婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 03:27
C6話同佢媽講過,但佢媽都係咁,佢都無辦法,姐係意思係佢講就講左,佢媽唔肯聽照帶都無計,又話好小事我 ...

咁我又覺得依下你老公冇講錯~~~你地唔放低個B俾佢咪冇事囉~~~~唔通你諗住就咁一世可以唔再返奶奶到/唔再見奶奶咩

奶奶唔聽你講就更架啦(試問有幾多個會聽)~~~~咁你咪又唔聽奶奶講囉~~~佢話要你放低個B佢湊~~~你咪扮聽唔到講第二樣~~~佢再講一定要你聽到為至既~~~你咪答佢一句唔捨得同BB分開一齊湊啦~~~佢再講~~~你咪喊俾佢見囉~~係喊唔捨得離開個B~~~唔係喊奶奶同你搶B喎~~~

總之佢講乜~~~你都唔會留低個B單獨同佢一齊架啦~~~咁就唔驚佢瞞得到你係背後帶呀B去做d乜啦~~~

大宅

C6本身經過呢件事後話要一星期返99到住兩日,我話99岩岩先咁樣呃完我地,仲要返去住?
(未坐完月時我去過99到小住,結果有致敏源,眼腫晒又鼻塞晒,當時坐緊月仲俾人話唔做家務,最後傷口爆線99仲叫我自己去醫院縫針得,唔好一早嘈醒老公阻住佢訓,加上每次單獨相處99都話我呢樣果樣,當時我有產後抑鬱)

c6就話咁人地個個都係咁啦,你以為唔洗帶孫比爺爺嫲嫲睇?人地啲家庭都有帶返去架啦。我就話其實每星期你都係得一日假,而每星期個日假期我地都係一家三口返6299到,每次都一朝早8點鐘我就開始準備同整理,整好晒所有野你就十一點幾先施施然起身出門,返到6299到又係我湊b整呢樣果樣,你就休息打機訓教,仲要話我唔幫手煮飯執屋,每次你放假我仲攰過平時,每個星期假日都俾晒你家人,完全無我地一家人既時間。

c6就話一星期見一次已經好少,一個月先係四日。99又成日呻見孫少,一星期得一日,所以依家就話要一星期返去住兩日,又話慳飯錢又話一個月爺爺嫲嫲見孫八日都唔過份,又話其他人家庭都係咁,我想問下各jm,你地會每次放假都去6299到?我真係好唔想返去個地獄,我覺得我真係會癲,但老公又覺得每個假期返去唔過份,99更覺得少,62又開聲叫我地得閒返黎住幾日,我唔明點解有啲距離大家唔洗爭執鬧交又小不滿係都唔中意,係死要迫埋一齊火星撞地球,我應該點做?

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:03
99認為佢係嫲嫲,地位大過我地,又係長輩,已多次係我地講完唔好後話廢事理我地,初頭以為佢講下,估唔到 ...

咁你老公講既真係事實喎~~~~

除非下次你地返到去~~~唔留低個BB俾奶奶湊~~~一家坐晒係到~~~而你奶奶仲夠薑抱你個B推開你地咁衝出街既姐~~~~唔係你真係好難定奶奶死罪架喎~~~~~

大宅

cream090909 發表於 16-7-29 15:14
仲要住係父母屋企,好心叫你C6打醒自己啦,已經無本事仲要委屈個老婆,仲要拎個b氹自己呀媽返去痴餐,呢個 ...

佢有叫我係6299到住,只係當時我抑鬱差啲自殺,又實在住唔埋,父母肉赤我就索性叫我搬返去,更話將名下物業收返黎唔租比人免費比我地住,依家係暫住娘家等緊段過渡期

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 15:23
咁你老公講既真係事實喎~~~~

除非下次你地返到去~~~唔留低個BB俾奶奶湊~~~一家坐晒係到~~~而你奶奶仲夠 ...

其實99試過,死話要帶出去,係c6發火先冇帶,但我地一唔係到或正確係講係我唔係到佢就會自把自為,因此我唔想比999湊,老公又話嫲嫲見孫湊孫天經地義,嫲嫲唔會害佢,佢都係咁養大

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:04
我有同佢講,99係你媽,呢啲問題應該你出面同99傾好,如果我講只會鬧交同關係唔好,佢就話寧願我自己去鬧9 ...

你講既住緊父母物業~~~係邊個父母先???

係你父母既~~~~咁你咪同老公講~~~係你叫我自己去鬧奶奶架~~~~咁你咪去話奶奶囉~~仲講明唔會再俾佢單獨湊B~~~叫佢唔洗再嘈~~~

係老爺奶奶既~~~~咁你咪做呀B保標~~~唔會俾呀B離開你既視線範圍~~~咁你奶奶咪乜都做唔到囉~~~

侯爵府

我的育兒心得勳章

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:25
佢有叫我係6299到住,只係當時我抑鬱差啲自殺,又實在住唔埋,父母肉赤我就索性叫我搬返去,更話將名下物 ...

你C6真係垃圾到暈,咁你父母呢?一個月四日要去6299度,咁婆婆公公呢?做人公平d啦唔該!我都係ftm!我C6唔會咁同我講野!我同極品99住,佢媽一過份C6會幫我擋,我都唔會晚晚同佢媽食飯,個個星期有family day/探婆婆!我睇左你舊post,佢地兩母子一樣過份,蝦你蝦到上心口!而家你做人呀媽就硬淨d啦!個仔係你架,你C6已經係人辦,你仲唔識保護自己同個仔以後條路點行?我係ftm,C6好尊重我,因為佢試過知道湊小朋友辛苦過打兩份工!我都好坦白唔係唔放心俾人湊我寧願返工!

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 15:30
你講既住緊父母物業~~~係邊個父母先???

係你父母既~~~~咁你咪同老公講~~~係你叫我自己去鬧奶奶架~~~~咁 ...

係我自己父母,但如果真係吵大鑊,我真係咁話99,姑9老公個啲實鬧到我暈,老公可能打我,到時都可能離婚

大宅

cream090909 發表於 16-7-29 15:32
你C6真係垃圾到暈,咁你父母呢?一個月四日要去6299度,咁婆婆公公呢?做人公平d啦唔該!我都係ftm!我C6唔 ...

因為依家層樓未完租約,大概要過多兩個月左右先收得返我地先再搬,呢段過渡期我地都係暫住娘家,所以c6就覺得見我父母比較多,而bb又唔太痴6299,所以就認為應該一個月帶返去住8日左右

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:27
其實99試過,死話要帶出去,係c6發火先冇帶,但我地一唔係到或正確係講係我唔係到佢就會自把自為,因此我 ...

你老公講得好岩架喎~~~嫲嫲見孫湊孫天經地義,嫲嫲唔會害佢,佢都係咁養大~~

你奶奶死要帶出去~~~你老公都發火阻止左佢啦~~~算係咁架啦~~~~大把當場仲企埋奶奶果邊話一陣冇所謂

事實係你可以令你自己長期在場既姐~~~冇人叫你自己行開架麻~~~亦冇人話你一定要俾奶奶湊架~~~你咪湊到呀B返學先去返工囉~~~~

都話好多借口俾你用黎推奶奶湊B架~~~~但你偏偏要將個事實講出黎~~~搞到家嘈屋閉有乜意思呢~~~

你奶奶係你老公呀媽就更架啦~~~奶奶一日唔死~~你都仲係要去見佢架~~就算你唔去~~~你個仔係要去架~~~~除非佢對你地做左d好癲既事會傷害到你地身體/生命既事姐~~~

唔通你話唔捨得個B~~~BB好多第一次過左睇唔到就冇得睇架啦~~~第一次反身~~第一次講野~~第一次起身企~~~第一次行路~~~所以想湊B湊到佢返學~~~你老公會鬧爆你話你on居~~依d係留俾奶奶睇咩(會既話你就自己諗仲要唔要依個老公啦~~)

男爵府

畀面勳章

回覆:99自己帶b出街 updated

你老公問題最大,唔想爆佢地,就只有永遠聽佢話,因為佢唔會改,亦都冇體諒你。死症!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Ssssyiu 的帖子

其實好簡單,睇下你肯唔肯做

C6自己帶BB返去,邊個要帶去玩就邊個湊,睇下佢地湊唔湊得點,

又乘機俾自己休息下,

自己陪自己阿媽,C6罵你你咪無反應囉, 唔好同C6~

無話爺爺麻麻唔睇得孫,

C6甘孝順咪自己帶囉,唔好阻止~

好心既,咪朝早幫佢PACK好晒嬰兒用品去~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:35
係我自己父母,但如果真係吵大鑊,我真係咁話99,姑9老公個啲實鬧到我暈,老公可能打我,到時都可能離婚
...

你老公打咩你呢~~~佢叫你去鬧架麻~~~~

不過係我既話~~~我就唔會去鬧~~因為我有家教~~~佢始終係我奶奶~~~我老公呀媽~~~~

我做到既野就係唔會俾我個BB離開我既視線範圍~~~其他人講乜都好~~~我都照係咁~~~

佢地要話我懶緊張既~~~我咪笑笑口話係呀~~~BB係我寶貝黎呀麻~~~

佢地要話我好唔放心俾奶奶湊既~~~我咪又笑笑口話~~~冇計啦~~~我寶貝黎~~見少一秒都唔得~~

從來冇話唔俾奶奶見孫~~~要見一齊見~~~就係咁簡單~~~

別墅

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:21
C6本身經過呢件事後話要一星期返99到住兩日,我話99岩岩先咁樣呃完我地,仲要返去住?
(未坐完月時我去過9 ...

我ftm之前同99住,由我大肚開始佢就玩嘢,忍到bb一歲終於搬左出嚟到而家bb歲半,我無帶過bb返去睇佢,除左清明去拜62見過99一次。我個心有條刺我仲係好憎佢,我唔會帶bb返去睇佢,c6有問過我佢老母上嚟屋企同bb玩好無,我話最好唔好,有次話佢老母生日返去食飯好無,我話你自己返啦。我唔想嘅嘢c6唔會逼我。無必要我都唔想見到佢老母。

複式洋房

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:37
因為依家層樓未完租約,大概要過多兩個月左右先收得返我地先再搬,呢段過渡期我地都係暫住娘家,所以c6就 ...

要返應該係你老公自己返,佢先係99個仔,你自己個仔應該你決定,企硬!明知相處唔到,當然少見,你同你們老公講好多9962 一年見個幾次,而且不應該比較,開心就話見多d, 唔開心點解要見,辛苦自己

男爵府

陪月勳章

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:21
(未坐完月時我去過9 ...
我未有小朋友前好多時都跟C6返6299度食飯, 但小朋友出左世後6299日日都要上黎睇孫, 咁當然仲有其他事情發生, 情緒開始唔好, 仲晚晚喊, C6當時仲未知驚, 仲未覺得有問題, 到最後我話要離婚佢先stop佢地唔好日日上黎

之後C6都冇乜family day既觀念, 依舊星期六晚要帶埋bb返佢屋企食飯, 星期日又要帶埋bb去飲茶, 我提出可唔可以有屬於我地自己一家3口既family day呢? 但佢唔認為有需要, 而且仲話, 咁同佢屋企人一齊都係family day o者, 冇必要咁分, 之後當然係嘈過好多次, 又冷戰, 最後終於bargain到多數係星期日同6299飲茶就算, 但最近又開始黎料, 我唔高興但佢仍然唔理會

樓主你C6咁孝順, 真係唔應該搵老婆囉... 既然如果你出到面話99佢會打你既, 真心講句唔要都罷, 無錯, 6299要見孫係天經地義, 有人日日見, 有人一星期見幾日, 亦有人一個月見一次, 好唔鍾意佢係咁講話人地出面個個都係咁, 呢o的野冇準則, 要返就佢自己一個人返囉, 好彩你依家仲係同你父母住, 你唔俾佢帶bb返去, 我諗佢都唔會咁過份o係你父母面前打你囉

你當時生完俾99搞到抑鬱仲有自殺傾向但你C6仲唔警覺個問題, 係呀, 佢當時係爆99又如何? 佢都唔係真心覺得99有問題, 爆完咪又回復以住咁, 咁冇用架喎, 好明顯佢都唔重視你, 佢心中就只有99, 俾我我真係會心淡, 話知佢要住到1星期住足7日, 但唔好諗你同bb都會一齊去住囉, 明知住埋一齊會出問題都仲要做? 冇野呀?

大宅

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:03
99認為佢係嫲嫲,地位大過我地,又係長輩,已多次係我地講完唔好後話廢事理我地,初頭以為佢講下,估唔到 ...

你講比佢地知 你先係bb媽媽 bb既人身安全係你負責架 大吉利是有咩事點知個bb係邊度呀?應該去邊度搵呀?無得你批准擅自行動,萬一有咩事無仇報! 佢可以帶bb去玩,前提一定要比你知囉,bb位置你要有權知道,你要好強硬呢樣野! 我關於bb既野邊個都無面比!否則佢只會採取一副采你都傻既態度

男爵府

你嫁錯人,你C6人格有問題,你都要諗吓點保護自己

男爵府

回覆:99自己帶b出街 updated #42

樓主加油保護自己同bb安全

唔需要focus每次同c6嗌點對付99
因為你c6完全唔幫你又暴燥
企硬你同bb唔搬!

你要做既係,不斷重覆!
「你先係bb媽媽,最終話事人係你」
唔會再有一秒留低bb!

子爵府

畀面勳章

叫你老公死番去奶奶度。。俾佢媽湊番個自己個8厭仔。。

首頁
12345...7

尾頁

跳至