跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆:移民澳洲

樓主, FYI.

男爵府

car_li 發表於 16-10-26 14:21
唔好咁話你老公。不過好多男士過來前都話無所謂,但點知過來之後都唔慣。係到講回流,工作上攞唔多滿足感都 ...

唔該晒你啊!唔知你朋友考OET 7分得唔得呢?我起澳洲畢業,應該唔困難呱...老公對外國生活應該無乜idea, 佢話做乜都得,但佢如果收入唔高,我就要撐起頭家喇,所以佢無嘢做我都好頭痕。

複式洋房

我同樓主情況都類似.. 老公又係對移民無咩意見.. 見我咁想去就話OK..

佢向香港做IT, 都做左10年, 因為香港間公司係國際企業, 希望到時會認佢既經驗, 人工未致太低.. 而我呢.. 黎到應該都係做下parttime, 主力照顧兩個小朋友, 如兩年後到澳洲, 佢地都仲讀緊小學..

我自己本身都好掙扎好唔好過黎.. 向香港其實唔係生活唔到.. 兩公婆月入都過十萬.. 有車有工人, 係爭在未買樓, 但揾得多洗得多.. 同埋仔女讀私校都皮費重.. 一星期番完五日工都散晒.. 星期六日又係家庭日, 要帶仔女去呢到個到.. 但香港太細又多人.. 每次去街都諗爆頭..

Office 生活又刻板... 日日文字獄.. 有時都唔知做人為咩.. 揾到錢又如何.. 一日見得仔女三粒中到.... 向香港生活都好壓迫..

同朋友講開想移民, 唔知佢地係眼紅定咩, 又話去黎做咩, 又話睇死我會回流.. 酸到呢.. 香港出街啲人樣個個黑口黑面。。 完全唔覺得香港人開心。。 
既然係咁。。 情願洗少啲。。 換番自由時間好過。。 

不過樓主考ielts 唔係真係咁易。。 我老公黎緊準備考第三次。。 

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-10-26 14:21 唔好

原帖由 cometingliu 於 16-10-26 發表
唔該晒你啊!唔知你朋友考OET 7分得唔得呢?我起澳洲畢業,應該唔困難呱...老公對外國生活應該無乜idea, ...
我朋友ielts同OET都考,暫時都唔得。不過樓主唔好介意,IELTS真係好難,就算係外國畢業要攞academic全7都好難,尤其writing.

如果single income唔係唔得,都係果句,可能要慳些。同埋一定要有共識,如果唔係到時一方埋怨另一方,傷感情就唔好。同埋唔好望返轉頭,同香港同事compare,因為你會覺得佢地生活好似好好,唔使憂(工資),一年唔係去一次旅行,而係幾次旅行,佢地小朋友想學咩就學咩,但你要知你賺在既唔係錢,係時間陪家人,小朋友係無咁大壓力下讀書。如果你覺得優質生活(quality)都係重要些,樓主移民可能未必咁你。

男爵府

cometingliu 發表於 16-10-26 15:45
唔該晒你啊!唔知你朋友考OET 7分得唔得呢?我起澳洲畢業,應該唔困難呱...老公對外國生活應該無乜idea, ...

其實真係要硏究嚇樓主老公真唔係真的無所謂, 可以在家湊bb打理家頭細務,或至少分擔吓。

我老公係香港仔,未去過外國生活,細個淨識讀書,大個淨識做佢份專業工果隻,由細到大佢阿爸阿媽同佢講佢只要讀好書做好工,生活起居其他野完全唔駛理,阿爸阿媽一腳踢搞掂。

我試過阿仔未出世前返咗澳洲舊居住兩星期(我父母擁有),我地要負責執屋、揸車洗車、倒垃圾、剪草(平時有俾錢人剪草),自己煮食,grocery shopping,澳洲日常家頭細務,因屋平時無人住,要開番屋水電煤總制,車要重新搭電池(因長期無揸,車停在車房掹咗電池)。我老公跟本對這些毫無頭緖更加唔願去做,全部要我做,佢個車牌仲係香港雪藏牌,連司機我都要幫佢做埋。

到阿仔兩歲多時又返過去一次,果次我除了要做司機、工人仲要做湊仔,阿仔第一次返去更水土不服不停嘔奶,食乜嘔乜。我簡直完崩潰, 跟他大吵一頓。大家決定以後放假返澳洲只住酒店出街食飯。就算老咗返去只住近埠啲flat, 唔會揀house住。

其實喺香港,屋企野佢都係完全唔做,連換燈泡都係我做,但起碼香港有工人, 可以好容易搵到人幫忙做維修,唔似澳洲乜都要自己做,有錢都揾唔到人幫手。

樓主真係要等bb出世後細心觀察吓,老公係唔係有能力獨自照顧bb及做家頭細務,正決定移唔移民。如果唔係出去搵食果個係你,返屋企做家務湊bb果個又係你,鐵人都會捱唔住,搞到家嘈屋閉時正後悔就慘慘豬lah。

男爵府

car_li 發表於 16-10-26 17:26
我朋友ielts同OET都考,暫時都唔得。不過樓主唔好介意,IELTS真係好難,就算係外國畢業要攞academic全7都好 ...

我都知考英文係好鬼難,何況我又唔係英文勁果啲。OET反而有信心啲,因為原來我師弟師妹畢業時已經要考OET先押到牌,我深信佢哋都得我實得嘅!不過成個移民真係好難諗,好多謝你,一直畀意見我。

男爵府

Activehealth 發表於 16-10-26 17:29
其實真係要硏究嚇樓主老公真唔係真的無所謂, 可以在家湊bb打理家頭細務,或至少分擔吓。

我老公係香港仔 ...

超寫實,我要畀我老公睇下

子爵府

我朋友ielts同OET都考,暫時都唔得。不過樓主唔好介意,IELTS真係好難,就算係外國畢業要攞academic全7都好 ...
writing要攞高分真有點難度,除非日常寫開文

大宅

fungli1030 發表於 16-10-26 16:28

我自己本身都好掙扎好唔好過黎.. 向香港其實唔係生活唔到.. 兩公婆月入都過十萬.. 有車有工人
...

係香港兩公婆搵近税後兩萬澳紙一個月覺得好平常,係澳洲兩公婆搵稅後八千一個月已叫好運,重要做埋二打六嘅工。 反而一個老公係香港搵嘅錢,比兩公婆一齊澳洲搵嘅錢重要多好多。

不過澳洲老師有愛心,同學friedly好多,呢様唔係international school 可以俾到。 d仔女由討厭返學變成鐘意返學,呢樣係喜出望外。 香港好多中小學生玩空中飛人,直至政府避免渲染而唔希望cctvb播呢d新聞,情況先有改善。是問邊個出來做野用過文言文?重要考幾百篇個隻。 不過世事公平嘅,香港講明低稅,要用者自付,唯有出到勁深嘅題目迫學生放棄就讀,然後學校教唔掂再殺校。 相反澳洲放好重係教育度。you pay what you got.
另一方面,做藍領,如裝修佬,人工反而高過香港好多,呢度對讀書唔成嘅人反而好,但讀書唔成又如何考7英文分?

所以我暫時只諗到一年5-6次來回香港。機票平過交税,而且可以換到男人嘅事業。 呢樣唔係錢可衡量,男人要用自己經驗,帶著仔女嘅將來。 大學畢業只係社會入埸卷,人生重有好多野要識執生,有排個小朋友學。

伯爵府

fungli1030 發表於 16-10-26 16:28
我同樓主情況都類似.. 老公又係對移民無咩意見.. 見我咁想去就話OK..

佢向香港做IT, 都做左10年, 因為香 ...

其實我覺得過來前,你可試吓唔做份工,炒咗個工人,跟住試吓每個月只係用你老公半份糧的錢來生活。另一半儲起佢。

如果係香港咁平的生活費的地方都生活唔到咁就真係唔好過來。

最少試一年二年。 如果咁都ok,冇投訴,冇難度。 咁就可以移。

又可用儲備了一半人工嗰批錢做一移過來嗰吓的洗費。

男爵府

GC4222 發表於 16-10-24 15:01
我係澳州住咗六年左右, 一年前回流, 係幾乎連citizenship都攞唔切都要回流

我係香港長大讀書讀到差唔多30 ...

請問你小朋友而家幾大呀?你自己都打算繼續做太空人?事業對男人係好重要,我都知道起澳洲無論任何職業,最終大家袋落袋嘅錢都係差唔多,亦無乜晉升機會。咁老婆一個起澳洲照顧小朋友又要攪掂頭家,佢有無情緒呀?

男爵府

As an example, me and my wife both are RNs, due to we need to look after 2 young daughters, we both only work casual, our total income is only around 3000per 2 weeks now which is just enough for living and home loan, we can't save up any money due to childcare
E is really expensive, but if one of us work as full time again, the others work as casual, life will be easier

男爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 12:22
As an example, me and my wife both are RNs, due to we need to look after 2 young daughters, we both ...

$6000一個月都夠供樓同生活所有支出呀?

男爵府

cometingliu 發表於 16-10-27 12:33

Well, we need to pay health insurance, home loan, daily living for 4 of us, other expenses like for daughter to learn dancing and swimming, also childcare which is around 150aud per head per day, so we can't save money much, and I have not seen my wife for a long time, due to I work day shift, she works night shift only, and we need to pay around 3000aud per month for home loan now, also expensive for water, electricity and strata

伯爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 12:38
Well, we need to pay health insurance, home loan, daily living for 4 of us, other expenses like for ...

6000收入一個月,3000供樓。即係3000用一個月,一個星期700都冇。即係一百蚊一日。一家四口難度好高,我冇做嘢,冇返工費用,冇小朋友childcare都做唔到喎。是否不計車保,私保,小朋友洗費。
你地重要係二個大人都要返工。接接送送小朋友,點都有extra的洗費。你話單係childcare都150per day per head. 咁二個小朋友當每人一星期一日都三佰。得返四佰又水又電又保險。重要食同揸車,條數點計?
好勁。。你們是否來了很久?

子爵府

JamesFoo 發表於 16-10-27 12:38
Well, we need to pay health insurance, home loan, daily living for 4 of us, other expenses like for ...

Hmmm...

RN - casual part time day/night shift, casual loading and weekend loading, total $3k after tax per fortnight.

Your likely hours per person should be 20 hours or less each week. So even if you do not see your wife everyday, you should have time together at least a day or two each week.

Your family total income qualifies for family tax benefit a, so should have reasonable up front discount on childcare, plus 50% out of pocket refund every quarter.

男爵府

1mocha 發表於 16-10-27 16:36

6000收入一個月,3000供樓。即係3000用一個月,一個星期700 ...

我老婆係半個ABC,中三就來讀書,二十年前,我就2002年來的

男爵府

1mocha 發表於 16-10-27 16:36

6000收入一個月,3000供樓。即係3000用一個月,一個星期700 ...

Yes, I work around 3-4 shift per week, my wife only work 2 night shift but 12hrs shift

男爵府

cometingliu 發表於 16-10-27 12:33

現在吾夠錢就只好係home loan拿錢出来用,好在我們二人世界時都將所有收入加入home loan,所以loan還夠錢給我們用,只有等細女上K1,我就可以全職工作

複式洋房

回覆 JamesFoo 的帖子

你咪黎左成14年.... 仲以為你係過左去一兩年..

但係點解唔由你或太太其中一方做全職, 另一方主力照顧小朋友.. 咁樣收入咪高啲咯?

首頁
12345...8

尾頁

跳至