論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 11:11
乜都偷的姐姐你還用佢?比我炒咗九世啦,你老板咁跣你你覺得好應該無問題?有人咁做唔好講到係合情合理, ...

你令我諗起n年前國泰工潮個攪手空姐,公司話佢偷咗包花生炒佢!咪又係值幾蚊。咁大間公司咪又係咁!

子爵府

melonfans 發表於 16-4-28 14:35
你令我諗起n年前國泰工潮個攪手空姐,公司話佢偷咗包花生炒佢!咪又係值幾蚊。咁大間公司咪又係咁!
...
唔明為何咁多人唔睇內容就回應,由開始我就質疑設個局引人偷竊的手法。無人同你爭辯偷2元係咪偷,一件本來可避免或根本唔會發生的事發生咗,工人同僱主同樣應該負責,你真明定假唔明?

珍珠宮

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 12:00
如果有個女仔著得好性感咁啱係你老公身邊行過我覺無問題,但如果呢毎女仔係有目的係你老公面前行過吸引你老 ...

你咁講咪同歐洲d難民一樣,因為d女人著得性感,所以強佢

可能你姐姐好好,所以你對佢地好好,呢點我吾反對,正如當初我吾信我姐姐—黎就偷野,對呢d人仁慈,最後我咪對自己殘忍,愈來愈多野吾見。

子爵府

melonfans 發表於 16-4-28 14:45
你咁講咪同歐洲d難民一樣,因為d女人著得性感,所以強佢

可能你姐姐好好,所以你對佢地好好,呢 ...
咁我好有錢係咪可以係屋隨便放10萬8萬呀?然後好大聲話工人唔偷咪得囉,係咪咁呀?亂放10萬8萬無責任嘅?

超級版主

超級版主

大家冷靜D

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+16-4-28+09:4

原帖由 tuenmunoasia 於 16-04-28 發表

你的做法唔係測試而係有意圖引人犯罪,就算你放500係袋 ...
不喜勿插

我明白你唔贊同樓主嘅測試方法,但希望你明白,偷就係偷,唔可以話樓主冼姐姐,所以應該同情姐姐....

另外,樓主其實已經解䆁點解會咁測試姐姐,係因為懷疑姐姐之前已經偷野,所以,你嘅論點實在無咩説服力...

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 14:13
我幾時講過偷2元唔係偷?而係為何要用設個局的手法,講極都唔明。

樓主放兩蚊係套無攞出黎
跟本係日常生活中常見的行為
如樓主有心裝就用五百蚊紙幣
唔會用一個無記認的兩蚊銀

如你覺得放個兩蚊係屋企都叫引人犯罪
咁工人姐姐房唔洗有鎖
廁所唔洗有門
大門亦唔需要關

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 09:35
你的做法唔係測試而係有意圖引人犯罪,就算你放500係袋姐姐攞咗你成功報警拉咗佢即炒唔使賠,但你良心過意 ...

偷竊而無左一個月代通知金係佢自己攞黎
佢唔偷 無人入到佢

公爵府

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 14:48
咁我好有錢係咪可以係屋隨便放10萬8萬呀?然後好大聲話工人唔偷咪得囉,係咪咁呀?亂放10萬8萬無責任嘅?
...

一個屋企有十萬八萬好奇咩?
你都聽過有公屋被爆竊無左成百萬
銀行夠多人錢teller 一人處理幾多錢?
唔通銀行可容納teller 落格?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

tuenmunoasia 發表於 16-4-28 14:48
...

我婆婆當年, 錢係周圍放. $500, $500. 枕頭底, 被, 床單, sofa cushing, 廚房碗柜, 發現到就比返佢. 唔好 lai橫折曲, 幫賊講好話.

佢話通屋都有錢執, 至叫利是呀.

公爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-28 15:58
我婆婆當年, 錢係周圍放. $500, $500. 枕頭底, 被, 床單, sofa cushing, 廚房碗柜, 發現到就比返佢. 唔 ...

係呀 我阿嫲都係咁 最鐘意放衫代內袋
不過如果好似嗰位人兄咁諗
佢地比人偷錢都係活該

公爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-28 15:58
我婆婆當年, 錢係周圍放. $500, $500. 枕頭底, 被, 床單, sofa cushing, 廚房碗柜, 發現到就比返佢. 唔 ...

佢地比人偷錢都係活該

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ol0314 發表於 16-4-28 16:18
佢地比人偷錢都係活該

係呀, 屋係自己嘅, 唔通人地送來賀壽的足金公仔, 放在玻璃柜, 引人犯罪咩.

伯爵府

ngming_28 發表於 16-4-28 11:50
不喜勿插

如果好似你咁講,咁d女仔著得好性感,係咪代表你就可以非禮佢,因為佢引人犯罪?

要好似中東咁,
女人要由頭包到落腳,
只露對眼出黎,
唔係d男人唔夠定力覺得你引緊佢犯罪,
你唔由頭包落腳就係你犯法,要拉架。

好似我咁,
屋企乜春都上鎖,
唔想引姐姐犯罪。

男爵府

lily-of-valley 發表於 16-4-28 14:21
乜設局捉賊要有最底消費?
個賊淨飲要雙計

男爵府

...
其實亂放 10萬響屋企比人偷左,點解要負責任?
我放部電視機響屋企 比工人偷,唔通又係我錯咩

男爵府

hsbc005 發表於 16-4-28 16:37
要好似中東咁,
女人要由頭包到落腳,
只露對眼出黎,
小心工人乜都偷,食物,衫,香水,你鎖得幾多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Chunyan 發表於 16-4-28 12:00
謝謝大家的回應,事原是有最近拜山,我家喜歡出席者有利是,沒有當場拆,我記得當日我袋左在褲袋,忘了這事 ...
咁你有無問過工人,褲袋有嘢,睇佢點答。

伯爵府

dick9394 發表於 16-4-28 18:12
其實亂放 10萬響屋企比人偷左,點解要負責任?
我放部電視機響屋企 比工人偷,唔通又係我錯咩

我放10萬在自己屋企,
真係冇諗過會俾 (((家人))) 偷啊!

伯爵府

dick9394 發表於 16-4-28 18:13
小心工人乜都偷,食物,衫,香水,你鎖得幾多
冇辦法,我有責任唔好引人犯罪嘛,
衣櫃,廚櫃,護膚品櫃,房門全鎖,再加多幾枝cam,
我又唔識睇相請佢時唔知佢係賊喎,
知我就唔請啦,
炒佢我又要再俾成萬請人,
捐去做善事好過啦,
報警又話証據不足,
即炒佢又要賠一個月,
咁不如全部鎖起佢啦,