自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+angel321+於+16-03-13+發表(

原帖由 小小郭夫人 於 16-03-13 發表
見到呢個標題,確實有啲火,因為我係中學教師,但我港大中大畢業,有degree有master degree,我唔見得香港 ...
其實樓主既資料是否有點脫節?我記憶在我少年時代,中學老師好多來自教院,講緊都三十年前以上,那年大學畢業生一成都冇,兩大全是精英。

我現在作為兩位青少年家長,知道現今家長要求高,什至好多怪獸家長,對於仍然在教育界盡忠職守既老師們,我向你們致敬。

BK經常好多舖對老師、護士、紀律部隊等專業人士經常被貶,什至好多人說護士唔係專業,依家讀degree of nursing 都要DSE 25分+ , 講呢些說話既人真是井底之蛙。

sunev    發表於 16-3-13 22:13
Gigiki    發表於 16-3-13 20:50

男爵府

ac321 發表於 16-3-13 19:02
這,就是香港教育制度的悲衰!
我有幾個同班同學,hkcee考得差,吾夠資格讀 AL(無學校收),就走左去讀師範 ...
超級agree我好多讀護士既同學 當初係咪全部合格都成問題 因為佢地永遠排尾幾

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+小小郭夫人+於+16-03-13+發表

原帖由 fionacat 於 16-03-13 發表
小小郭夫人,我哋同業呀!
喺香港,教師係唔受人尊敬的,我成日同自己講,總之做好自己,做個好老師。我教 ...
同意。學歷逹標外,有心是非常重要的。身為家長,見過不少好老師,也見過很多無心教學和完全不關心學生的。教師的質素參差。

男爵府

Miss.Hui 發表於 16-3-13 19:08
聽人講過德國、北歐,老師係好top既學生先做得
或者待遇超好吧~
咁要爭住入就自然top既先做到
但HK做老師都唔差姐 fresh grad應該都有2萬幾吧?
我只知道中學老師係4萬幾
已經好過好多人啦wor

男爵府

bik1229 發表於 16-3-13 20:33
其實樓主既資料是否有點脫節?我記憶在我少年時代,中學老師好多來自教院,講緊都三十年前以上,那年大學畢 ...
咁你護士都有分登記護士同註冊護士架嘛登記護士我見好多同學讀唔成書去報個名叫有咁
註冊護士都係22 23分就得啦(degree)

侯爵府

回覆:中小學老師,都是當年成績較差的一群

呢個標題擺明撩交打。。

珍珠宮

引用:Quote:bik1229+發表於+16-3-13+20:33+其實

原帖由 我是乖乖 於 16-03-13 發表
咁你護士都有分登記護士同註冊護士架嘛登記護士我見好多同學讀唔成書去報個名叫有咁
註冊護士都係22 23分就 ...
22-23係頭一兩屆,依家唔得啦!

珍珠宮

引用:Quote:bik1229+發表於+16-3-13+20:33+其實

原帖由 我是乖乖 於 16-03-13 發表
註冊護士都係22 23分就 ...
同埋你講讀唔成書都做到,都唔係而家啦,又係N年前既事取來講。貪曾年代中七做到EO,而家幾難考呀?

大宅

回覆:bik1229 的帖子

絕對同意,十、二十年前教院同護校畢業生大部分都一直有進修,degree, PgDip, master都有好多人都一早讀完。
如果自己一直無進修,只停留喺會考,A-level 嘅學歷,唔代表別人嘅學歷無提升,只喺識講一啲唔update 嘅嘢,未能與時並進,同社會脫節。

bik1229    發表於 16-3-13 20:51

大宅

引用:(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自

原帖由 angel321 於 16-03-13 發表
(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自殺的事件發生。 今天我和一個退休了多年的校長傾談,他的觀點實 ...
請問響邊度轉載?有無link?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 小小郭夫人 於 16-03-13 發表

原帖由 bik1229 於 16-03-13 發表
其實樓主既資料是否有點脫節?我記憶在我少年時代,中學老師好多來自教院,講緊都三十年前以上,那年大學畢 ...
樓主既資料並不脫節。
我親身見証了,我是199× 考 hkcee同hkal果批,樓主即係講緊現在年紀3到尾或以上果批人!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:絕對同意,十、二十年前教院同護校畢業生大

原帖由 Gigiki 於 16-03-13 發表
絕對同意,十、二十年前教院同護校畢業生大部分都一直有進修,degree, PgDip, master都有好多人都一早讀完 ...
係呀!
佢地真係好多都有 keep 住進修加,好多重係 HKU 添 、、、
不過再睇真 D,係 HKU 既校外進修部SPACE

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我以前既中學老師好多都係讀港大或係外國返嚟,英文勒勒聲,佢地係好叻,但咪一樣唔識教! 對學生態度同熱誠一樣差!

珊瑚宮

環保接龍勳章

我家人會考3A3B,AL 3A2B。大學畢業再讀教育文憑,邊個話老師係較差的一群親戚做教師的,都係成績中上的。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

子爵府

引用:Quote:原帖由+小小郭夫人+於+16-03-13+發表

原帖由 bik1229 於 16-03-13 發表
多謝jm你的支持!

bik1229    發表於 16-3-13 21:26

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

angel321 發表於 16-3-13 18:51
(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自殺的事件發生。 今天我和一個退休了多年的校長傾談,他的觀點實 ...
雖然我唔否認成績較差的,才入會教育學院。
但我有信心在教師行業打滾的一群,一定不是冇熱誠的老師,否則,以教師的工作壓力,早就會辭職了。
而且我有信心香港的教育學院,已經某程度上選擇了較有熱忱的學生。

如果對教育有熱誠,即使成績唔好,不表示不可以教學。我校以前的校隊教練,係唔識打波的。
老師對學生的春風化雨,比起學術好叻,更能教化學生。

男爵府

bik1229 發表於 16-3-13 20:48
同埋你講讀唔成書都做到,都唔係而家啦,又係N年前既事取來講。貪曾年代中七做到EO,而家幾難考呀?

...
sorry 你覺得我講緊N年前?我講緊既係上年既事 咁請問有幾N年前?
就係我自己身邊既同學真人真事
judge人地之前做下資料收集吧

大宅

引用:Quote:原帖由+Gigiki+於+16-03-13+發表絕對

原帖由 ac321 於 16-03-13 發表
係呀!
佢地真係好多都有 keep 住進修加,好多重係 HKU 添 、、、
不過再睇真 D,係 HKU 既校外進修部SPACE ...
喺呀!
好多人都升左做主任、校長、護士長!
好多人都好努力進修,好好把握機會,提升自己,擴闊視野,與時並進,機會喺留俾有準備嘅人!
多一點欣賞別人,少一點怨氣,向前望,人都開心D,就算點評論別人嘅過去,都唔會改變到別人今日嘅擁有!

大宅

其實警察都係。

禁止訪問

回覆:angel321 的帖子

首頁
12345...20

尾頁

跳至