跳至

首頁
12345...19

尾頁

水晶宮

童童媽:
多謝你的分享啊!!
其實仲有樣野令我擔心既係...d蚊囉!我聽身邊唔少朋友因頂唔順d蚊而轉校...mouth: 當然..要視乎個小朋友野唔野蚊啦!可惜我個小朋友都幾野蚊..好像前幾天返去交相..係輕鐵站就釘左三啖!連我都係...(噴左野都咬=.=")
想問下你地會買邊隻牌子的蚊怕水呢?邊隻好啊?另外..三歲小孩有無白色長西褲買既呢?(搵左好耐都無啊~)

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-8-15 09:25 發表
大家好,我係童童媽媽呀!
我女女n1係青山聖彼得讀的,k1就會轉去兆麟。
青山聖彼得堂的老師好好架,今年n班會有新老師,不過有d係以前係個度實習過的,所以都會好熟悉環境。個度的老師都係好有愛心架,特別係張老師,我個女好喜歡 ...

水晶宮

哦...我誤會左添!呵呵...
我聽人講...A班好像係原校升上去的..B班係新生就會係新老師教...原來都唔一定....我問過那裡的老師好像咁講...舊生可能唔需要陪,新生應該有得陪上堂..感覺上有點亂..校務處就話冇..而老師就話有=.="當然實際係點...可能要到家長日先知囉?!

原文章由 kittenyan 於 08-8-15 11:27 發表
唔係我剔架,都係佢剔,浚浚係直接入K1,無讀N1架,因為o個時上午班無位,所以無同佢讀N1啊。
頭幾日唔會無得陪掛? 我無 expect 過呢樣野添 mouth:mouth:" />mouth:" />

...

[ 本文章最後由 emilylam 於 08-8-15 17:39 編輯 ]

複式洋房

回覆 #32 joely 的文章

Hi,

我地都黎報到. 日後多D交流下呀.

name 小朋友(稱呼) 男/女 班別
==== ======== ==== ====
kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男
pycpo 布綺晴(晴晴) 女
joely 梁皓雪 (雪雪) 女
peiddpei 丁文希 (文希) 女

大宅

其實我個女係插班生黎架, 佢5月先去青山村讀n1。原因在於本來我唔打算俾佢讀n1,後來07年9月(未夠2歲)既時間,發現佢覺得留在家好悶,所以就諗住俾佢試下interview,睇下有無位插班。in完就收左,但因為我tick左報上午班插班生,要排到「後補32名」,所以一路等到今年5月先有學位!!(下午班同全日班就2月份有位喇)我都有諗過得3個月, 俾唔俾佢去讀, 但又考慮到小朋友3個月可以學到好多野,而且可以俾佢先試下是否喜歡呢間學校,就算唔適合,套校服仲可以用得返 (因為當時兆麟同青山都收左佢讀08年9月的k1),所以就俾女女由5月份開始讀n1喇。
頭2個星期佢會喊, 想搵我同工人姐姐,不過張老師好好,會抱住佢黎安慰,俾到佢安全感,所以由開始時勁喊,到一個星期後喊幾分鐘,兩個星期後佢都無喊。老師話過渡期喊係好正常。而家我個女都好喜歡返學,就算有時返學時話想返,放學又係開開心心咁話「返學好開心」。我覺得都ok喎!

原文章由 kittenyan 於 08-8-15 16:59 發表
我好奇想問下,返 St Peters o既小朋友 (頭兩星期除外) 會唔會有間中唔肯返學o既情況呢?佢地對學校o既感覺如何?

大宅

emilylam,

咁好老實講...蚊都係其中一個令我轉校的原因(當然我有自己的原因,同學校無關的)...我女女好好好惹蚊,而且佢似daddy,皮膚比較黑,d蚊痕幾個月都唔散,所以佢而家對腳都係「花」曬,有十幾攤蚊痕....。所以大家都要做好防蚊措施!我既經驗係校舍入面反而不是太多蚊,係校舍四周就好多,特別係輕鐵站!!佢個d係蚊滋仔,好似半粒黑芝麻咁, 睇落以為佢係塵,但咬完一、兩日先會紅起來,好毒架!我上星期唔記得搽野,咬左我十幾口!
開頭返學,我幫童童搽蚊怕水,但效果唔好,照咬!
後來用蚊怕水+蚊貼,好d,但有時都咬手腳!
最後,用花露水+蚊貼,好WORK!基本上頂得住d蚊,所以你地可以買定。花露水可以係卓悅買, 三十幾蚊,大樽,但搽起上黎唔方便,建議大家另外再買個樽仔裝起細細仔,噴起上黎方便d。

原文章由 emilylam 於 08-8-15 17:31 發表
童童媽:
多謝你的分享啊!!
其實仲有樣野令我擔心既係...d蚊囉!我聽身邊唔少朋友因頂唔順d蚊而轉校...mouth: 當然..要視乎個小朋友野唔野蚊啦!可惜我個小朋友都幾野蚊..好像前幾天返去交相..係輕鐵站就釘左三啖!連 ...

[ 本文章最後由 CHERRYIEONG 於 08-8-18 11:08 編輯 ]

水晶宮

你講得岩..d蚊滋仔真係好毒!!我小朋友試過係輕鐵站等車(唔記得噴野)咬到成腳二十幾啖..好誇張囉!又好難睇到喎!!我覺得係輕鐵站真係好多蚊呀!校園露天的地方唔知多唔多蚊呢?
另外,花露水要稀釋嗎?(+水?)thanks~

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-8-18 11:07 發表
emilylam,

咁好老實講...蚊都係其中一個令我轉校的原因(當然我有自己的原因,同學校無關的)...我女女好好好惹蚊,而且佢似daddy,皮膚比較黑,d蚊痕幾個月都唔散,所以佢而家對腳都係「花」曬,有十幾攤蚊痕....。所以大家都要 ...

大宅

校園露天的地方都會有, 不過學校有搵人滅蚊 ,所以比起輕鐵站好得多。我買個種係唔需要稀釋的。

原文章由 emilylam 於 08-8-18 21:16 發表
你講得岩..d蚊滋仔真係好毒!!我小朋友試過係輕鐵站等車(唔記得噴野)咬到成腳二十幾啖..好誇張囉!又好難睇到喎!!我覺得係輕鐵站真係好多蚊呀!校園露天的地方唔知多唔多蚊呢?
另外,花露水要稀釋嗎?(+水?)thanks~

...

大宅

呢兩個星期忙到爆
無時間上黎令到個 post 沉左底添

呢個星期四家長會,大家會唔會帶埋小朋友返去呀?

10-Jul-10: 9w3d  2.25cm 心仔卜卜跳呢~ :)
2-Aug-10: 12w5d  6.10cm 同媽咪say hi~
14-Aug-10: 14w3d 8.48cm 踢腳俾哥哥睇~ Hey!
11-Sep-10: 18w3d 12.86cm 醫生叔叔話我係女仔

:-D 555小寶藏 :-D 555 的 Flickr 相簿

水晶宮

thank u!

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-8-19 17:14 發表
校園露天的地方都會有, 不過學校有搵人滅蚊 ,所以比起輕鐵站好得多。我買個種係唔需要稀釋的。

水晶宮

我仲未知帶唔帶佢去好,我個坐唔定..好像要兩個鐘咁耐..唔係咁想帶埋佢去..

原文章由 kittenyan 於 08-8-26 16:28 發表
呢兩個星期忙到爆
無時間上黎令到個 post 沉左底添

呢個星期四家長會,大家會唔會帶埋小朋友返去呀?

大宅

最終我都無帶個仔去
真係好彩無帶佢,唔係的話,唔駛旨意聽得哂

原文章由 emilylam 於 08-8-26 22:59 發表
我仲未知帶唔帶佢去好,我個坐唔定..好像要兩個鐘咁耐..唔係咁想帶埋佢去..

10-Jul-10: 9w3d  2.25cm 心仔卜卜跳呢~ :)
2-Aug-10: 12w5d  6.10cm 同媽咪say hi~
14-Aug-10: 14w3d 8.48cm 踢腳俾哥哥睇~ Hey!
11-Sep-10: 18w3d 12.86cm 醫生叔叔話我係女仔

:-D 555小寶藏 :-D 555 的 Flickr 相簿

伯爵府

原文章由 kittenyan 於 08-8-14 10:16 發表
Update 下 name list 先~

kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男
pycpo 布綺晴(晴晴) 女 幼4A
joely 梁皓雪 (雪雪) 女

男爵府

joely 梁皓雪(雪雪) 上幼3B

大宅

kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 上 幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男 上 幼2A
pycpo 布綺晴(晴晴) 女 上幼4A
joely 梁皓雪 (雪雪) 女 上幼3B

[ 本文章最後由 kittenyan 於 08-9-1 18:43 編輯 ]

大宅

hehehe~ 今日發現,原來浚浚同迪迪係隔離位

複式洋房

Hello,

你地既小朋友返學o唔ok呀?我個女就重未得, 重要Chi 住我.我試過行開出去最後都要老師call返入去 。不過我發覺有好多小朋友都好叻, 最多都係得2-3個係咁。I hope 佢快d適應可以更投入去玩。 今日先知我個女識得有個哥哥讀幼2A, 如果我早d知問下學校可唔可以安排入同一班就唔使咁頭痕。(有伴ma).

[quote]原文章由 kittenyan 於 08-9-1 18:41 發表
peiddpei 丁文希 (文希) 女 上幼3A

複式洋房

我個仔都係今年K1架, 我呢2日冇陪佢返呀, 係嫲嫲陪, 我諗住3/9先至係正式開學, 所以我會聽日先陪佢, 聽嫲嫲講, 佢今日自己一個响課室都OK, 冇喊喎.

大家以後多啲交流吓吖!

hv6338 王灝楓 (灝灝) 男 上幼3A

大宅

浚浚呢兩日都無喊過
平時佢都好黐我架
不過佢有老師陪住又無乜野

我今日帶左佢入課室
佢已經急不及待去玩玩具
我走去同佢講話我去返工
佢放學再接佢
(其實我只係坐o係遊戲室等)
佢仲同我講 see you later

我驚佢喊
所以昨晚同佢講好左
如果佢無喊
同埋無整濕衫衫
(第一日飲水就整濕左要借校服)
我今日放學就買禮物俾佢

所以今日下午就同佢去反斗城揀禮物了

其實呢招大家都可以試下
係個同事教我的
當然,如果佢做唔到就要等第二日架喇

正如校長所講
家長堅持同埋信任小朋友同老師真係好重的
大家一齊努力啦!

[ 本文章最後由 kittenyan 於 08-9-2 22:47 編輯 ]

大宅

更新下個list先
原來迪迪應該係B班的

kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 上幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男 上幼2B
hv6338 王灝楓 (灝灝) 男 上幼3A

大宅

牛年勳章

係呀,浚浚坐係廸廸隔離,kittenyan你呢幾日返幾點,我好似唔係好見到係呢
歡迎進入廸廸仔週記

首頁
12345...19

尾頁

跳至