自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:去台灣幾千蚊, 你又去囉

原帖由 miffyumiffy 於 16-09-05 發表
去台灣幾千蚊, 你又去囉
去台灣唔指幾千啦。飛機票加酒店幾千了。仲要食!

侯爵府

黃二少奶 發表於 16-9-5 22:22
好唔係用物質去衡量,小朋友其實要求好簡,只要有父母陪伴就足夠

認同,我自己冇小朋友,但眼見身邊好朋友雖然經濟唔容計佢地去外游,甚至樂園都未必去到,但佢父母帶佢地落公園一齊玩,係屋企玩飛行棋,總之,父母一齊參與,小朋友已經好開心,其實冇得比較咁多。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我仔10歲女9歲都係去過一次三日兩夜旅行,好多同學去迪士尼去夏威夷,我地去Reno, 仲要係俾我揾到特價酒店package至去,我又唔覺有問題,反而個個星期同仔女行街食早餐去圖書館,佢地已經好滿足,飲杯珍珠奶茶開心到暈,不過我解釋太多糖,唔可以成日飲。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

tracy.ho 發表於 16-9-5 22:02
我仔5歲啦,連迪士尼都未去過,又咪咁

me too, 同小朋友去過一次旅行,又熱又早起身,我小朋友已經怕怕了

伯爵府

引用:Quote:原帖由 wkpig166 於 16-09-05 發表不

原帖由 lovebabyking 於 16-09-05 發表
我呢個阿媽冇用
我都有咁諗 😐

伯爵府

引用:吾比較就假,除非日常生活無乜交流就無所謂

原帖由 loved 於 16-09-06 發表
吾比較就假,除非日常生活無乜交流就無所謂,話曬平日多多少少都有接觸,好難無感覺。好似我身邊朋友一有假 ...
所以有時會覺得自己無用囉。
好似比唔到 好嘅生活佢地咁。

我有提自己無須比較
不過想上來同大家傾吓。

小d上FB 都係好㗎 😂😆

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

tracy.ho 發表於 16-9-5 22:02
我仔5歲啦,連迪士尼都未去過,又咪咁
同意呀, 細路哥最緊要父母陪伴, 你陪佢去公園玩佢都好開心了

用戶要求終止服務

monsterparentss 發表於 16-9-5 22:20
你講果啲地方真係好普通喇,我仔同學都有歐遊咁喇!真係無謂比較!

其實自己心態好緊要,你講嘅地方呀仔細 ...

我個仔有同學唔只歐遊,係去杜拜

不過好彩我個仔問起時,我話去旅行好貴,媽媽要儲好耐錢先同你去到,我個仔就話:唔緊要,等我大個請你去

大宅

其實樓主有心同小朋友去玩,長州、離島一日遊,行山,動植物園,科學館etc,農場,都好多野玩。講真,其實出國玩嘅野都差唔多,最緊要你要發掘下香港有咩玩。
我住外國,但我都係帶小朋友本地玩多,其實都不外乎art gallery, museum, park, farm etc etc.

伯爵府

wkpig166 發表於 16-9-5 22:01
不過有時見到 人地小朋友
去呢度玩,果度玩 (日本,新加坡,台灣)
同一年嘅暑假。

小朋友幾大先?太細不去也罷

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

個小朋友去旅行去到好似老馮咁既話就無意思,比佢去旅行係驚喜係大獎,去唔到唔洗覺得好內疚,大人都唔一定有得成日去旅行啦,知足者貧亦樂。。。
名校係有咁既機會讀唔代表有咁既能力讀,名校都係一個名入到去有好多睇唔到既辛酸,到時入到去頂唔順咪一樣想出返黎。。。最緊要唔好太執著,人地有我無係成日都會出現,正如佢地都會羡慕我地可以係街邊篤魚蛋一樣,真心我令願有得係街邊篤魚蛋都唔希望買串魚蛋係屋企食

用戶要求終止服務

HaTsang 發表於 16-9-6 04:37
me too, 同小朋友去過一次旅行,又熱又早起身,我小朋友已經怕怕了

我連去一個下午迪士尼/海洋公園都散咗

公爵府

正如樓上所講,小朋友只要同父母一起,其實去邊都沒關係。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+loved+於+16-09-06+發表吾比

原帖由 wkpig166 於 16-09-06 發表
所以有時會覺得自己無用囉。
好似比唔到 好嘅生活佢地咁。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

呢些真係無得比,人比人,比死人!

佢地可能都會將自己同千億身抱比

比上不足,比下有餘便好~

子爵府

引用:其实小朋友開心,幸福好簡單,唔一定旅行!

原帖由 keroppi_pororo 於 16-09-05 發表
其实小朋友開心,幸福好簡單,唔一定旅行!
係呀,其實小朋友去樓下公園已經好開心!

別墅

回覆:唔好比較

唔覺得一定要出國先開心, 香港大把野玩, 本地農莊赤柱黃金海岸, 仲有好多郊野公園好多行山路線, 就算唔去主題樂園都好多野玩wor

利申: 帶過仔仔去台灣同legoland, 但個結論係: 小朋友其實去樓下公園玩或者去沙灘玩已經好開心, 最緊要爸爸媽媽陪住, 所以呢排都唔會出國住, 因為想儲多幾年錢先, 等佢大d 去尼泊爾, 絲綢之路呢d 同香港好唔同的地方

子爵府

我都覺小朋友其實唔流太多物質野,去公園同去樂園其實對佢地黎講分別唔大,有能力咪去下囉,無咪去下公園,佢地已經好開心。今年3月我地一家去左台灣,其實佢都係跟我地周圍行,去台灣既公園玩sir滑梯,我覺得佢成個旅程最開心係去時坐飛機,因為有氣流,曾經急墮左一兩秒,我見佢樣好開心,佢話好好玩,我就嚇餐死

大宅

回覆樓主:

現在有D細路未夠18歲就已經環遊世界架啦!身邊很多同學仔暑假去了芬蘭,意大利,西班牙,英國美國…等。日本,台灣和韓國今時今日已是太普通或是已經晨早D細路已經去過哂的地方啦!要比真的有排比,所以最好暑期不要睇太多曬命book. 總之自己和孩子開開心心過暑假就夠了! 遲D仔女大個請自己去還遊世界仲好啦!

子爵府

好多野量力而為啦, 冇計, 一d都冇比較心態就冇可能. 唯有正面d去諗, 貴有貴玩, 平有平玩. 況且細個物質太豐富都有害, 歎慣左, 食慣好野, 翻唔到轉頭, 大個自己搵到就可以繼續享受, 唔係既就大個先黎學, 辛苦d 囉. 所以, 有能力既適當比多少少, 但不能揮霍奢侈.

首頁

尾頁

跳至