自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:回覆 家文 的帖子佢無叫佢舔,但一個二年級

原帖由 Donjai 於 16-04-25 發表
回覆 家文 的帖子

佢無叫佢舔,但一個二年級小朋友一係舔,一係用手拿,諗唔到其他方法 ...
咁我唔覺得好大問題…每個老師教學同對學生都唔同,我自己細個讀書時無帶咩都係自己諗辦法,唔使旨意老師會借俾自己
反而你可以趁機教下自己細仔點處理突發事。

珍珠宮

開心吸收勳章

moonmoonstar 發表於 16-4-25 11:56
個老師叫佢咁做?如果係就有問題,要反映下。
但如果你老師只係唔借比佢,叫佢自已諗方法解決而佢諗唔到就 ...
我覺得你好中肯。
樓主試下好似呢位JM咁講, 教個仔將來點做。

珍珠宮

回覆:一個操守好差既老師

我女小學時都試過唔記得帶餐具!老師都同樣唔會借!最後佢自己諗辦法處理!亦都唔使舔飯食,佢自己去問同學有無多樣餐具!不論叉、筷、匙等!最後同學分左一隻筷子比佢!大家就齊齊有飯食,自從嗰次,我女每次都記得帶餐具!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Donjai 發表於 16-4-25 11:20
回覆 家文 的帖子

佢無叫佢舔,但一個二年級小朋友一係舔,一係用手拿,諗唔到其他方法 ...
個老師有責任去指引佢, 唔係唔理佢, 剛上小學咋

伯爵府

畀面勳章

比我一定投訴。
我仲會同校長講,我擔心投訴過後,小朋友會受到不公平對侍,希望校長幫忙留意下。
如果巳經去到校長到 ,個位老師亦知道自己會被人留意住,除非佢唔想做架姐,如果唔係就算個心再唔高興,都唔會針對你小朋友出哂面。

我睇到呢個post好嬲囉。
老師的權力可以這樣嗎?我覺得十分不被尊重,當人家小朋友是什麼?唔記得帶餐具,你可以投訴我小朋友,什至如有再犯,你可以講明怎樣懲罰,但沒有可能要人地個小朋友甘既方式食飯嗎?當人是動物嗎?

功課既野,難道佢教親每一班,或每個學生都係100分?或a++ ?
如果個個都甘完美,洗乜你教?

禁止訪問

侯爵府

引用:個老師叫佢咁做?如果係就有問題,要反映下

原帖由 moonmoonstar 於 16-04-25 發表
但如果你老師只係唔借比佢,叫佢自已諗方法解決而佢諗唔到就 ...
小學生(仲要得二年級)一般都要喺指定地方(例如班房內)午餐,應該不太可能去搵哥哥或小食部幫助,同班同學一般都只有一套餐具,都未必肯借。
個人覺得老師可以用其他方式處罰小朋友,例如幫手分飯盒,幫手打掃,而冇理由由得小朋友冇餐具。

大宅

絶對唔相信老師會叫個學生舔飯,我覺得給佢一個解決難題既機會,又睇下佢識唔識等其他人食完,再問其他同學借。我覺得俾佢承擔後果係應該,太保䕶個小朋友,將來真是後果自負!俾我知道佢連犯2次,佢c緊!

大宅

我覺得可以同老師了解下先,下下未搞清楚就投訴,真係揾定學校轉都得了!留底都冇意思

子爵府

引用:個老師叫佢咁做?如果係就有問題,要反映下

原帖由 moonmoonstar 於 16-04-25 發表
有怎樣思想的家長, 就有怎樣思想的子女。

同1件事, 老師唔借餐具, 有家長會即刻大罵話要個仔做狗。 另一d 家長, 就覺得係訓練小朋友嘅處事應變能力。

複式洋房

你求證了嗎?有沒有問下其他人。不要只聽個仔一面之詞,可能只係嚇佢講下,並不是真。

複式洋房

如果小朋友咁聽話,老師叫舔就舔,那就不會忘記帶餐具。

公爵府

好媽媽勳章

引用:如果小朋友咁聽話,老師叫舔就舔,那就不會

原帖由 selinayg 於 16-04-25 發表
如果小朋友咁聽話,老師叫舔就舔,那就不會忘記帶餐具。
樓主之後講咗,不是老師要求,只是佢個仔自己咁做。

複式洋房

回覆樓主:

要教小朋友解決問題,可問同學借义用。

伯爵府

引用:我女小學時都試過唔記得帶餐具!老師都同樣

原帖由 姸媽 於 16-04-25 發表
我女小學時都試過唔記得帶餐具!老師都同樣唔會借!最後佢自己諗辦法處理!亦都唔使舔飯食,佢自己去問同學 ...
我記得我們這一家有次阿柑都係唔記得帶餐具都係呢個方法

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+姸媽+於+16-04-25+發表我女小

原帖由 Catcatlove 於 16-04-25 發表
我記得我們這一家有次阿柑都係唔記得帶餐具都係呢個方法
我好鍾意睇呢套野架

大宅

引用:+本帖最後由+Donjai+於+16-4-25+10:31+編輯

原帖由 Donjai 於 16-04-25 發表

我個仔二年級,有一次無帶餐具,比佢鬧左一大餐,第二次又唔 ...
我想問下如果小朋友無帶功課算唔算欠功課?如果欠功課被老師記手冊又合唔合理?

我明白無帶餐具,無得「畢」飯係好慘,但我認真覺得家長其實都有責任為小朋友準備好餐具吧,如果真係咁心痛個小朋友要舔飯,不如家長做好責任為小朋友準備好餐具。我當一班有30人,如果有20人唔帶餐具,去邊度有咁多套餐具借呢??如果小朋友覺可以唔帶餐具,日日借餐具咁係咪縱容佢唔識學習自理能力呢?
我認為小朋友響學校其實每件事都係一種學習, 佢唔記得帶餐具其實好小事,最後都自己辦法食完盒飯,又唔係會餓親,但小朋友從過程中吸取教訓,學習每日要收拾好書包,帶齊番學需要用既樣咁樣更加好呢!

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

舔飯碗,我接受唔到,小朋友都需要被「尊重」

男爵府

以我囝囝為例, 小學時他的餐具有筷子,spoon及叉, 所以其它同學可能會有些餐具可以借, 可能小朋友怕, 不敢問同學仔借, 老師唔借, 學生又不懂解決才會出現這情況, 不能太責怪老師.

我係樓主會先跟有問題既老師了解, 可能囝囝說出的並不是事實既全部, 當你聽完老師及囝囝既說話時, 可能整個故事有所不同.

如果未完全了解, 單憑這些事要麻煩校長就不太好了.

至於課堂上被同學取笑既事, 如果好多時都發生亦會跟該老師了解學生哪些地方出現問題令老師有這反應.

利申: 我真的試過這樣做, 該位老師亦會有所收歛.

大宅

都敏俊C 發表於 16-4-25 21:13
有怎樣思想的家長, 就有怎樣思想的子女。

同1件事, 老師唔借餐具, 有家長會即刻大罵話要個仔做狗。 另一d ...

同意,如果係我小朋友,我會多謝老師,我想信我小朋友一定記得無叉用的經驗。我女k1有日帶魚蛋做茶點,我提咗佢n次,但佢自己掛住睇電視,結果帶漏了。我專登call老師,叫老師唔准借牙籤/叉比佢,結果佢用手食。我真心感謝老師的配合。

首頁

尾頁

跳至