自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆:咩都唔識 的帖子

果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左三日出院就要返工而家d人又要坐月又要陪月

水晶宮

噴白煙

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 jaycee_mami 於 16-01-25 發

原帖由 littlesister 於 16-01-25 發表
但八十年代都有4-5度,差一兩度唔駛好似 the day after tmr 咁啩
其實呢,我想話天文台個最低溫度記錄呢,係天文台本身一個check point。
唔係全港平均溫度,也不是最凍的check point。

上年都有5度,之前講冬天時,我記得有jm post過。

珍珠宮

引用:果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左

原帖由 算死草 於 16-01-25 發表
果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左三日出院就要返工而家d人又要坐月又要陪月

...
以前都冇playgroup 啦!而家?!有D未夠1歲就返啦!
時代係會進步的。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 jaycee_mami 於 16-01-25 發

原帖由 littlesister 於 16-01-25 發表
但八十年代都有4-5度,差一兩度唔駛好似 the day after tmr 咁啩
我都記得90年禁上下,有年試過4度,我仲跟朋友荃灣飲茶!

我諗係家下資訊太發達!

以前得電視、電臺、電話,有咩都係圍內人自己講,邊似家下少少野一放上網就可以發到大一大!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

侯爵府

醒目開學勳章

引用:我係70後細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我係70後
細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開門有塊田會成日結霜,口又會噴哂白煙。返學都係著大地牌校褸, ...
我好認同,而且學校就算冇暖氣都係室內,有十度8度甚至十幾度,不過身體弱嘅冇得講,咪自己衡量出唔出門口囉,但攪到好大陣仗咁真莫名奇妙。其實市區冇落雪。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+littlesister+於+16-01-25+發

原帖由 M&A Mom 於 16-01-25 發表
我都記得90年禁上下,有年試過4度,我仲跟朋友荃灣飲茶!

我諗係家下資訊太發達!
好多JM 執住話咩50幾年最凍,唔信我地話咁凍一樣大地牌返學,其實數據係講最低姐,我自己幾度返學真係好多次,不過可能係3.3同4.3嘅分別。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:噴白煙

原帖由 purple_onion 於 16-01-25 發表
噴白煙
凍柑

男爵府

引用:我係70後細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我係70後
細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開門有塊田會成日結霜,口又會噴哂白煙。返學都係著大地牌校褸, ...
因為。。現今社會。。怪獸多過正常人
我女都即時ws校長問可唔可以照返學

珍珠宮

回覆:一個寒流,玩謝香港

我細過冬天都好凍,唔記得幾多度,只知冬天返學著7,8件衫。到我小朋友,知道呢幾日凍,我準備好保暖衣物比佢地,已經講好返學要點著,最後唔使返。佢地呢代,其實保暖衣服已經改良到很好,又薄又暖。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

春卷 發表於 16-1-25 11:20
好多JM 執住話咩50幾年最凍,唔信我地話咁凍一樣大地牌返學,其實數據係講最低姐,我自己幾度返學真係好多 ...
只係市區最凍記錄而已,新界區 2010 至 2012 都一樣試過 1~3 度,唔係咩大不了事情
還記得生完虎女坐月時,當時12月我屋企溫度計度到 2 度

開 2 部暖風機都頂唔住,最後要用冷氣被當窗簾咁封咗個窗佢先可以整到間房暖晒
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

醒目開學勳章

引用:10度8度就正常啫,+但而家係2,+3度喎,+我真

原帖由 nieualma 於 16-01-25 發表
10度8度就正常啫, 但而家係2, 3度喎, 我真係未試過, 你試過? 其實你唔係70後

...
2/3度係室外,不要在室外留太耐,室內我家有14度,冇開暖氣。

侯爵府

畀面勳章

引用:真係太保護啦!老實講凍就唔返學,但凍就可

原帖由 你好嗎 於 16-01-25 發表
真係太保護啦!老實講凍就唔返學,但凍就可以去玩?
題外話,休息時間少就賴TSA,咁無TSA又係咪真 ...
有無聽過會凍死人同低溫症!

Nice to meet you!

侯爵府

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+凍檸檬茶+於+16-1-25+10:01+編

原帖由 凍檸檬茶 於 16-01-25 發表
點解你唔信?好多次,我未係阿婆,上山睇冰都唔係今年度第一次,早幾年都有。有幾年都3/4度返工,好記得。

侯爵府

畀面勳章

引用:果個年代老師體罰都無人理,生仔無產假生左

原帖由 算死草 於 16-01-25 發表

...
我以前細個默書唔合格要係課室排隊俾老師打手板。

侯爵府

畀面勳章

引用:最神奇係凍就唔番學,但係就上山睇霜雪,商

原帖由 bb2 於 16-01-25 發表
最神奇係凍就唔番學,但係就上山睇霜雪,商場又擠滿行街街既人...

...
商場有暖氣

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+你好嗎+於+16-01-25+發表真係

原帖由 secretrose 於 16-01-25 發表
有無聽過會凍死人同低溫症!
年年都有,多數老人家,在家裡,唔夠暖又冇人理。行山人士都有,唔夠衫準備不足加長時間在戶外。

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+secretrose+於+16-01-25+發表

原帖由 春卷 於 16-01-25 發表
年年都有,多數老人家,在家裡,唔夠暖又冇人理。行山人士都有,唔夠衫準備不足加長時間在戶外。

...
只係想講凍係好大件事架!

公爵府

春卷 發表於 16-1-25 11:32
點解你唔信?好多次,我未係阿婆,上山睇冰都唔係今年度第一次,早幾年都有。有幾年都3/4度返工,好記得。

...

我信天文台記錄

大宅

回覆:hiphopmama 的帖子

咁就奇怪,明明香港幾十年都未試過咁凍。唔通樓主細個住喺西伯利亞圍村?

首頁
12345...9

尾頁

跳至