嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:濕疹BB抗戰實錄之媽媽手記

別墅

回覆 dongdongwong 的帖子

u r welcome! hope baby will get well soon!

大宅

請問金盞花膏在那裏買?

別墅

回覆 pooremploy 的帖子

pm~

大宅

引用:+本帖最後由+vvyyvvy+於+16-4-21+16:20+編

原帖由 vvyyvvy 於 16-04-20 發表

我BB係佢大約6個月大開始有濕疹, 明白做媽媽的心痛及無奈, ...
多謝你分享bb濕疹經驗!我仔4個月,之前睇醫生食抗敏藥搽抗生素藥膏5日,已經好返哂,平時都keep住搽physiogel保濕,但2星期後又再復發過,仲越黎越嚴重,我係咪應再同佢搽返醫生開果隻藥膏?唔食抗敏藥係咪無咁有效?唉,我唔想佢依賴左,搽完好返又再咁容易復發過~

別墅

回覆 rachelwmt 的帖子

其實你可以睇醫生問尊業意見, 醫生會跟據BB的皮膚情況開不同分量的藥膏, 濕疹病情係反覆的, 沒有那麼快完全康復, 我們堅持我們的護理, BB的免疫系統發展完全便會慢慢好起來.

別墅

回覆:濕疹BB抗戰實錄之媽媽手記

多謝你的分享啊。真係好詳盡啊。其實我的過程同你所寫的差唔多。只係睇的醫生用的藥膏lotion同你有出入。但用法護理同你的都係一樣。睇咗第一次兒科皮膚專科醫生後我才明白唔應該太怕類固醇藥膏。因為如果濕疹一開始時唔即刻處理到最後只係苦了BB.只要藥膏依醫生指示用其實唔會過量,好過半夜瞓唔到起身喊平時仲要成日忟忟憎憎 ,咁樣BB一點也不快樂。現在我阿B都15個月了,有時如果係食咗食物覺得佢有反應就俾佢飲多D水沖淡下,暫時唔俾同樣的食物佢食,等佢再大小小再俾小小佢試下,因為隨住佢長大免疫系統再完善小小情況就可以慢慢變好的。其次都要注意下被鋪保持干淨。有時天氣都有關係啊。還記得上年夏天我要全天候供應冷氣情況先未好嚴重,諗返起張電費單都一額汗。其實只要小心D留意佢唔好俾佢嚴重先處理就容易搞好多。希望多D媽咪可以分享交流下,又可以從中學習一下。大家一齊努力。

努力擔大旗

別墅

請pm在哪裡可買到防抓手套,thanks

別墅

回覆 chuchu12 的帖子

pm~

別墅

回覆 windy_siu 的帖子

yes yes~ 大家努力加油!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至