親子旅遊

跳至

首頁
12345...16

尾頁

伯爵府

BBChu 發表於 16-12-6 12:14
我去13日同吾會上少女峰, 所以要計計點買先抵
你玩13日又唔上少女峰,還有一些DAY TRIP的行程如BERLINER EXPRESS,相信用15日的SWISS PASS會比HALF FARE CARD慳到錢.我上次玩12日買15日PASS,玩完計過數比用HALF FARE CARD慳了最少100CHF,不過可能我不喜歡轉酒店,所以多DAY TRIP的行程才會令個PASS更抵用.

公爵府

jcctiu 發表於 16-12-8 21:17
你玩13日又唔上少女峰,還有一些DAY TRIP的行程如BERLINER EXPRESS,相信用15日的SWISS PASS會比HALF FARE CA ...

謝謝妳意見, 少女峰之前已去過, 今次就吾再上, grindelwald住3日諗住去first, wengen. 我都偏向買swiss pass, 因為吾想每次去買飛。

不過我仲未搵到grindlewald apartment可以accept住3晚

公爵府

jcctiu 發表於 16-12-8 21:17
你玩13日又唔上少女峰,還有一些DAY TRIP的行程如BERLINER EXPRESS,相信用15日的SWISS PASS會比HALF FARE CA ...

請問有冇行過
Mannlichen至Kl. Scheidegg這段, 由於會住wengen 5晚諗緊去附近行山, 同事都會行first.

伯爵府

BBChu 發表於 17-2-23 17:31
請問有冇行過
Mannlichen至Kl. Scheidegg這段, 由於會住wengen 5晚諗緊去附近行山, 同事都會行first.
...
我上次在少女峰區只是玩了三日,主要一日行FIRST,一日上雪郎峰,一日遊湖,這段行山路段PLAN過但最後沒有時間行.不過我知這段行山徑是相對容易行,不是有太多上波落波的路段,所以適合一家大細行,全程也可以眺望少女峰,風景優美.在WENGEN搭一小段吊車上MANNLICHEN,行約兩個零鐘應該可以到達KS,在這裡再上少女峰就剛好是一日行程了.

禁止訪問

公爵府

Alange 發表於 17-2-24 23:04
Berliner express 有一部分時間在意大利境內,Swiss pass 要加錢。

坐Bernina express到Tirano用Swiss pass 吾駛錢, 雖然佢有一部分係意大利境內。 如果夏天坐巴士由Tirano 入返Lugano, Swiss pass 都包

公爵府

jcctiu 發表於 17-2-23 23:32
我上次在少女峰區只是玩了三日,主要一日行FIRST,一日上雪郎峰,一日遊湖,這段行山路段PLAN過但最後沒有時間 ...

行兩個鐘都ok....至於First就必去, 諗住玩埋first flyer. Wengen 住幾日希望到時天氣好, 行晒值得去既行山路線

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持下先! 2星期深度遊,正!

侯爵府

夏天玩到顛

暑假第一次去瑞士,會自駕,請問由grindelwald出發,揸車去到邊個地方, 再轉車上少女峰?

公爵府

shirleyng817 發表於 17-2-25 09:38
暑假第一次去瑞士,會自駕,請問由grindelwald出發,揸車去到邊個地方, 再轉車上少女峰? ...

就在grindelwald坐火車去少女峰

公爵府

ahmama 發表於 17-2-25 07:57
支持下先! 2星期深度遊,正!

hello, 妳暑假有咩plan?

侯爵府

請問有冇行過
...

個人覺得呢段健行靚過少女峰
我覺得少女峰山上無乜特別..

公爵府

yankiyan 發表於 17-2-25 10:56
個人覺得呢段健行靚過少女峰
我覺得少女峰山上無乜特別..

咁我放心, 希望到時天氣好, 今次吾會上少女峰, 想去多d其他地方。 aletsch glacier都係其中一個目標

珍珠宮

2018復活節勳章

請問有冇行過
...
[size=34.3038px]由 Wengen 搭 cable car 上去 Mannlichen,幾分鐘就到,到咗 Mannlichen 站,最好唔好行去 Kliene Scheidegg 住,先去行 Royal Walk 上山頂的觀景台。這段是新路,開通咗兩年左右,因為三年前都未有,路不難行,但這是上坡路而且非常陡斜,上山時會辛苦些,上山半小時左右。山頂的景非常漂亮,除了少女峰的羣山,還可以看到山下的 Lauterbrunnen valley,和另一面的 Schynige Platte /Interlaken,看少女峰羣山最好早點上去,因為陽光照射的角度早上比較理想。看完景原路下山回 Mannlichen,在那裏看風景也很好,有緣的還可近距離接觸牛群。

[size=34.3038px]再行去 Kliene Scheidegg 約兩小時左右,主要是平路,風景優美,沿途多花,在路途中看山下的 Grindelwald 很不錯,到達前有餐廳,旁邊的觀景台賞景一流。

[size=34.3038px]到咗 Kliene Scheidegg 好多選擇,我上次沿 Wengernalp 的方向行落山,大致跟火車回 Wengen 的路線走,中間有段入了森林,有時還會看到 Lauterbrunnen Valley 另一邊的山崖和山下的小鎮,那次更看到了小型雪崩,都幾難忘,大約再要走四小時左右便可以回到 Wengen 了。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

BBChu 發表於 17-2-25 09:56
hello, 妳暑假有咩plan?

暫時零計劃。

公爵府

admiral2525 發表於 17-2-26 14:59
由 Wengen 搭 cable car 上去 Mannlichen,幾分鐘就到,到咗 Mannlichen 站,最好唔好行去 Kliene Scheideg ...

多謝推介。如果係咁, 我先上royal walk, 再去Kl. Scheidegg, 由Kl. Scheidegg坐返火車去wengen, 因為年紀大, 驚體力吾夠。

珍珠宮

2018復活節勳章

BBChu 發表於 17-2-26 17:06
多謝推介。如果係咁, 我先上royal walk, 再去Kl. Scheidegg, 由Kl. Scheidegg坐返火車去wengen, 因為 ...
不用客氣。你可以考慮帶一支輕便的行山仗,會行得舒服一點。

侯爵府

夏天玩到顛

BBChu 發表於 17-2-25 09:54
就在grindelwald坐火車去少女峰
唔該晒先,咁係咪就Grindelwald站坐火車到少女峰站?需要行幾耐左右?

公爵府

shirleyng817 發表於 17-2-27 09:16
唔該晒先,咁係咪就Grindelwald站坐火車到少女峰站?需要行幾耐左右?

大概78分鐘

侯爵府

夏天玩到顛

BBChu 發表於 17-2-27 09:44
大概78分鐘
如果自駕,係咪唔可以揸車上少女峰附近?知道車可以停泊那裡?

首頁
12345...16

尾頁

跳至