自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:aa06 發表於 16-10-13 15:38 回覆 19

原帖由 木土土 於 16-10-14 發表
做兒童好d,呢個職業都算要體力勞動,client身型肥大會好辛苦亦容易勞損!

兒童好多係做自閉定過動(類似 ...
做兒童都好辛苦,我女學前果陣係九龍醫院做,見住個治療師搬 d 超大 cushion 比我女爬,重有好多其他道具,全部都唔係一般大 size, 係超級超級大,而且一次治療要搬好多組,我有次忍唔住講,姑娘睇怕都唔會點肥

總有離別的時候

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+16-10-14+發表做兒

原帖由 Chowying 於 16-10-15 發表
做兒童都好辛苦,我女學前果陣係九龍醫院做,見住個治療師搬 d 超大 cushion 比我女爬,重有好多其他道具, ...
係呀,所以我話做職業治療算體力勞動工作,我朋友話戴唔到眼鏡一定要戴con,因好容易被小朋友撞到!

佢以前都係九龍醫院,而家自己開咗centre,都要花唔少在裝修及治療器材方面,所以佢話最好搵係語言治療,一間房一枱兩櫈就可以做!

男爵府

回覆:木土土 的帖子

語言治療收得好貴,相對又冇咁辛苦,係一份好職業

大宅

回覆:aa06 的帖子

其實讀真係唔算太難,英文寫、睇、講叻就更加著數。因為平時考試唔太多,係交paper, 做group project 同oral presentation.

反而難就難在出placement (即將來份工的縮影),你要同case 問症,做interview, 開組,參與case conference, case notes, home visit etc. 日頭出field, 夜晚要做功課/整理明天開組的東西,仲要温書。如果你係唔鍾意自己讀緊既野,會好辛苦。唔好諗住hea 住出placement. placement d mentor 有D都幾嚴,佢覺得你唔 up to standard, 就fail 你. 因拎到牌為如果你咁差都pass 的話,到你grad後,會有機會危害patient safety.

placement 一肥,就要retake. 你要咁多個block placement 全部合架,先可以拎到個degree. 話知你uni d subjects 拎晒A+,placement 唔過,到頭來係咩都冇。

性格要啱先做到。好多時要同個case , 屋企人,或其他profession 去develop 一個care plan. 如果唔太鍾意講野,好多個field 都未必適合。

同埋最緊要有common sense. 因你要教個case 點樣返回他之前的生活。e.g., 你要去評估個中風病人出院後一個人住,返屋企煮飯得唔得。噢,原來治療師自己連水都唔識煲,成為世人未入過廚房,去assess patient cooking, 洗菜,切菜,炒菜 well.. 個評估夠唔夠全面呢?

簡單黎講,要識做人。畢竟係一個對人的職業……

利申:poly OT 畢業, 而家ftm.

男爵府

引用:其實讀真係唔算太難,英文寫、睇、講叻就更

原帖由 fayee 於 16-10-15 發表
其實讀真係唔算太難,英文寫、睇、講叻就更加著數。因為平時考試唔太多,係交paper, 做group project 同ora ...
JM,你好叻呀!甘願做ftm?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fayee 發表於 16-10-15 23:49
其實讀真係唔算太難,英文寫、睇、講叻就更加著數。因為平時考試唔太多,係交paper, 做group project 同ora ...

Agree

首頁

尾頁

跳至