跳至

首頁

尾頁

別墅

我真係咩都冇心機做, 原本plan 左好多野做, 一樣都冇做

我覺得如果有工返, 我會冇gum 覺gum 唔舒服

原文章由 chole16 於 08-9-16 15:14 發表
Hey.. 睇開D啦.. 無嘢做都好架.. 雖然悶D.. 不如做吓D手工藝, 例如織吓冷衫仔咁啦!! 响屋企安胎唔好咩.. 我都不知幾想瞓呀..宜家 (返工途中!!)

大宅

原文章由 李露媚 於 08-8-27 18:13 發表
我由week5開始, 朝朝早起身就想嘔, 又頭暈; 到到夜晚食飯時又想嘔, 跟住食唔到野, 半夜十二點先黎肚餓…
真係好辛苦…

芳姐明白媽媽作悶,胃氣脹,實在好辛苦,建議妳們可試試咸疏打餅,原味烘多士,及準備一片薑煮滾水飲用,可減少嘔吐情況。
陪月芳姐(www.fongcare.com)

禁止發言

別墅

回覆 #43 hoohooha 的文章

各位姐妹, 我之前都好似你地咁由朝到晚都作悶,有胃氣~~瞓極都唔夠,勁攰,好冇精神, 真係好辛苦, 不過前三日睇完仁安e生, 佢開o左D4合一(維他命, 鐵片, calcium etc)比我, 食o左兩日, 已經冇哂D辛苦野... 唔知係唔係心理作用定係真... 今晚返去抄個名比你地試下...

複式洋房

唉…我之前仲好得戚,諗住自己有BB都幾舒服,胃口又好,又冇作嘔。

點知我尋日(10WK4D)開始作嘔呀…唔知係咪LUNCH食得太飽,成個下晝都唔舒服。結果收工番屋企途中係條街度作嘔,好尷尬!好彩岩岩行過間酒店,衝左入去大堂借洗手間,嘔完冇事喇。不過就冇胃口食野lu…我終於明白大家既心情,希望大家都快D唔嘔啦!

好在番到屋企奶奶特登煲左瑤柱白粥俾我,食左D熱粥好好多喇!真係家有一老,如有一寶!好感動呢!:)

[ 本文章最後由 purplebb1016 於 08-9-20 11:07 編輯 ]

洋房

回覆 #4 芳姐 的文章

我之前早上飲完鮮奶都想作嘔, 不過有朋友提議叫我食梳打餅, 真係得喎!

大宅

我有胃氣時會飲sparkling water, 等自己 hur 番d氣出黎, 好似舒服d. 大家可以試下.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 wywlee 於 08-9-16 16:07 發表
早排我仲好好胃口架. 近日就慘喇... 好似食唔落嘢咁. 見到d嘢唔想食, 但係又肚餓.

上星期去買左包話梅肉食... 食左個胃舒服d.

有次坐巴士買左包九製陳皮食
食時係幾好
但食完返到屋企
嘔番晒出來

複式洋房

回覆 #47 vivienne019 的文章

SAME, 我都係飲SODA WATER 去止胃氣.

別墅

點解仲未好架.....
尋晚媽咪煲左花膠湯,
食左一啖即嘔....成晚無晒胃口

別墅

原文章由 mumtwo 於 08-10-4 09:22 發表
點解仲未好架.....
尋晚媽咪煲左花膠湯,
食左一啖即嘔....成晚無晒胃口

我阿媽好中意煲d好濃o既湯... 次次我飲完個胃都頂住頂住.
叫佢唔好落咁多料去煲, 因為我飲唔落, 佢都係咁... 話我要多d營養喎. 佢又唔諗如果我飲唔落咪又等於冇營養...

禁止訪問

大宅

原文章由 anniech2000 於 08-10-19 12:25 PM 發表
有無人知道作悶的感覺幾時會好d架? 我個醫生話通常d人8-10week最辛苦, 但我已經由5week辛苦到而家13week, 都係咁, 攪到體重都無重過, 再係咁, 真係怕bb唔夠營養呀~

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20718 ...

我而家13wk,情況比之前好左好多啦,但都仲有嘔,上個月尾磅瘦左10磅,前幾日磅仲keep住左個磅數,不過我bb個size仲細過你,12wk4d都係得5.73cm咋,但個size醫生都覺得正常,同埋醫生話bb頭幾個月就算媽媽嘔得勁同瘦左都唔緊要,因為bb會吸收媽媽本身身體有既營養,所以唔洗憺心

洋房

[quote]原文章由 anniech2000 於 08-10-19 12:25 發表
有無人知道作悶的感覺幾時會好d架? 我個醫生話通常d人8-10week最辛苦, 但我已經由5week辛苦到而家13week, 都係咁, 攪到體重都無重過, 再係咁, 真係怕bb唔夠營養呀~

我同你一樣, 由5wk到依家13wk5d都無係咁, 日日嘔, 又胃脹. 之前直頭唔想出街. 希望4個月之前會好d, 因為食唔多野, 怕無營養.

禁止訪問

別墅

要嘔都唔緊要, 有時都控制唔到, 但係你發覺肚空空的話, 只係嘔黃膽水出黎, 感覺都真的唔好受, 有時我都唔想嘔出黎, 怕嘔完bb 乜都冇晒營養嘛..真係好無奈~ :(

原來生仔/生女都會有機會嘔呢...

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

洋房

原文章由 irisleung7 於 08-8-26 13:33 發表
我返工等放工, 放工一返到HOME便想訓响張床到, 訓得耐又頭暈,
唔訓又唔得. 唉..... 我現在8WEEKS, 究竟何時呢D感覺才可以完結......

我由第week4到而家20week啦,仲喺日日反胃,一日24小時。簡直喺度日如年!好慘。

首頁

尾頁

跳至