跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 moondream3003 於 16-01-25

原帖由 babiiyuky 於 16-01-25 發表
咁就真系唔知道了…佢話當年有分加的,當年分開面試既時候,佢有提到…果位家長是有受洗的…之後佢就有同該 ...
因為我自己小朋友都諗住比佢讀李小…所以個家長同我講左好多當年佢地面試既野…

大宅

我覺得你朋友可能 只是吹水多

我有 2個小朋友 現是 P6 和 P4
過去咁多年 申請表 都沒有宗教那一欄
況且 李宗德 又不是 宗教學校
無理由 會對 基督教徒 特別加分
有留意 李小的 都知道 面試表現是 很重要的

大宅

我覺得你朋友可能 只是吹水多

我有 2個小朋友 現是 P6 和 P4
過去咁多年 申請表 都沒有宗教那一欄
況且 李宗德 又不是 宗教學校
無理由 會對 基督教徒 特別加分
有留意 李小的 都知道 面試表現是 很重要的

男爵府

引用:Quote:原帖由 babiiyuky 於 16-01-25 發表

當年既面試系家長同學生分別進入不同既課室,五年級果位學生考既系同其他考生玩飛行棋…考學生既禮拜…同叫 ...
我細仔K3, in 完收左, 哥哥當年只有1st in, 這兩年都一定要 in 兩次。 哥哥有玩飛行棋, 弟弟時是一起玩積木, 玩時就可以知道小朋友會否分享, 會不會合作。

大宅

回覆:李宗徳好唔好

品德十分惡劣,

讀書有叻都係假

男爵府

引用:品德十分惡劣,讀書有叻都係假

原帖由 bigbang2015 於 16-01-29 發表
品德十分惡劣,

讀書有叻都係假
jm 放鬆d

天水圍區係差d 要接受。

叻人唔一定有品格。

樹大有枯枝。

子爵府

回覆:bigbang2015 的帖子

我住附近好多小學,学生品行都差。走去m記行一轉就見。無論band1~band3都有差的学生!就算神校,d学生咪一樣講粗口!

大宅

講品德. 真係唔知 用甚麼方法來 衡量 那一間小學好
就算你話那間好. 你都未必有緣入得到

不要只說 小朋友 品德好唔好
基本上 很多家長 都是 自私自利 (怪獸)
上學應該是學習 尊師重導, 守規則
偏偏就 要挑戰學校 所定的規則
有時的問題 重嚴重過小朋友. 唉!!

大宅

回覆 Danny3101 的帖子

Danny, 想請問你....小一新生..會否8月尾有適應班?? 定係正常按9/1番學架?

大宅

近呢兩年 李小 有在 9/01 前 有適應班安排
但我唔肯定 幾多天 (約 11時放學)
(見 FB 朋友 有為 新小一同學仔 貼過相)
放心. 不用太緊張

別墅

引用:想問李宗徳好唔好同埋係咪好難入 +

原帖由 small_sze 於 16-01-19 發表
想問李宗徳好唔好
同埋係咪好難入
你好,我女現在讀緊小一,功課不多平均6-7樣功課,有時再少D,默書一星期二次(中文),下一星期二次(英文)會預早通知默書範圍,可預早溫習!起初9-10月時候小朋友好吃力,聽唔明英文,普通話,漸漸到現在能改正我地發音(真係好安慰)

去年inv. 李宗德第一次主力學術,成功進入第二次個人行為....

大宅

回覆:COCO925 的帖子

多謝啊。。。我女黎緊先k1。。。但想佢入直資。。。所以要舖下路計劃下😁

別墅

引用:Quote:原帖由+small_sze+於+16-01-19+發表

原帖由 COCO925 於 16-02-03 發表
你好,我女現在讀緊小一,功課不多平均6-7樣功課,有時再少D,默書一星期二次(中文),下一星期二次(英文 ...
你女好叻叻呀

請問你女之前讀邊間幼稚園吖?

別墅

回覆:Sailor-Moon 的帖子

其實我女讀普通屋苑幼稚園(易桂芳)屯門區
當時沒有用全英語或全普通話考,所以佢才入到
呢間學校考的問題係合理地K3能應對到,不是問時事之類...或高難度會話應對(不過每年考嘅不一樣)
學校好主張家長放手,由學校教學,不要家長改正哂小朋友功課錯處,而老師誤而為學生已懂,一路加深。
我地做家長配合學校,提點呀女,做齊功課,在旁多引導,咁樣佢先真正學到嘢!
我同先生都喜歡呢間學校理念~

複式洋房

引用:Quote:原帖由 small_sze 於 16-01-19 發表

原帖由 COCO925 於 16-02-03 發表
你好,我女現在讀緊小一,功課不多平均6-7樣功課,有時再少D,默書一星期二次(中文),下一星期二次(英文 ...
個人行為考咩野啊?

複式洋房

引用:多謝啊。。。我女黎緊先k1。。。但想佢入直

原帖由 small_sze 於 16-02-04 發表
多謝啊。。。我女黎緊先k1。。。但想佢入直資。。。所以要舖下路計劃下😁

...
x 2

大宅

回覆:COCO925 的帖子

咁聽落去幾好喎。。我都好鍾意呢個理念。。。

別墅

回覆:Jessielam0515 的帖子

各人行為
我地2nd in 時一班小朋友在課室大概5-10min 俾佢地自己選擇睇圖書,玩玩具!從中認知小朋友。
(睇佢點睇書,會唔會爭玩具,睇完用完會唔會放回原位之類)

別墅

回覆:small_sze 的帖子

最緊要去心儀學校開放日,聽下校長,老師演講,用自己眼同感覺去了解學校!此終小朋友要對間小學6年,搵間合適佢,總好過麻木追求

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+eg123+於+16-01-25+發表thx,+

一班二十幾人到,有3個外藉導師
三個外藉老師應該係全校,而且他們都不是教英文科

首頁

尾頁

跳至