親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

jcy 發表於 16-12-22 11:54

我1家3口反而諗多係theme park

我睇左好多post, 其實唔係個個theme park都好玩, 好多都係因為買左4 in 1先去晒, 所以唔想去太多.
反而唔知Australia Zoo, Currumbin Wildlife Sanctuary, Lone Pine Koala Sanctuary邊個好玩d.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

sugarbun 發表於 16-12-22 22:50
我睇左好多post, 其實唔係個個theme park都好玩, 好多都係因為買左4 in 1先去晒, 所以唔想去太多.
反而唔 ...
係喎...你會係搭車定自駕?

大宅

jcy 發表於 16-12-23 10:09
係喎...你會係搭車定自駕?

我自駕

你呢?

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 10:40

我自駕
same same ar
唔會咁啱又係坐SQ啩

大宅

jcy 發表於 16-12-23 11:46
same same ar
唔會咁啱又係坐SQ啩

你租左車未? 而家要租定遲d都得?

我唔係坐SQ

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 12:00
你租左車未? 而家要租定遲d都得?

我唔係坐SQ
我未去過架...不過應該唔駛咁早租定啦...下年4, 5月先睇都未遲既

大宅

jcy 發表於 16-12-23 12:18
我未去過架...不過應該唔駛咁早租定啦...下年4, 5月先睇都未遲既

我都未去過呀, 唔知早D租會唔會平D
我7月中出發, 你呢?

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 13:50
我都未去過呀, 唔知早D租會唔會平D
我7月中出發, 你呢?
我8月中先出發...到時可以等埋你個賽後報告
BNE我暫時hold左punthill brisbane...GC就hold左 circle on cavill...你卜左酒店未呀

大宅

jcy 發表於 16-12-23 14:09
我8月中先出發...到時可以等埋你個賽後報告
BNE我暫時hold左punthill brisbane...GC就hold左 circle ...
你8月中好多機票都有平呀, 我7月中無乜選擇
我未定到行程, 諗緊好唔好玩住揸上Cairns再飛返BNE, GC我會住airbnb, 未定到行程所以又係未book得住

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 14:19
你8月中好多機票都有平呀, 我7月中無乜選擇
我未定到行程, 諗緊好唔好玩住揸上Cairns再飛返BNE, GC我會住ai ...

你BNE落GC...得10日仲夠唔夠時間上cairns呀...都有D遠喎
我hold呢2間都係apartment...都好抵住...bnb好多都無得取消...同埋上次我去日本住airbnb經歷麻麻地...所以無咩必要都唔想再用佢

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 14:19
8月中好多機票都有平呀, 我7月中無乜選擇
我未定到行程, 諗緊好唔好玩住揸上Cairns再飛返BNE, GC我會住ai ...
無錯...但係我錯過左SQ最平果浸

大宅

jcy 發表於 16-12-23 14:27
你BNE落GC...得10日仲夠唔夠時間上cairns呀...都有D遠喎
我hold呢2間都係apartment...都好抵住...bnb好多 ...

介唔介意share下你經歷? 澳洲同日本環境文化唔一樣, 希望好d,我地好想試下住屋仔, 只會其中一段時間住.

如果上cns就唔會玩bne果邊了, 仲做緊research, 我有老有嫩, 未度掂.

你果段時間有平飛點解唔買QF, 直航慳d時間

琥珀宮

sugarbun 發表於 16-12-23 15:06

介唔介意share下你經歷? 澳洲同日本環境文化唔一樣, 希望 ...
我上次大阪租果間屋好污糟...一陣味...睇到D床單仲有上手留底既頭髮...但係搵屋主係無影...
我朋友上個月係東京租bnb...duplicate booking...最後驚動到警察...先發現1間屋可以有唔同人出post出租...最終屋主/出租人都係由頭到尾都無出現過

大宅

jcy 發表於 16-12-23 15:17
我上次大阪租果間屋好污糟...一陣味...睇到D床單仲有上手留底既頭髮...但係搵屋主係無影...
我朋 ...
我朋友起德國住過好幾間又ok喎, 不過佢negative comments係多左, 所以而家我都只敢住其中幾日

大宅

引用:Quote:jcy 發表於 16-12-23 14:27 你BNE落G

原帖由 sugarbun 於 16-12-23 發表

介唔介意share下你經歷? 澳洲同日本環境文化唔一樣, 希望 ...
澳洲租屋,overall都ok. 你可上stayz睇下,stayz個website專做租屋。once你搵啱間屋,佢會幫你聯繫屋主,deposite所有嘢都係直接比屋住,唔使經website. 我試過幾次,都ok,無問題。 係澳洲租屋,臨走時要清潔番間屋,主要係整番正齊,如果唔係會扣在你deposite.

有老人家的話,cairns可能唔係咁啱玩,因cairns主要出海多。

GC,我租在peppers soul. 係正surfer paradise, have to say very good location. 望正個海,不過有點貴。

大宅

引用:Quote:jcy 發表於 16-12-22 11:54 本帖最後

原帖由 sugarbun 於 16-12-22 發表
其實個個都差不多,我覺得是但去一個便ok. australia zoo會多些wild animals, 如果喜歡睇多種類的動物,可考慮australia zoo.

記得你考慮緊去唔去cairns. 記著由brisbane去cairns, 揸車都要成18個鐘。中途風景一流,你有大有細,建議中途停住下,同埋留意番你小朋友有無耐性坐車同car sickness.

大宅

car_li 發表於 16-12-24 06:46
澳洲租屋,overall都ok. 你可上stayz睇下,stayz個website專做租屋。once你搵啱間屋,佢會幫你聯繫屋主,d ...

請問stayz is similar to airbnb? 又想請教如果住serviced apartment又洗唔洗清潔返執返整齊?

我初步定過路線, 由Bundaberg->Townsville->Cairns呢2段都好甘, 之前由BNE->Bundaberg玩住上都要3晚, 如果再停太多又要多2日, 直踏又好辛苦, 多數都放棄了.

Mount Tamborine行山其實老人家應付到嗎? 想去natural bridge又驚兩老行唔到...

祝大家聖誕快樂!

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-24 06:46 澳洲

原帖由 sugarbun 於 16-12-25 發表
stayz好似booking.com果d website, 不過呢個website專做渡假屋。

service apartment 通常臨走時都唔使自己執 番乾淨的。

我無去過Mount Tamborine, 今次亦唔會去。不過我估兩老去行下應該無問題,到時行下休息下,慢慢睇下嘢,應該無問題。

大宅

引用:Quote:原帖由 sugarbun 於 16-12-25 發表本

原帖由 car_li 於 16-12-26 發表
stayz好似booking.com果d website, 不過呢個website專做渡假屋。

service apartment 通常臨走時都唔使自己 ...
唔係喎,我今次會去mount Tamborine 的。不過只是去睇glowworm.

大宅

car_li 發表於 16-12-26 06:25
唔係喎,我今次會去mount Tamborine 的。不過只是去睇glowworm.
stayz有d屋airbnb都有出租! 不過佢好似選擇多d.
我都會去睇glowworm呀, 但係夜既又睇唔到境, 睇下day time去唔去多次

唔該晒

首頁

尾頁

跳至