自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我最懷念以前嘅樓無起得咁高,
無起得咁密,
去邊都唔係好似依家咁多人,

依家直頭24小時都係繁忙時間。

男爵府

好媽媽勳章

I miss 港英年代 too, 個城市好繁華!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 hellokitty377 於 08-10-16 15:57 發表
懷舊指對過去的憧憬,通常是理想化而不現實的,經常和一個溫暖的童年回憶、某種遊戲或者珍貴的私人物品聯繫在一起。

研究表示,許多人相信,過去的歲月比現在美好,他們也相信過去他們過的是較佳的生活,甚至當實際上並非如此 ...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 JennyKwok 於 08-10-16 16:13 發表

我初出道時的公司福利:

1) 14個月糧 (未計花紅)
2) 每年可享有28天大假 (包括病假在內)
3) 每年有旅行津貼$1,800
4) 醫療福利
5) 公司同事本地旅行
6) 自己子女可享有免費讀書津貼 (子女要在我就職的機構讀書) ...

男爵府

原文章由 yy00 於 08-10-16 16:07 發表

毛語錄 : 無語問蒼天
江八點 : 亂咁點

俾你笑死

珍珠宮

我唔敢講97前工作環境點點點, 因為我都未出黎做野!

但與97前相比, 社會的確多左戾氣!

我有時係度諗, 係咪真係英國管治得好d?
我覺得, 就係因為英國唔理香港, 無為而治, 所以香港人好自覺, 努力勤奮, 因為唔做就冇得食!

但而家, 整左咁多咩保護網, 又綜援又盛, 最慘係, 唔做野果d, 反而多錢洗過勤奮工作果批!! 剩係呢一樣, 已經令到好多打工仔好不滿, 覺得點解我仲要日日返工, 日日ot, 日日比老細噴到一面屁仲要死忍爛忍?!
倒不如resign左份工, 申請綜援, 申請公屋, 每個月出糧仲準時過返工(好多細公司都興遲出糧, 一個月糧分3個月出! 我以前做果間公司就係咁!!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-16 16:31 發表

我覺得, 就係因為英國唔理香港, 無為而治, 所以香港人好自覺, 努力勤奮, 因為唔做就冇 ...

本末倒置!

男爵府

原文章由 JennyKwok 於 08-10-16 16:13 發表

我初出道時的公司福利:

1) 14個月糧 (未計花紅)
2) 每年可享有28天大假 (包括病假在內)
3) 每年有旅行津貼$1,800
4) 醫療福利
5) 公司同事本地旅行
6) 自己子女可享有免費讀書津貼 (子女要在我就職的機構讀書) ...

係呀 過年仲有海味錢派, 有時仲有金牌同金錶呀 而家無咗花紅, 得一個月雙糧, 有大假都唔敢請, 人工一係唔加, 加都係加3%~5%

大宅

依家HK就系俾的大陸同胞拖低左生活氯質素.
我都好想做個調查..
羅綜援既人士究竟有幾多系大陸人..
我想好多都系一D不勞而獲的人.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我都係咁話,真係無好過

男爵府

原文章由 小寶貝兒 於 08-10-16 16:31 發表

我覺得, 就係因為英國唔理香港, 無為而治, 所以香港人好自覺, 努力勤奮, 因為唔做就冇 ...

有時睇到啲綜緩人仕話瞓到肩周炎, 兩公婆日日holiday都湊唔掂啲仔女要俾保良司幫佢湊, 成日去飲茶, 零食錢每位1200蚊, 真係激到吐血架

大宅

原文章由 lypoon 於 08-10-16 15:11 發表
但係香港好似好多人好愛國咁喎! 太空人、運動員來港就發晒癲咁!:;pppp: 老老實實…我一D興趣都無!

你講晒我d心聲呀

珍珠宮

經歷十年經濟差(generally)o既日子, 懷念以前好o既日子一d都唔奇。
正如大陸而家貪贓枉法、食物問題嚴重, 一樣有人懷念毛澤東時期。
問我愛唔愛國? 愛架,
但我一樣可以懷念九七前o既環境, 兩者冇衝突o架。

ps, 太空人、運動員最好唔好再黎香港喇, 辛苦左咁耐, 好應該同家人一齊, 呢d唔係愛唔愛國, 純粹出於人o既角度去諗野姐。

[ 本文章最後由 goat 於 08-10-16 16:47 編輯 ]

水晶宮

原文章由 星人mama 於 08-10-16 16:41 發表

有時睇到啲綜緩人仕話瞓到肩周炎, 兩公婆日日holiday都湊唔掂啲仔女要俾保良司幫佢湊, 成日去飲茶, 零食錢每位1200蚊, 真係激到吐血架

忍唔住笑!

水晶宮

原文章由 beagledog 於 08-10-16 16:43 發表

你講晒我d心聲呀

男爵府

好媽媽勳章

其實大家都係中國人, 回歸後唔應該分咩大陸人咩香港人, 但事實上自出世我地生活係英國管治下, 同大陸人文化好唔同, 有佢地簡直污染香港, 而且佢地仲攞左我地好多0野, 當初又話50年不變, 其實十年咩都已經變晒啦, 我地咁辛苦返工, 得番黎只係養d懶人.

男爵府

回覆 #25 BBTWIN 的文章

I ALSO AGREE WITH YOU. I FEEL THE SOCIETY IS MORE FAIR BY 英國政府統治.

男爵府

想講....我哋經濟好好架, 唔係點會派糖?

但好好笑, 派極都無我份, 無老人家份...

原文章由 ntefamily 於 08-10-16 15:07 發表
當年經濟好, 真係開心好多
依家見到好多人無野做, 或好低人工,
成日覺得香港的基礎好唔穩咁, 個心都好寒

複式洋房

莫講話管治,教育制度都好啲(before 97)

男爵府

但我覺得好似而家好D....大學多咗, 學卷, 334, 小班教學, 認母語唔掂(但都玩咗10年)...

原文章由 Joanna.L 於 08-10-16 17:04 發表
莫講話管治,教育制度都好啲(before 97)

首頁
12345...6

尾頁

跳至