自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:goo_littlebb+發表於+16-9-2+12:19+

原帖由 Miga3 於 16-09-02 發表
我同事都試過,人地過錯錢比佢,佢戶口比銀行凍結,條數再比翻人地,之後佢先用得翻個戶口
...
銀行肯定唔會「只」聽第三者話過錯錢就凍結客戶口,如果真係有發生過凍結戶口,一定有其他原因!

common sense一聽都知無可能,如果咁都得,我想玩任何人都得啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公好多年前在獅子銀行既戶口無啦啦多左幾萬蚊, 後來銀行自己扣返數. 都唔知發生咩事.

子爵府

小黑咪 發表於 16-9-2 13:01
我老公好多年前在獅子銀行既戶口無啦啦多左幾萬蚊, 後來銀行自己扣返數. 都唔知發生咩事. ...

呢個情況我都試過喎, statement 見到條數有出入

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Miga3 於 16-09-02 發表我同

原帖由 木土土 於 16-09-02 發表
銀行肯定唔會「只」聽第三者話過錯錢就凍結客戶口,如果真係有發生過凍結戶口,一定有其他原因!

common s ...
通常最大機會係銀行成功聯絡到戶主,客戶又同意比番人,所以咪退得番囉。

子爵府

木土土 發表於 16-9-2 12:59

common s ...

其實銀行有要求我出示我工人戶口號碼同埋過數收據做證明,證明我有再次將同一筆款項過落正確戶口度

琥珀宮

引用:Quote:goo_littlebb+發表於+16-9-2+12:19+

原帖由 Miga3 於 16-09-02 發表
我同事都試過,人地過錯錢比佢,佢戶口比銀行凍結,條數再比翻人地,之後佢先用得翻個戶口
...
呢個case ,似言詞上誤解,較大可能性係,銀行通知你朋友有人話人錯錢去佢戶口,如果真係唔係佢既,最好暫時唔用個戶口住(唔係凍結),怕唔小心用咗筆錢就會構成盜竊罪,叫你朋友確認在戶口退番筆錢,先再用番!

男爵府

se6b03 發表於 16-9-2 12:35
但如果真係同人買野經戶口比錢,收貨後話入錯戶口過錯錢,叫銀行凍結對方戶口,咁咪好容易比人利用呢個漏洞 ...

同問。如果咁岩人地過錯左比我,我唔知而有自動轉帳的話。銀行咁凍結左而過唔到數的手續費,係咪有得waive架

公爵府

Tiffanytobe 發表於 16-9-2 12:15
事緣我過錢比工人出糧,按錯左號碼,過左落一個陌生人嘅戶口度。
跟住我即刻同銀行講,銀行發左兩封信比户 ...
我唔肯定係咪警訊睇過 , 話如果銀行戶口無故多左錢 , D 錢確認唔係自己既要通知銀行 , 係唔可以攞 , 攞左有可能犯盜竊罪

大宅

引用:Quote:Tiffanytobe 發表於 16-9-2 12:15 事

原帖由 ChloeMa 於 16-09-02 發表
攪掂咗呢次之後,其實會唔會考慮加番個3rd party a/c落你個bank a/c, 咁就唔驚重蹈覆彻。
...
唔該可以詳細講解細下third party account是什麼嗎?謝謝

子爵府

MiuMiuLi 發表於 16-9-2 13:09
我唔肯定係咪警訊睇過 , 話如果銀行戶口無故多左錢 , D 錢確認唔係自己既要通知銀行 , 係唔可以攞 , 攞左有 ...

我都係咁諗,其實係唔係等同人地提款機唔記得攞錢,攞咗係犯法咁
好似之前(emoji)模單案咁

琥珀宮

引用:我老公好多年前在獅子銀行既戶口無啦啦多左

原帖由 小黑咪 於 16-09-02 發表
我老公好多年前在獅子銀行既戶口無啦啦多左幾萬蚊, 後來銀行自己扣返數. 都唔知發生咩事. ...
如果無問過人客人就入錢之後扣番,應該係銀行員工自己做錯,銀行有權當reverse筆transaction,無需通知客人。

但客人A轉錢比另一客人B,係客人之間的交易,銀行不知誰是誰非,銀行唔會聽客人A 講話入錯,就由客人B戶口扣番錢。如果咁都得,個個網上買野,比埋入數紙做証明,拎完件貨又話入錯戶口都得啦!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-2+12:59+銀行肯

原帖由 Tiffanytobe 於 16-09-02 發表
其實銀行有要求我出示我工人戶口號碼同埋過數收據做證明,證明我有再次將同一筆款項過落正確戶口度
...
點都係要等對方戶口確認同意

禁止訪問

公爵府

Tiffanytobe 發表於 16-9-2 13:13
我都係咁諗,其實係唔係等同人地提款機唔記得攞錢,攞咗係犯法咁
...
我覺得會近似係咁 , 有人疏忽應該唔係我地諗既 "底佢死" 就算 , 即係有人疏忽跌左錢 , 你執左唔攞返出黎會比人告咁上下掛

水晶宮

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

Tiffanytobe 發表於 16-9-2 13:13
...
我諗起好似真係有咁既新聞 , 好似話係間公司黎添 , 個公司戶口多左 D 唔係佢既錢 , 個老細將 D 錢轉走 , 之後告佢盜竊 , 一齊試下搵唔搵得返個新聞

侯爵府

引用:小額錢債可以嗎?

原帖由 zone 於 16-09-02 發表
小額錢債可以嗎?
你送$俾人,人地無爭你,你點追,而且你要有人地地址先出到告票

珍珠宮

2024年龍年勳章

Tiffanytobe 發表於 16-9-2 12:33
我間銀行冇咁嘅服務,咁我筆錢真係凍過水
借問聲你間係咩銀行?

男爵府

試過恒生自己做錯入賬落我户口,佢只係打黎話声叫我不需理會,去打簿見到有條ㄧ入ㄧ出嘅數咋

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照樓主所講, 銀行都唔係無做野!

首頁
12345...10

尾頁

跳至