自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:twoseconds 的帖子

子爵府

引用:Quote:原帖由+cvpigpig+於+15-10-30+發表我

原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表
咁唔知,可能唔同地區唔同做法,我喺日本,韓國買野,對方都要求身份證全名,買左幾年都係咁,郵差每次上黎 ...
Yes我留意過日本及韓國張waybill 是EMS

美國USPS
英國Royal Mail
就不用對身份證

珍珠宮

pakyin1108 發表於 15-10-30 19:30
咁唔知,可能唔同地區唔同做法,我喺日本,韓國買野,對方都要求身份證全名,買左幾年都係咁,郵差每次上黎 ...

在香港, 郵差上門只會問有冇某某某人, 有就叫人簽收
去郵局拎先要出示身分證, 對名, 所以收件人唔可以只有英文名

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

twoseconds 發表於 15-10-30 14:54
件事其實唔係發生在我身上
只係聽到時有小小意外原來郵差派件唔會verify
(我以為ems會慎重一點) ...
除非去郵局取件先需要核對身份, 又唔同掛號郵件, 所以寫錯地址先係問題!! 咁收件果個先奇怪, 明明無果個人都照簽收, 正常的應該唔收或且退番比郵局處理.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

郵差只會跟地址派,你想佢對埋身份証先派信咩

郵局梗係冇責任啦

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+cvpigpig+於+15-10-30+發表我

原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表
我收過兩次韓國用EMS寄給我的東西,兩次都是我不在家,家人/工人代收。但佢地冇我身份證明文件或任何副本的。所以我相答郵差人名啱就收到件。

水晶宮

回覆:EMS狀況~ 大家覺得郵局有冇責任

好似有人收就OK, 好多文件寄比我,但我公司同事幫我收,唔覺要對名。

仲有第1個step 寫地址錯係最大責任。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+pakyin1108+於+15-10-30+發表

原帖由 amypekkle 於 15-10-30 發表
我收過兩次韓國用EMS寄給我的東西,兩次都是我不在家,家人/工人代收。但佢地冇我身份證明文件或任何副本的 ...
我都係! gmarket 次次用ems都係屋企人收,而我都只係寫Mary Chan 咁咋!邊駛用全名!

男爵府

引用:Quote:原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表

原帖由 amypekkle 於 15-10-30 發表
我收過兩次韓國用EMS寄給我的東西,兩次都是我不在家,家人/工人代收。但佢地冇我身份證明文件或任何副本的 ...
係,多數工人收貨,邊有全名佢對

珊瑚宮

珍珠宮

畀面勳章

引用:事情係咁的...朋友從外國寄 EMS 來 HK 地址

原帖由 twoseconds 於 15-10-30 發表
事情係咁的...

朋友從外國寄 EMS 來 HK
完全冇

大宅

無呀,就算courier都係咁。。。。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 pakyin1108 於 15-10-30 發表

原帖由 coolcats 於 15-10-30 發表
Yes我留意過日本及韓國張waybill 是EMS

美國USPS
我成日收日本來既ems 唔駛全名的

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

一日咁多份件,件件對身份証,幾時先派完?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

問題係寫錯地址在先,講責任都係要講個 sender 先啦.

大宅

引用:Quote:原帖由 amypekkle 於 15-10-30 發表

原帖由 macca 於 15-10-30 發表
我都係! gmarket 次次用ems都係屋企人收,而我都只係寫Mary Chan 咁咋!邊駛用全名!

...
地址有人肯收,就乜都唔駛對,邊個簽都得。但如果無人在,郵差會放派遞咭通知要去郵局攞,就要收件人身份證對名!如果代領,仲要帶埋收件人身份證copy去至得,唔啱名都唔比!我無工人家人收件,收過郵咭,寫得好清楚。郵局真係照足嚟做,見過人代領但無收件人id copy,郵局都唔比佢攞。

大宅

地址寫錯都入郵局數? 郵差唔會知收件人整人係咩樣架吸

首頁

尾頁

跳至