懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

30周啦我好驚到時陣痛會頂唔到, 自己第一胎有人話BB生時唔痛. 只是陣痛時和剪會陰時好痛...是嗎?

現在睡覺時左右用毛巾托住都睡到日日大脾盤骨位好痺; 坐或睡時移動個Pat Pat 次骨位極痛....手指骨位又開始痛...真係其待快d到生...

別墅

Rain, Cindy,

MUD 我地呢個時間已經可以食咁多涼野嫁拿? 我前兩日食完涼瓜仲唔知幾驚tim ... 不過好彩都冇事, 我下星期夠8個月啦, 係咪可以飲得付竹糖水咧, 我好想飲呀 !! 前幾日忍唔住, 食咗3 日嗜喱, 哈哈....

子爵府

好媽媽勳章

Andox
到你陣痛到顛o既時候...
比人剪左都唔覺ga....
原文章由 Andox 於 08-8-7 18:38 發表
30周啦我好驚到時陣痛會頂唔到, 自己第一胎有人話BB生時唔痛. 只是陣痛時和剪會陰時好痛...是嗎?

現在睡覺時左右用毛巾托住都睡到日日大脾盤骨位好痺; 坐或睡時移動個Pat Pat 次骨位極痛....手指骨位又開始痛...真 ...

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
個個人體質都唔同..
我自己就已經飲過白蓮鬚,食左腐竹蛋,飲左豆漿喇...
我超熱氣呀...我仲想下星期(32weeks)食龜苓膏tim呀..
原文章由 FiMa 於 08-8-7 21:04 發表

MUD 我地呢個時間已經可以食咁多涼野嫁拿? 我前兩日食完涼瓜仲唔知幾驚tim ... 不過好彩都冇事, 我下星期夠8個月啦, 係咪可以飲得付竹糖水咧, 我好想飲呀 !! 前幾日忍唔住, 食咗3 日嗜喱, 哈哈....:w ...

男爵府

哈哈...我都係最驚陣痛唔知點, 頂唔頂到因我好怕痛... 希望媽媽自然本能可以忍到順利生....

別墅

acpeanuts & 各位,

唔知大家有冇聽過平臥太久對於孕婦可以形成病呢, 我前幾日就無意間睇到一篇文章,最理想係左側睡, 其次右側, 而平臥會令呀B 缺氧(如太久&嚴重既話), 令外有d孕婦會頭痛和引起不適tim 。。 而我自己就會有少少胃酸倒流咧 !  我起荷X睇到d側臥枕好貴, 所以去咗X馬買咗個中SIZE既(入面粒粒狀)臥枕, 平好多, 又舒服 !!
而墊腰呢, 偷咗呀B個枕頭用住先, 等呀B出世前再洗番比佢用LOR.. 呢個 組合唔錯架 !!

原文章由 ootolai 於 08-8-7 11:31 發表
hi all,

我都發覺側睡時, 個手臂壓住好痛! 反而現在喜愛打平來睡!!!

係喎, 我想問問大家, 依家你地隔多少時間看一次醫生? 我本來昨天看的, 點知打風, 又撞正醫生跟住放假, 現在又要改2星期後喎!!!~~~ 成 ...

別墅

人地話孕婦唔好用護墊, 會易D儲菌咯喎 ......

原文章由 TY_1019 於 08-8-7 15:30 發表
最近個肚皮扯得緊咗, 有d痕, 下體又係成日痕 (唔係發炎, 因為無唔正常的分泌流出黎) 只係d毛毛定墊拮到佢痕果隻, 導致我個人好燥, 你地有無咁樣呀???
可以點做先無咁痕呢 ...

別墅

我下星期三32W, 如果我可以順產就好啦, 希望呀B SIZE 適中啦 !

原文章由 chowhui97 於 08-8-7 16:53 發表
我依家訓時一邊用三角枕, 另一邊就用BB枕頭(遲啲俾BB用畨...), 咁轉身時左轉右轉都有嘢zip個肚! 唔zip住真係好似吊吊下, 同埋訓得無咁好!!

我都唔係好識分bb的頭手腳... 我有時見到個肚由一邊拱起去到另一邊, 范圍 ...

男爵府

請問大家你們收拾個走佬袋是否多到要分2袋? 我已用一般大size手提袋都入唔晒...拿2抽袋好似好弄重..好似好多野要取去入院(都只係走佬袋須要用品)...媽媽和BB 衣物; 媽媽和BB產後用品啦...想一個大袋入晒都唔得..如果只得C6同我入, 又要照顧我, 又抽2袋未好辛苦....哈哈....

別墅

我唸我都係時候食吓LU, 因為上星期有少少流NOSE血, 今日咬損口唇, 好似都幾熱氣!!

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 21:36 發表
FiMa
個個人體質都唔同..
我自己就已經飲過白蓮鬚,食左腐竹蛋,飲左豆漿喇...
我超熱氣呀...我仲想下星期(32weeks)食龜苓膏tim呀..

別墅

我去仁安生, 所以可以執少D野, 因PACKAGE包了很多東西, 人地話最好分兩袋, A袋係你D用品同呀B 少量野, 再叫屋企人攞B袋 ,主要係呀B出院衫同補給呀B日用,咁你咪入院A袋, 老公OR其他屋企人第二日再幫你攞B袋LOR..

原文章由 Andox 於 08-8-7 22:32 發表
請問大家你們收拾個走佬袋是否多到要分2袋? 我已用一般大size手提袋都入唔晒...拿2抽袋好似好弄重..好似好多野要取去入院(都只係走佬袋須要用品)...媽媽和BB 衣物; 媽媽和BB產後用品啦...想一個大袋入晒都唔得..如果 ...

複式洋房

我就好好彩...
原本上次檢查完...原本係book昨天..
但剛巧無位..所以先係今天...
都唔知如果係昨天..唔知醫生點安排..
因為我睇那個醫生好full ka>
今日聽到有人想book..都要10月頭先有位..

今日check完..醫生叫我三個星期後再覆診..

大宅

大家食完芝麻糊,d 便便係唔係好多呢, 我剛剛食完即時要去啦.. 仲好似肚all 咁, 唔知係唔係正常呢

男爵府

原文章由 FiMa 於 08-8-7 22:20 發表
acpeanuts & 各位,

唔知大家有冇聽過平臥太久對於孕婦可以形成病呢, 我前幾日就無意間睇到一篇文章,最理想係左側睡, 其次右側, 而平臥會令呀B 缺氧(如太久&嚴重既話), 令外有d孕婦會頭痛和引起不適tim 。。 而我自己 ...

我都係攞咗阿b個枕頭zip呀, 另一邊的三角枕買咗六甲村的, 好似係$1xx, 算平lu... 其他見到啲料仲差仲貴!!

大宅

好媽媽勳章

我都嚟報到~~
我今日又飲一杯五花茶呀~~我星期一已經食咗歸苓高喇,我諗住一星期食一次歸苓高,兩次付祝糖水,隔日食law,因為我係燥底,如果你係寒底就唔好食咁密
原文章由 FiMa 於 08-8-7 21:04 發表

MUD 我地呢個時間已經可以食咁多涼野嫁拿? 我前兩日食完涼瓜仲唔知幾驚tim ... 不過好彩都冇事, 我下星期夠8個月啦, 係咪可以飲得付竹糖水咧, 我好想飲呀 !! 前幾日忍唔住, 食咗3 日嗜喱, 哈哈....:w ...

大宅

好媽媽勳章

呢d對我無效,食完唔會痾ga~~
原文章由 happymanman 於 08-8-7 23:27 發表
大家食完芝麻糊,d 便便係唔係好多呢, 我剛剛食完即時要去啦.. 仲好似肚all 咁, 唔知係唔係正常呢

大宅

好媽媽勳章

但係唔用唔得呀,因為我覺得好大陣味,有時自己都聞到,同埋分泌多好多,加埋d汗,仲有d酸酸地既味tim,mouth:
原文章由 FiMa 於 08-8-7 22:26 發表
人地話孕婦唔好用護墊, 會易D儲菌咯喎 ......

大宅

原文章由 cindy83215 於 08-8-7 23:43 發表
但係唔用唔得呀,因為我覺得好大陣味,有時自己都聞到,同埋分泌多好多,加埋d汗,仲有d酸酸地既味tim,mouth:

我去健康院姑娘話用護墊要換得密D, 因為衛生少少, 我就每次去完都換一次, 不過都有少少味,上次去健康院佢仲同我抽了少少分秘去驗有沒有菌, 不過健康院的醫生手勢好好一D都唔痛, 我去C+抽仲痛呀, 我最初都好怕佢放D野入去我下面, 不過個醫生SO NICE呀, 叫我放鬆D都OK, 果然快同唔痛

大宅

原文章由 cindy83215 於 08-8-7 23:40 發表
呢d對我無效,食完唔會痾ga~~

我上次飲完D去濕野都勁痾呀, 今次都係唔知係唔係好我濕呢.. 仲有勁臭...

男爵府

我今曰去覆診(32W),bb重1550g,你地bb而家幾重呀?其實我個B係咪有d過輕呢?但醫生話size Ok!
(但我見有人post話佢個bb33W重2300g)

首頁

尾頁

跳至