夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 Lambie 的帖子

佢會唔會浪子回頭好難講
但你自己接受到佢2頭家嗎?

佢同外面果個有無小朋友亦係一個問題
如果有左小朋友,對方態度就會愈來愈大睇你做唔做得出
「自己坐正就心安理得」

由隻身到日本至落地生根

禁止訪問

珍珠宮

Lambie 發表於 16-11-2 08:36
最初發現,我好有決心離婚,點解而家反而冇哂信心,係不甘心,想盡最後努力,佢話唔想離,我叫佢走,佢會求 ...

現階段, 錢最緊要!!!!
慢慢立晒佢d錢...
用盡方法唔比小三坐正, 等小三飛佢, 你再飛埋佢~

大宅

我同你情況其實有點似,我一知道就説離婚.所以我同左個女講,佢11歳了,佢情緒失控,我當時自己情緒好差,老公幾日後話唔想離婚,會同個女人分手,但其實冇.呢一年對我來説好困難,我老公應該有時真係同個女人分手,有時又可能一齊,佢會講大話呃住我,我唔會扮冇嘢,中間我地試過分居,兩個星期後老公就好想返屋企,最後分居左個幾月。
爲個女我亦唔想離婚住,現在老公似乎又同個女人分左手,現在佢對我算係好,不過佢本身好多問題,唔單係外遇咁簡單。所以現在我還是經常爲將來分開做預備,有諗下個女大可能分,不過點都唔好急。
我亦和你一樣有女萬事足,但給身邊最親的人出賣背叛大話真係只有經歷過才明白,情緒起伏左差不多成年先好點,加上D賤男人外遇時真係精蟲上腦會講超離譜的話(我個叫我同小三做朋友),情緒好受影響,要搵多些人同你傾下,小些在家會好點(但我明白有個女好難)
其實做小三係難過大婆的,因個男人唔想離就算未分也會假期呀節日呀陪屋企,對你同女都好,男人只可以平日偷偷摸摸,一般小三頂唔得好耐,只是大婆想唔想同佢鬥庠長命啫。其實小三主要勝過大婆係新鮮感同埋刺激感。

別墅

vgng33 發表於 16-11-2 12:45
佢居然講得出叫你接受小三,
你覺得唔離婚仲有意思嗎?
一對唔再愛對方嘅父母,

睇你嘅回覆時,我好想喊,可能你講咗我最唔想面對嘅問題,又好怕最後害咗個女

別墅

ashbbcheng 發表於 16-11-2 12:54

我同你情況其實有點似,我一知道就説離婚.所以我同左個女講,佢11歳了,佢情緒失控, ...

想問,你個女知道嗎?抑或佢都以為爸爸已經回頭?
佢好錫個女,所以我唔冇信心,分開之後可以比到幸福個女

翡翠宮

Stmw 發表於 16-11-2 12:15
應該咁講, 為左個女先要同佢離婚, 唔好教壞個女

係囉
呢D是什麼家庭教育

大宅

我老公也同個女説自己同個女人分左,但我肯定知道的時候會同個女講佢未分。呢一年我主要靠看有關外遇的書及網站去幫自己,才知原來外遇一般維持一兩年先會分,通常係小三頂唔住,又或個男人突然有日覺得小三存在對自己辛苦建立的屋企有威脅,到佢自己想分才會分。外力好似我哋呢些大婆係阻都冇用。
我哋惟一可以做的是搞到屋企好温暖,對自己同小朋友都好,不是爲外遇那個做的,是爲自己和小朋友,扮靚、去旅行、同朋友食飯、帶小朋友去玩,令自己開心的盡做。可以的話(老公表面也做得好)把老公當朋友,但表明立場(温柔的堅持)不接受三人行關係。盡力控制情緒,因爲太激動傷心對自己同小朋友也不好。

水晶宮

都已經叫你接受外面嘅女人,仲諗住佢浪子回頭,太天真啦

大宅

回覆 ashbbcheng 的帖子

我體會是婚外情對子女的教育可以是:1)錯而能改(可能要點時間)是可以原諒的
2)家永遠温暖,就算錯了也不是一定要惡言相向,可以是平靜去解決
3)婚姻中不接受小三,但可以温柔堅持解決
當然時間上還是有底線(不會對外遇男説),時間到自己又ready就可以行分開那步

子爵府

叫佢早d死算吧!不用說太多

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

邊個話離佐婚個女會無爸爸?
如果係愛個女,分開佐都一樣
呢個世代仲有因為咁比人笑?
我會教個女笑你既先係無知

我自己覺得除非大家都有心去忘記過去從新開始,否則一段破碎既婚姻關係絕對比唔到小朋友幸福。

話說回頭,所有野都先要計好數。 無論點現實係殘酷既,如果無佐個男人搞唔掂就先諗下點樣令自己有經濟自由。

子爵府

Lambie 發表於 16-11-1 21:02
大約2個月前,搵到老公出軌證據,我好決絕提出離婚,佢唔肯,我要求佢哋斷絕來往,佢同意,但過咗一個月之 ...

如果你只是扮唔知,那你環有心理準備他和小三絕對分不了。他問你會否接受小三時就是試你的底線,如果可以大部分男人都想家有賢妻,外有紅顏。他們以為這樣就是可以天下太平,但就不明白女人誰想和別人分享自己的另一半?

事情到今天你其實想清楚他為何會有另一個?你們之間有沒有問題?有時候明知道他有鬼就不能不說出來,人都是有得寸進尺的想法。這件事情是要好好想你未來想走的方向。也要想好後備方法,最重要是不能委曲求全。

別墅

BK Milk勳章

kiki523 發表於 16-11-1 23:45
我大仔十歲,細仔三歲,
佢同個女朋友拍咗六年吖,
你話喺咪痴缐架!

男人永遠下半身思想的

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

個心已是飛左出去,你有工作嗎?
留住個人,自己仲眼淵

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我早2個月前,類似你情況,係維持住3角,你只會傷上加傷,佢只會更放肆。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你今日決定
忍讓。日後女兒長大會痛恨你。不會認為你是為了她。做個好榜樣。對女兒盡心盡力。她才會更愛惜你

別墅

我都知道,拖住落去自己好辛苦,我哋有傾過離婚,但一講到個女就卻步,佢好錫個女,個女亦好愛爸爸,我幻想到個女冇咗爸爸係身邊,會成日喊,唔肯讀書,亦唔知點同佢解釋,女都曾經叫爸爸要錫媽咪多些,有時我哋做些表面功夫,一家人一齊出去玩,就會暫時忘記傷痛,好似好開心好幸福。。
我有諗過,再迫佢同小三分手,究竟可吾可以

子爵府

Lambie 發表於 16-11-3 12:19
我都知道,拖住落去自己好辛苦,我哋有傾過離婚,但一講到個女就卻步,佢好錫個女,個女亦好愛爸爸,我幻想 ...

如果佢地感情咁好
點解個囡唔可以跟佢?
未經本人同意,請勿轉載內容!

首頁
12345...8

尾頁

跳至