自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

啱啱暑假我就經歷過呢種選擇,Band1尾好定Band2頭好呢? 我女讀書係Band1中至尾之間,頭兩次呈分都不錯,但呈三後跌到變邊緣人,我爭扎應該點填,又問過阿女佢唔想讀Band2學校,但本區band1學額唔多,最後我填咗本區band1響首志願,誇區Band1響第二,當然我女一定入唔到本區果間,竟然入到誇區嘅,當時我覺得阿女好似坐過山車。Band 2嘅唔係唔好,只係要考慮下讀書風氣同埋校風先係最重要!

翡翠宮

回覆樓主:

band 2

子爵府

回覆 hermanmum 的帖子

我選擇B2頭俾小朋友,宜家讀英文班,學校俾很多機會我小朋友,我冇選錯學校!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:又查實好難搵到讀書風氣好,校風又好既Band

原帖由 魚子媽媽 於 16-10-15 發表
又查實好難搵到讀書風氣好,校風又好既Band 2中學喎。
事實的確一讀書差就有部分去左攪事

總有離別的時候

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

band2

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:waiyumama 發表於 16-10-15 15:36 Ba

原帖由 1997112 於 16-10-15 發表
唔好太理想化,Band 1 同 Band 2係兩個世界,Band 2就算再勁都唔會跨得入Band 1,唔好忘記你在進步時人地亦 ...
super agree!.
所以 why not choose band one再努力!

珍珠宮

畀面勳章

Anpanmama 發表於 16-10-15 16:29
我都係band1最底層,成績好差,扶扶轆轆考Cert竟然不差,出到去同人比原來係中上。
若干年後搵工,D人不再 ...

yes,邊間畢業真係差好遠......

所以我覺得...我寧靜選band墊底,

返正見工又唔睇我成績表

侯爵府

引用:Band1邊緣,爛船點都有三斤釘

原帖由 kokobear 於 16-10-15 發表
Band1邊緣,爛船點都有三斤釘
同意
band 1讀書風氣點都好d

珍珠宮

畀面勳章

goat 發表於 16-10-15 16:31
好現實, 當年剛畢業搵野做, 見工時對方話, 本身要同你用英文對答幾句, 但你係XX學生, 咁我地就慳返D時間 ( ...

當年我第一份工,我老闆都係因為以為我英文掂(因為我間學校,其實我份工係唔洗用英文)

所以請我

請左之後我同佢講......其實band1學校一樣有考第尾

當然佢吹我唔帳

goat    發表於 16-10-15 17:17

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

搵 Band 1 尾學校,阿仔上咗中學 handle 到,有信心又好投入,學校比好多機會佢。Band 2 又校風好,直資學校可能好啲,比較好嘅直資,近年已經收 Band 1 生多。

琥珀宮

引用:請jm+share+小時經歷及感受

原帖由 hermanmum 於 16-10-15 發表
請jm share 小時經歷及感受
Band 1

大宅

SandyWu 發表於 16-10-15 16:52
super agree!.
所以 why not choose band one再努力!
識人口齒伶俐b2 interview 入左b1 尾

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

band 2 快活人
還你千世笑來世未必能遇到

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

分享我的經驗:仔入左band one 英中,有同學入吾到讀中中,他們成績係考前幾名,而我仔就考尾果幾名。
真係要睇小朋友本身性格,我個仔吾care的, 佢覺得吾係考最尾吾駛留班就得。

講真一句現實很殘酷的,你懂的!
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

回覆樓主:

揀band 1。 band 2終究都只係band2

水晶宮

jarjane 發表於 16-10-15 16:31
所以唔好睇小青少年的爆發力, 如果妳fd當初只滿足於在二線名列前茅的虛名,可能帶唔到仔仔走上另一高峰。:go ...

係呀,但咁嘅case可能比例上比較少,要求神拜佛等小朋友開 hiu(點寫呀?我太蠢),尤其是男仔。

又有d case , 越讀越差,放棄咁滯!,尤其是反叛期,當父母係仇人咁,書又唔讀,見過中三前,band1中學全級十名內,中四突然反叛,之後逃埋學,而家係快餐店做,佢父母冇哂辨法(中產家庭)

禁止訪問

伯爵府

回覆 jarjane 的帖子

我都咁話,要睇人, 有D人心靈弱就BAND2, 有D硬淨去BAND1可能係好事, 本人就覺得比你BAND2考第一名都無用, 只係活在自己世界, 不知世界其實好大

男爵府

B1 of coz

男爵府

引用:band+1比喻,做野見工時都只填校名並不是填

原帖由 最後回覆 於 16-10-15 發表
band 1

比喻,做野見工時都只填校名並不是填名次
老老實實,你而家見工,人地仲會唔會睇你讀邊間中學?

首頁
12345...13

尾頁

跳至