妳小朋友的level有存疑。

3歲既小朋友未識26個英文字毋都屬正常但在現今香港家長的心目中如果4/5歲甚至小一都未識晒26個字母就會感覺得怪怪的了。

大宅

我以為到小學先會記得晒添, 所以我諗佢3歲唔識都唔出奇

我記得6年班時個老師話佢有d學生小學畢業都唔識背26個英文字母.... 呢個真係誇左d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得唔駛咁擔心..幼稚園一定會教..唔會skip左..唔會預你一早識晒..

你唔好成日見d小朋友識講abc,識唱abc...就係識晒d字母...唸口黃架咋...比張紙叫佢地寫...3歲小朋友真係冇幾個可以寫番晒出黎..或者比字母佢地認..都係認唔晒...真係識果d就好醒,父母下左好多心機呢.不過另一方面..唔多唔多我覺得父母都比左好多壓力小朋友

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 皓雪媽媽 於 08-7-18 12:13 發表
有點擔心,雖說上幼稚園時會教,
但大部份小朋友都好像在2歲便懂了,而且程度還要高很多。
我知道不能比較,但他這種程度/學習態度,到幼稚園不知怎算。
我已經用心教他,但他偏偏一個也記不入腦,
每次問他,都是胡亂答一番。 ...

我女K.3才識晒
Now P.1, all English dictation, test and exam pick up normally, everytime around 80 marks.
不用擔心

侯爵府

醒目開學勳章

A little story:
K2老師: 你個女仲未識哂26個大階喎?
我:有問題嗎?不是一年班會再教嗎?
K2老師: 下學期就教細階了,你要同佢溫吓....
(之後我空閒一見到英文字, eg.電器上面PHILIP, PANASONIC, PLAY, STOP等就叫佢寸出嚟聽吓,當玩遊戲咁學,進步得好快,又無壓力)

男爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-18 12:47 發表
我第一個女不知幾好心機
細細個就教定哂
生第二個
佢4歲番左學都未記得清楚.................

ME TOO , 大女細個的時候我放好多心機係佢身上,但細佬依家
K2升K3,因為要兼顧家姐五年級功課同呈分試所以就無時間理細佬啲功課。所以我好佩服有幾個小朋友啲媽咪,我兩個已經叫救命,如果多一個我唸我連睡覺都無時間。

禁止訪問

珊瑚宮

好媽媽勳章

啱啱叫咗啊仔 ( K1 ) 背咗次比我聽 , 好在佢都識

禁止訪問

大宅

我有一仔一女, 講真我吾知佢地幾時識晒 26個字母, ,佢地都小學啦~

我唸洗太緊張, 無話邊日要識晒既標準既

侯爵府

http://www.leapfrog.com/en/families/leappad/save_more/learntoread_bundle.html

我用呢套,Leapfrog 好多嘢都又好玩又有教育性。

喺香港買好貴,如果識人喺美國幫你平好多。不過無論如何都平過去playgroup. Sorry, 我好孤寒!

原文章由 Xenc 於 08-7-18 12:49 發表

一年之間,變化咁大,間學校都教得其法wor,定還是你都做左唔少工夫呢﹖你case都好似我大細仔,佢地又係無報任何playgroup,只返學。大仔勤力好學,細仔 ,只係玩。其實佢好聰明,只係應用響吃喝玩樂身上。希望佢9月開學後, ...

子爵府

好媽媽勳章

我之前教既小一班中, 真係有幾個識唔晒a-z, 當時大半班人識, 得幾個唔識晒 (但係咁細o既小朋友以為自己識唱首abc歌就當自己識晒), 所以要個別再教過佢地幾個
不過唔好話唔一定要識晒,除非你讀o個o的係活動教學到完全無academic 要求, 唔默書唔測驗唔做功課的學校, 否則認唔晒英文字母, 到時教做功課同默書一定想嘔, 因為有o的弱到默書就算係耳仔邊提佢個字點串, 佢都寫唔到, 因為佢跟本唔記得個字母點寫......
不過樓主個小朋友三歲o者, 如果入小學都未識就担心o的

原文章由 Chole 於 08-7-19 22:34 發表
http://www.leapfrog.com/en/families/leappad/save_more/learntoread_bundle.html

我用呢套,Leapfrog 好多嘢都又好玩又有教育性。

喺香港買好貴,如果識人喺美國幫你平好多。不過無論如何都平過去playgroup. Sorry, ...

大宅

我都認為你唔使擔心喎!
係好多小朋友好早就識26個字母,但唔代表什麼.
我反而覺得小朋友從日常生活中學到的更重要啊!

禁止訪問

洋房

我阿仔就識英文先過中文 (佢幾個月大我地開始播PHONICS個D VCD佢睇, 只係播俾佢睇, 唔會要考番佢識咗D乜)

之後佢讀PN時老師話佢可能語言混亂, 中英文好多時會交雜, 担心佢的語文發展比較慢

現在佢讀完K1, 在同一場合對住我兩公婆講廣東話, 對住D外國朋友講英文, 有時會幫爺爺同菲傭姐姐TRANSLATE. 依家有時自己攞住本英文書自己讀添!

所以什麼情況都不用担心,小朋友你有時真係"估佢唔到"的!
莫梓希係041104出世的零舍曳曳馬騮仔! Moses' Album oct 2006 ->小王子遊樂園 梓希全接觸 oct 2006 ->小王子上學了

大宅

好媽媽勳章

皓雪媽媽:

你真係唔使太擔心喎!我二女十月就足三歲,佢而家真係乜都唔識,由數字既123到英文既ABC,甚至連顏色紅黃藍都未分得清楚,但我大女未足三歲時,A至Z,1到10,甚至所有既顏色都識,連深淺色都識分,到入學唔夠一個星期,佢居然張全班同學連老師既名都識講同記得,仲要係只睇字,唔使睇相,入學一個月已經識晒全校既師生名字點講,邊班有邊幾個,如果照你咁講而擔心既話,我就更加有得比較,我一定擔心過你好多好多,但係我由頭到尾都冇擔心過,因為每個小朋友既天份都唔同,有D快,有D慢,我大女係讀書方邊非常叻,但係運動就完全唔得,好以二女1歲時已經識係床度玩向前翻,但係大女就到而家都唔得,你叫佢翻,除時頸骨都斷呀,所以你放心啦,當小朋友入左學之後,就會好好多架喇!

歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

首頁

尾頁

跳至