自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

了解一個人,唔係用時間。。。我由細識我老公識到大,對上兩代都認識,住隔離屋。。。結婚十幾年,我覺得我以前(未結婚之前)從未了解過佢,結婚之後先開始睇清楚

而且,人係會因為環境/遭遇而改變

男爵府

引用:佢話同老公只識左+10+個月,+而且經常分隔兩

原帖由 hebesiu 於 16-02-29 發表
佢話同老公只識左 10 個月, 而且經常分隔兩地 , 在識左 4 日就已經覺得對方係將來老公 , 對住記者又不停講 ...

睇年紀啦,有返咁上下年紀已有一定經歷,知道自己要什麼,同一個人夾唔夾其實相處下已知道,10個月其實已好足夠,後生就話拍耐D睇定D因為仲未見過出面世界,但年紀大左有經歷心態定曬時,當遇到個啱條件、又夾嘅人,其實係唔需要拍太耐拖就可以決定結唔結婚架啦。因為我都係3x歲時同拍左10個月拖嘅c6結婚的, 相處幾個月其實已知道夾唔夾大家價值觀各方面啱唔啱架喇

Wingwingm    發表於 16-2-29 13:14

侯爵府

回覆:睇黎鐘嘉欣真係好急住嫁

我由拍拖到結婚。。都係幾個月。。都過左好多年。。都仲可以講句:我仍然係幸福的。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:MsBusy 發表於 16-2-29 09:33 識幾個

點解要了解對方 ? 應該係因為唔想揀錯 , 如果因了解左而分開 , 好過結左婚甚至生埋 b 生後悔更好 ?

...
每個人諗法唔同,之前一個都拍左8年,
人生有幾個多8年?
咁大個人應該識諗,又唔係18,22,
人地鍾意咪得囉

男爵府

之前果個拍左9年都不能開花結果,時間算是什麼,遇上對的人才最重要

侯爵府

cy101 發表於 16-2-29 09:41
你呢D思想咩年代呀??? VALUE 會下降???
須然唔多都有好例指,如近日BOWLING姐,都有好結果與初戀情人成佳侶
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

男爵府

嫁個無本事就話急住嫁,嫁得好就是覺得對方係mr.right , 靠得住。

男爵府

引用:識幾個都閃婚,結婚多年好幸福,有兒有女,

原帖由 MsBusy 於 16-02-29 發表
識幾個都閃婚,結婚多年好幸福,有兒有女,
拍得耐了解多左,反而會分開,
Feeling 同緣份嘅野好難講
我exactly就係你講的,二十歲時拍左一個8年就散左,後來一個拍左10個月就結埋婚!

poyy    發表於 16-2-29 15:20

侯爵府

開心吸收勳章

如果吾係奉子既話, 又會吾會嫁得咁急

子爵府

雙方成熟 大家有經濟基礎 目標一致 有咩問題呀

咁樣咪仲好 仲係熱戀期願意遷就對方多d 有小朋友雙方最緊要就係互相體諒 遷就

反而好多拍左好耐或同居太久咩野耐性愛情都磨曬 婚後好易為小朋友起爭執

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

緣份,佢地自己覺得ready咪得囉

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+16-02-29+發表我

原帖由 casscassy 於 16-02-29 發表
好激,三個鐘,緣分真係整定
真係好激,我聽完以為自己聽錯,再問多佢一次係咪3 hours!

佢話佢老公見到佢先,之後跟住佢,再識佢,最後立即求婚,全部三個鐘內發生!個lecturer 後生好靚女的(睇相)

大宅

hebesiu 發表於 16-2-29 09:27
佢話同老公只識左 10 個月, 而且經常分隔兩地 , 在識左 4 日就已經覺得對方係將來老公 , 對住記者又不停講 ...

講姐,真實係點得佢兩個先知

水晶宮

回覆:yeeyeeyeah 的帖子

祝福

珍珠宮

引用:我真係覺得冇問題wor,我同C6都係識咗好短

原帖由 bemiu_uncha 於 16-02-29 發表
我真係覺得冇問題wor,我同C6都係識咗好短時間已經籌備結婚,唔經唔覺邁向第20年,唔一定拍得長先可以講結 ...
反而好多拍得長先結婚就分開

bemiu_uncha    發表於 16-2-29 10:04
cc_tse    發表於 16-2-29 10:02

水晶宮

回覆 hebesiu 的帖子

如果真係啱既, 快都冇所謂啦, 好過唔啱既拖你10年8 年吖. 佢已經冇咗一個8年...

翡翠宮

引用:Quote:cy101 發表於 16-2-29 09:31 世上有

一見鐘情 , 真係博得過 ?
婚姻本來就係一場賭博,賭你有無眼光、有無運、好唔好彩……

就算唔係一見鍾情,拍左10年8年先結婚,都一樣有離婚的可能,人係佢變既,只係睇下變好or變壞~

侯爵府

引用:佢話同老公只識左 10 個月, 而且經常分隔兩

車...我同老公5個月就決定結婚啦!我先20幾,我唔係趕住嫁架。係岩既洗鬼拍10年拖最後都唔結婚咩?(聽過大把人係咁)
你唔信緣份既咪放長雙眼睇下人地最後好唔好囉

男爵府

回覆:hebesiu 的帖子

我老公既長輩親戚都係識左三個月就結婚,依家已經結左40年了,依然恩愛到不得了,時間長短唔係問題,點維繫先係重點

mimosa_t    發表於 16-2-29 13:50

水晶宮

引用:Quote:arwu+發表於+16-2-29+09:34+又唔係叫

如果拍拖 10 年都分開都仲係好 , 起碼肯定自己唔會揀錯人 , 否則唔會決定分開
如果識 10 個月就結婚 , 到將 ...
嫁過就value 下降?咁60歲都未嫁過,掛住個貞節牌坊咪好高身價?

milk323    發表於 16-2-29 20:13

首頁
12345...24

尾頁

跳至